Stäng
Språk
Meny

”Känd materia fäller sällan”

Kassorna var höga, många förväntade sig en nedgång och när den sedan uteblev stressades alla in i marknaden igen och det gjorde juli till en stark börsmånad. Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond, sammanfattar den senaste månaden.

Någon annan förklaring till den starka perioden är svår att ge eftersom börsen trotsade en hel del dåliga nyheter i juli, från efterskalvet av Brexit (börsen står till och med högre än innan britterna oväntat sa nej(!)), till en misslyckad statskupp i Turkiet via ett rasande oljepris (notera att detta var en av anledningarna till att börserna rasade i januari).

Uppgången blev så pass kraftig att Stockholmbörsen nu står på plus på helåret. Vi har förstås ingen aning om det fortsätter eller ens stannar kvar på denna nivå, men konstaterar bara återigen att känd materia sällan fäller börserna och vi hade pratat så länge om ”Brexit” att det tillslut var uttjatat även om de politiska aspekterna nog kan bli ganska stora.

Nu är vi åter i verkligheten och glädjande nog har rapporterna varit ganska bra. De flesta bolagen håller marginalerna och de som inte gör det har haft ganska goda förklaringar till detta; exempelvis Autoliv som väljer tillväxt och därmed framtida vinster istället eller SKF som prioriterade kassaflöde och därmed minskad skuld.

Nu är börsen som vanligt kortsiktig och straffade de som avvek från förväntningarna och belönade de som slog dem, men vi har träffat många bolag i portföljen och tycker ändå halvårsrapporterna, givet den ljumna konjunkturen, överraskat på ett bra sätt.

Vi ökade innehavet i Investor mot slutet av månaden då substansrabatten kommit upp på mycket höga nivåer, även med historiska glasögon. Investors innehav går i nästan samtliga fall väldigt bra, det onoterade Mölnlycke har en organisk tillväxt på 10 procent och där finns enorma dolda värden. Det är ganska förvånande att rabatten är så hög i ett lågränteläge och därtill innebär rabatten att utdelningen blir högre i Investor än i den underliggande portföljen.

Mer om fonden

Carnegie Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”Varför sälja? Var ska man köpa i stället?”

”Varför sälja? Var ska man köpa i stället?”

Halvårsrapporterna har överlag varit starka, och mycket talar för fler uppköp på börsen. Men håll koll på inflationen, råvarupriserna och Kina, varnar Mattias Sjödin som förvaltar Carnegie Sverigefond tillsammans med...

Erik Amcoff 26 juli 2021
Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
Solid norsksvensk storaffär

Solid norsksvensk storaffär

Intrum Justitia köper norska Lindorff och skapar en storspelare inom kredithantering. Intrum-aktien stiger kraftigt, vilket gynnar Carnegie Småbolagsfond och Carnegie Sverigefond. Vinnare är också Carnegie Corporate Bond och Carnegie Strategifond som...

Erik Amcoff 4 november 2016