Stäng

Kina prioriterar miljöfrågor

De asiatiska marknaderna utvecklades sidledes i november. Carnegie Asia steg i värde med 1,0 % under månaden.

Efter partikongressen i Kina i oktober, som var en bidragande anledning till uppgången på börsen under förra månaden, avtog det positiva nyhetsflödet.

Rapportsäsongen i Kina har varit mycket stark. Flera bolag kom med överraskande bra resultat. Alibabas vinst steg med 60%. Tencent ökade sin vinst med 45%, drivet av ökande intäkter från mobila onlinespel och annonsintäkter.

Kinas regering inledde istället en åtstramning av kreditmarknaden, vilket ledde till högre obligationsräntor. Nya regleringar för fastigheter och för kinesernas aktieinvesteringar på Hong Kong börsen skickade också negativa signaler nyligen. Även den indiska marknaden var avslagen i november i brist på nyheter. I mitten av december får vi klarhet i huruvida BJP och premiärminister Narendra Modi behåller makten i delstaten Gujarat efter valet. Detta styr utvecklingen på kort sikt.

Under månaden reducerade Asia sin exponering mot teknologibolag i Kina och Taiwan. Efter en kraftig uppgång under året finner vi att flera bolag värderas väl högt. Samtidigt är marknaden orolig för att lanseringen av Apples nya smartphone modeller inte säljer tillräckligt bra.

Innehaven i Alibaba Group, Tencent Holdings och Sunny Optical minskades därför i fonden.
I Taiwan såldes innehavet i Hon Hai. Carnegie Asia köpte istället Chroma ATE som tillverkar testutrustning åt halvledarindustrin. Fonden investerade även i ASM Pacific som tillverkar utrustning till halvledarindustrin. Nyinvestering gjordes också i Sunny Friend Environment. Bolaget driver anläggningar för hantering av industriavfall i Taiwan och i Kina. Miljöfrågorna är prioriterade i Kina efter partikongressen.

Innehaven i Astra International och Ultratech Cement såldes helt. I Indien investerade vi i PC Jeweller som tillverkar guld- och juvelsmycken med försäljning i eget butiksnät. I Thailand köptes Central Plaza Hotel, verksamma inom hotell- och restaurangsektorn.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger
Carnegie Asia

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger

”Don’t fight the Fed” som man brukar säga. De asiatiska marknaderna utvecklades starkt i juni. Carnegie Asia steg i värde med 8,2 procent. Facit för första halvåret blev en nedgång...

Gunnar Påhlson 3 juli 2020
Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong
Carnegie Asia

Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong

De asiatiska marknaderna utvecklades något svagare i maj. Carnegie Asia föll i värde med 4,2 procent under månaden. Marknaderna föll inte så mycket i lokal valuta. I princip hela nedgången...

Gunnar Påhlson 8 juni 2020
Kina 95 procent normalt
Carnegie Asia

Kina 95 procent normalt

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april efter ett rekordstort fall i mars. Carnegie Asia steg i värde med 4,8 procent under månaden. Det har nu gått över tre månader...

Gunnar Påhlson 6 maj 2020