Stäng
Språk
Meny

Kinas ekonomi åt rätt håll

Asien fortsatte sin resa uppåt utan några större problem i april. Carnegie Asia steg i värde med 4,4 procent.

Allmän global optimism präglar marknadshumöret. Framförallt är det postiva signaler om utvecklingen för amerikansk ekonomi med tillväxt utan inflationstryck och god utveckling för företagsvinsterna som driver börsen. Detta klimat ger förutsättningar för Fed att sänka räntan under hösten.

Även i Kina utvecklas ekonomin åt rätt håll efter att den ekonomiska policyn blev mer stimulativ i början av året genom en rad åtgärder. BNP-tillväxten var 6,6 procent för det första kvartalet. Kina sänkte bankernas reservkrav vid årsskiftet för att kunna öka bankernas utlåning. Skattesänkningar för företagen och en sänkning av momsen för konsumentvaror samt avdragsrätt för räntor på huslån är andra åtgärder som ger positiv effekt.

Försäljningen av bostäder har också redan visat en stigande trend. Momssänkningen ska finansieras genom att de statligt ägda företagen inom tex. bank, energi och telekommunikation väntas öka sin utdelning.

Det är dock tydligt från Kinas regering att man inte önskar skapa några bubblor, vare sig på börsen eller på fastighetsmarknaden. Kinas ekonomiska finjustering av de ekonomiska förutsättningarna lär fortsätta.

I Indien väntar alla på valresultatet vilket gav en avslagen börs denna månad.

Valet i Indonesien är nu avgjort till sittande presidenten, Joko Widodos nackdel. Hans utmanare Prabowo Subianto från Gerindra partiet hävdar sin rätt till makten efter valet. Prabowo har en lång karriär bakom sig som general i den indonesiska armén. Han tjänstgjorde under lång tid under Suhartos tid vid makten fram till 1998. Joko Widodo har kritiserats för att han givit kinesiska företag för många lukrativa kontrakt på att bygga infrastruktur i landet. Prabowo framstår mer som en stark ledare med nationalistisk framtoning.

En lösning på handelskonflikten mellan USA och Kina samt en svagare dollar är andra faktorer som kan bli positiva för Asien.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Kina är på väg tillbaka
Carnegie Asia

Kina är på väg tillbaka

Gunnar Påhlson har över 30 års erfarenhet av asiatiska investeringar och var tidig med att inse att corona skulle skapa problem i Kina och Asien efter samtal med asiatiska kontakter...

Kristina Flintull 8 april 2020
Handelskriget – en västanfläkt jämfört med corona
Carnegie Asia

Handelskriget – en västanfläkt jämfört med corona

Ingen är väl längre förvånad över att den globala pandemin med coronaviruset Covid-19 nu påverkar allt och alla i en omfattning som i vart fall västvärldens ledare haft svårt att...

Gunnar Påhlson 2 april 2020
Corona-krisen muterar sig som ett virus

Corona-krisen muterar sig som ett virus

De asiatiska marknaderna har fallit med nära 14 procent den senaste månaden. Sedan årsskiftet är Carnegie Asia ned med drygt 10 procent. Förvaltaren Gunnar Påhlson jämför med tidigare kriser under...

Gunnar Påhlson 16 mars 2020