Stäng
Språk
Meny

Kina prioriterar miljöfrågor

De asiatiska marknaderna utvecklades sidledes i november. Carnegie Asia steg i värde med 1,0 % under månaden.

Efter partikongressen i Kina i oktober, som var en bidragande anledning till uppgången på börsen under förra månaden, avtog det positiva nyhetsflödet.

Rapportsäsongen i Kina har varit mycket stark. Flera bolag kom med överraskande bra resultat. Alibabas vinst steg med 60%. Tencent ökade sin vinst med 45%, drivet av ökande intäkter från mobila onlinespel och annonsintäkter.

Kinas regering inledde istället en åtstramning av kreditmarknaden, vilket ledde till högre obligationsräntor. Nya regleringar för fastigheter och för kinesernas aktieinvesteringar på Hong Kong börsen skickade också negativa signaler nyligen. Även den indiska marknaden var avslagen i november i brist på nyheter. I mitten av december får vi klarhet i huruvida BJP och premiärminister Narendra Modi behåller makten i delstaten Gujarat efter valet. Detta styr utvecklingen på kort sikt.

Under månaden reducerade Asia sin exponering mot teknologibolag i Kina och Taiwan. Efter en kraftig uppgång under året finner vi att flera bolag värderas väl högt. Samtidigt är marknaden orolig för att lanseringen av Apples nya smartphone modeller inte säljer tillräckligt bra.

Innehaven i Alibaba Group, Tencent Holdings och Sunny Optical minskades därför i fonden.
I Taiwan såldes innehavet i Hon Hai. Carnegie Asia köpte istället Chroma ATE som tillverkar testutrustning åt halvledarindustrin. Fonden investerade även i ASM Pacific som tillverkar utrustning till halvledarindustrin. Nyinvestering gjordes också i Sunny Friend Environment. Bolaget driver anläggningar för hantering av industriavfall i Taiwan och i Kina. Miljöfrågorna är prioriterade i Kina efter partikongressen.

Innehaven i Astra International och Ultratech Cement såldes helt. I Indien investerade vi i PC Jeweller som tillverkar guld- och juvelsmycken med försäljning i eget butiksnät. I Thailand köptes Central Plaza Hotel, verksamma inom hotell- och restaurangsektorn.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla
Carnegie Asia

Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla

De asiatiska börserna utvecklades sidledes i november. Carnegie Asia föll i värde med 0,3 procent. I november var jag på resa i Asien för att besöka nya och gamla företag....

Gunnar Påhlson 5 december 2019
Mildare tongångar mellan USA och Kina
Carnegie Asia

Mildare tongångar mellan USA och Kina

De asiatiska börserna utvecklades positivt under oktober. Carnegie Asia steg i värde med 1,9 procent. Centralbankerna fortsätter att tillföra ny likviditet till marknaden. Det innebär att, trots tydliga signaler om...

Gunnar Påhlson 4 november 2019
Tack för senast!

Tack för senast!

Vilken kväll! Tack alla andelsägare, partners och vänner som följde med till Konserthuset i Stockholm för Årets investerarträff med Carnegie Fonder den 23 oktober. Professor Maria Strömme trollband oss alla...

Kristina Flintull 29 oktober 2019