Stäng
Språk
Meny

Kina är på väg tillbaka

Gunnar Påhlson har över 30 års erfarenhet av asiatiska investeringar och var tidig med att inse att corona skulle skapa problem i Kina och Asien efter samtal med asiatiska kontakter i mitten av januari. Att det skulle få så enorma konsekvenser för den globala ekonomin var däremot svårt att föreställa sig. Men den kinesiska börsen har klarat sig relativt bra, säger Carnegie Asias förvaltare i ett refererat från en telefonkonferens modererad av Emilie Fors.

Klicka här för att lyssna på konferensen (inspelad 7 april 2020).
Hur har de asiatiska marknaden utvecklats jämfört med till exempel den svenska och amerikanska börsen?

”Det har naturligtvis gått ner. Däremot har Asien som helhet och särskilt Kina klarat sig bättre än västvärlden. Per igår (6 april) har Kina ”bara” fallit 3,8 procent sedan årsskiftet och Indien är den marknad som drabbats värst med en nedgång om -32 procent. Det är svårt att tala om vinnare i det här läget, men Kina var först med att stänga ned och begränsa smittspridningen vilket har gett resultat. Tack och lov börjar vi även se ljusglimtar i Europa.”

Och utsikterna för 2020?
Emilie Fors

”Normalt växer Kinas BNP med 6 procent på ett år. Den siffran är nu reviderad till 2 procent. Det finns så klart en risk när man öppnar upp samhällen igen att det blir en andra våg. Många människor har fortfarande inte blivit smittade och är därmed sårbara.”

”Gällande ekonomin i Kina är den igång till 2/3 av normal nivå och på god väg tillbaka. Fabriksarbetare är åter på jobbet, men det är samtidigt som västvärlden ligger nere vilket så klart leder till en nästintill obefintlig orderingång. Och blir det dessutom en global recession, ja då kan vi bara föreställa oss hur mycket exporten till exempelvis USA faller. Jag tippar på 30–40 procent. Vi får hoppas att Europa och USA återhämtar sig snart så att efterfrågan blir mer normal igen.”

Vi har mötts av skräcksiffror gällande USA:s arbetslöshet. Kan det påverka Kina?

”Arbetslöshetssiffran i USA är den värsta i modern tid och vi är tillbaka på nivåer som vi såg på 1930-talet. Det gör att amerikansk ekonomi stannar av och det påverkar Kinas export av bland annat konsumtionsvaror till USA, trots otaliga turer med handelskrig. Blir det den långvarig recession för USA måste Kina hitta en annan motor för sin ekonomi. Och en positiv faktor är att Kina sedan flera år tillbaka arbetat för att minska sitt beroende av USA.”

Hur har stimulanserna sett ut i Kina för den inhemska ekonomin?

”Landet var först med smittan och så även med stödpaket för att ge stöd till anställda och minska risken för massarbetslöshet. Men det är en avsaknad på stimulanser motsvarande det vi sett i USA. Jag tror att man framöver ger mer stöd till statsägda bolag, inhemsk konsumtion, fastighetsmarknaden och att sysselsättningen bibehålls.”

Inköpschefsindex (PMI) används ofta som konjunkturmätare, hur ser det ut i Kina?

”Vilken indikator man än väljer så är siffran rekordlåg. PMI brukar ligga runt 50 (över 50 indikerar på tillväxt), i februari var siffran nere på 35. Men i mars har vi återigen sett en inhämtning”

Jämfört med viruset SARS, hur har utvecklingen varit denna gång?

”Jag talade om detta under en intern dragning på jobbet i början av februari och SARS är en sjukdom som jag kommer ihåg drabbade börsen. Det var av en helt annan skala med 8000 smittade och 800 döda. Och det var mer av en asiatisk affär. SARS upptäcktes i november 2002, tidningar skrev om det i januari 2003 och smittan höll i sig till juli 2003. Den kinesiska börsen gick ned 16 procent och bottnade 24 april 2003, det vill säga börsen bottnade innan smittan var över. Och det tror jag vi kommer se även denna gång. Men den exponentiella utvecklingen av antalet coronasmittade har varit värre än mina värsta farhågor.”

Hur ser land- och branschfördelningen ut nu i Carnegie Asia?

”En stor del av portföljen ligger i Kina, Hongkong och Taiwan. Första innehavet som såldes av var ett thailändskt flygplatsbolag, vilket kom att bli väldigt sårbart… Länder som har varit förberedda och testat mest har helt enkelt klarat sig bäst.”

”I Asia är teknologi största sektorn (39%) följt av fastigheter (17%) och banker (17%). Vi äger inga energibolag och generellt fokuserar vi inte på konsumtion.”

Vilka bolag kommer klara sig bäst ur krisen?

”Det är ju en fördel att arbeta fokuserat i och med att jag har handplockat innehaven. Nuläget kräver en defensiv approach och mina favoriter är så klart värdebolag som är välskötta med bra marknadsandel, management och låga skulder.”

  • Taiwan Semiconductor är världsledande inom kundanpassade halvledare. De har nettokassa, bruttomarginal på 52 procent och 4,5 procent utdelning. Det tycker jag är värde och det kommer alltid behövas halvledare för AI, datorer och bilar (även om det så klart kan bli minskad efterfrågan på grund av recession).
  • Tencent är en kombination av Google och Facebook. De har banklicens för att sälja försäkringar och fonder. De gynnas av att folk sitter hemma och gör mer tjänster online.”
  • Jd.com (motsvarande Amazon) har också klarat sig bra tack vare att fler ärenden online.
Är det köpläge nu?

”Det är alltid köpläge i och med att man bör månadsspara, särskilt till sina barn. Om man är långsiktig i sitt sparande, med en tidshorisont på 3–5 år, kan det vara läge. Men jag tror vi kommer testa bottennivån igen innan det är över. När vi ser momentet att smittspridningen avtar kommer en första köpvåg, sen kommer nog en korrigering ner igen där man inser ekonomin inte ser så bra ut…och då möts i vi av en ny bottennivå där vi får ytterligare ett köpläge. Men köplägena kommer gå över på så kort tid att det blir svårt att hänga med. Så mitt tips är att månadsspara!”

Läs fler nyheter relaterade till coronakrisen

Mer om fonden

Carnegie Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Marknaden har alltid rätt
Carnegie Asia

Marknaden har alltid rätt

När man studerar ekonomi lär man sig två saker; marknaden har alltid rätt och antagandet om att marknaden är effektiv och börsens prissättning utgör en korrekt och effektiv allokering av...

Gunnar Påhlson 6 juli 2022
Är kinesiska aktier billiga nu?
Carnegie Asia

Är kinesiska aktier billiga nu?

Efter att flera av Kinas större städer, inklusive Peking, Shanghai och Shenzen varit stängda i lockdown i nära två månader lättar man nu på restriktionerna i Shanghai. Befolkningens protester växte...

Gunnar Påhlson 7 juni 2022
Kinas ekonomi har gått i baklås
Carnegie Asia

Kinas ekonomi har gått i baklås

Kinas ekonomi saktar in betänkligt. Tillväxten nu ligger under 4%. Målet är 5,5%. Kinas hårda linje mot Covid-19, med en nollvision för spridning av viruset, innebär att flera stora städer...

Gunnar Påhlson 5 maj 2022