Stäng
Språk
Meny

Kina sänker tillväxtmålet

Vi kan nu konstatera att Kinas ekonomiska tillväxt föll till en nivå under 4 procent för andra halvåret. En stram kreditpolicy de senaste åren tillsammans med omfattande strukturförändringar för näringslivet, inte minst för de privatägda entreprenörsdrivna företagen, har bidragit till ökad försiktighet och att investeringar skjuts på framtiden.

Samtidigt utvecklas privat konsumtion svagt. Efterfrågan på bostäder är rekordlåg i och med att riskerna att köpa bostad på ritning är uppenbara, när bostadsutvecklarna inte förmår färdigställa projekten till följd av för hög skuldsättning samt har svårigheter att refinansiera sin verksamhet.

Kina reducerar nu målsättning för BNP tillväxten till 5-5,5 procent, vilket även det blir en utmaning. I december sänkte centralbanken reservkravet för bankerna med 1 procentenhet i syfte att öka likviditeten i ekonomin. Fler åtgärder för att stimulera ekonomin förväntas under 2022.

Budskapet från kommunistpartiets policymöte i december var att stabilitet och ekonomisk tillväxt är högsta prioritet för 2022. Vi kan därför förvänta oss att perioden med stram kreditpolicy är över och att bankerna uppmanas att öka sin utlåning igen. Fastighetssektorn kommer att få stöd selektivt med syftet att sålda bostäder ska kunna färdigställas. Aktieägarna i de fastighetsbolag som har för hög skuldsättning, till exempel China Evergrande och Kaisa Group riskerar ändå att förlora sitt kapital.

Utsikterna för den indiska marknaden ser, trots hög värdering, lovande ut. BNP tillväxten ser en kraftig återhämtning och företagsvinsterna väntas stiga med 30 procent under nästa år. Indien har tack vare en framgångsrik vaccinationskampanj kunnat öppna samhället igen vilket fått fart på investeringar och konsumtion.

Givet stor global efterfrågan för halvledare är Taiwan fortsatt intressant. Även Sydkorea är intressant nästa år tack vare många bolag med utveckling av teknologi för elbilar och elbilsbatterier.

Stigande global inflation och det faktum att Fed tvingas agera mer kraftfullt och snabbare än tidigare väntat, kan inverka negativt på kapitalflödena till Asien under första halvåret 2022.

Mer om fonden

Carnegie Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Kinas ekonomi har gått i baklås
Carnegie Asia

Kinas ekonomi har gått i baklås

Kinas ekonomi saktar in betänkligt. Tillväxten nu ligger under 4%. Målet är 5,5%. Kinas hårda linje mot Covid-19, med en nollvision för spridning av viruset, innebär att flera stora städer...

Gunnar Påhlson 5 maj 2022
Geopolitiskt rävspel ger börsutveckling med tvära kast i Asien
Carnegie Asia

Geopolitiskt rävspel ger börsutveckling med tvära kast i Asien

Den senaste månaden kännetecknas av mycket stora svängningar, även i Asien. Rysslands krig mot Ukraina, stigande oljepris och högre inflation innebär att förväntningar och prognoser skruvas om. Fed höjde räntan...

Gunnar Påhlson 5 april 2022
Lågt värderade bolag i Sydostasien är defensiva
Carnegie Asia

Lågt värderade bolag i Sydostasien är defensiva

Den senaste månaden har nyhetsflödet i marknaden, även för Asien, helt dominerats av konflikten mellan Ryssland och Ukraina som under den senaste veckan har eskalerat till fullskaligt krig efter Rysslands...

Gunnar Påhlson 7 mars 2022