Stäng

Kina 95 procent normalt

Shanghai

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april efter ett rekordstort fall i mars. Carnegie Asia steg i värde med 4,8 procent under månaden.

Det har nu gått över tre månader sedan Kina stängde flera städer för att förhindra smittspridning av covid-19 viruset. För en månad sedan började man öppna samhället igen då virusspridningen avtog. Det finns naturligtvis mycket att säga om hur Kina har hanterat denna pandemi, speciellt med tanke på att viruset började spridas redan i november förra året.

Sammantaget ser dock Kinas strategi med att begränsa virusspridningen ut att ha fungerat väl. Risken med en andra våg av smitta finns där när man öppnar upp, men man har lyckats kontrollera även det hittills.

Idag är Kina tillbaka på 95 procent av normal ekonomisk aktivitet. Detta bygger på en uppskattning av data för kolförsäljning, energiförbrukning, transportaktivitet, efterfrågan på stålprodukter samt försäljningsdata för bostäder och bilar. Officiell statistik visar fortfrande svag utveckling. BNP för första kvartalet föll med 6,8 procent, inte helt oväntat.

Affärer och restauranger har åter öppnat och inrikes resor är nu tillåtna, även flygtrafiken inom landet är igång. Över långhelgen vid 1 maj, som i Kina kalllas ”Golden week”, var det 50 miljoner kineser som reste inrikes till olika turistdestinationer. Det brukar vara runt 200 miljoner resor, men det är ändå ett gott tecken givet situationen.

Detta innebär inte att allt har återvänt till det normala. Givet läget i Europa och USA ser utsikterna för exportindustrin mycket svaga ut. Förnyad retorik från Donald Trump angående virusets ursprung innebär att det finns en risk att handelskriget blossar upp igen. Inhemsk efterfrågan och konsumtion samt statliga investeringar är det som kommer att återhämtas först. Konsumenterna förhåller sig dock än så länge avvaktande eftersom man inte vet hur arbetsmarknaden kommer att utveckla sig. Kinas Folkkongress, som normalt hålls i mars, är nu utlyst till den 21 maj. Nya stödåtgärder är att vänta. Subventioner för elfordon har redan förnyats. Stora investeringar i infrastrukturprojekt, framförallt inom 5G telekommunikation, kan vara ett sätt att ge stöd till ekonomin. Avreglering av villkor för bostadsköp och stöd till konsumtion kan vara ett annat sätt.

Utvecklingen i Kina innebar också att optimismen och riskviljan globalt återvände till börserna. Centralbankernas agerande med stora stödinsatser och räntesänkningar innebär samtidigt att kapital återvänder till börsen.

 

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger
Carnegie Asia

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger

”Don’t fight the Fed” som man brukar säga. De asiatiska marknaderna utvecklades starkt i juni. Carnegie Asia steg i värde med 8,2 procent. Facit för första halvåret blev en nedgång...

Gunnar Påhlson 3 juli 2020
Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong
Carnegie Asia

Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong

De asiatiska marknaderna utvecklades något svagare i maj. Carnegie Asia föll i värde med 4,2 procent under månaden. Marknaderna föll inte så mycket i lokal valuta. I princip hela nedgången...

Gunnar Påhlson 8 juni 2020
PlaceraTV: Har Kina tagit sig igenom coronakrisen?

PlaceraTV: Har Kina tagit sig igenom coronakrisen?

Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Asia och Carnegie Indienfond, gästar PlaceraTV på video hemifrån. Hör Gunnar berätta om sin syn på så väl den indiska som den kinesiska marknaden. I...

Kristina Flintull 28 april 2020