Stäng
Språk
Meny

Kinas ekonomi åt rätt håll

Asien fortsatte sin resa uppåt utan några större problem i april. Carnegie Asia steg i värde med 4,4 procent.

Allmän global optimism präglar marknadshumöret. Framförallt är det postiva signaler om utvecklingen för amerikansk ekonomi med tillväxt utan inflationstryck och god utveckling för företagsvinsterna som driver börsen. Detta klimat ger förutsättningar för Fed att sänka räntan under hösten.

Även i Kina utvecklas ekonomin åt rätt håll efter att den ekonomiska policyn blev mer stimulativ i början av året genom en rad åtgärder. BNP-tillväxten var 6,6 procent för det första kvartalet. Kina sänkte bankernas reservkrav vid årsskiftet för att kunna öka bankernas utlåning. Skattesänkningar för företagen och en sänkning av momsen för konsumentvaror samt avdragsrätt för räntor på huslån är andra åtgärder som ger positiv effekt.

Försäljningen av bostäder har också redan visat en stigande trend. Momssänkningen ska finansieras genom att de statligt ägda företagen inom tex. bank, energi och telekommunikation väntas öka sin utdelning.

Det är dock tydligt från Kinas regering att man inte önskar skapa några bubblor, vare sig på börsen eller på fastighetsmarknaden. Kinas ekonomiska finjustering av de ekonomiska förutsättningarna lär fortsätta.

I Indien väntar alla på valresultatet vilket gav en avslagen börs denna månad.

Valet i Indonesien är nu avgjort till sittande presidenten, Joko Widodos nackdel. Hans utmanare Prabowo Subianto från Gerindra partiet hävdar sin rätt till makten efter valet. Prabowo har en lång karriär bakom sig som general i den indonesiska armén. Han tjänstgjorde under lång tid under Suhartos tid vid makten fram till 1998. Joko Widodo har kritiserats för att han givit kinesiska företag för många lukrativa kontrakt på att bygga infrastruktur i landet. Prabowo framstår mer som en stark ledare med nationalistisk framtoning.

En lösning på handelskonflikten mellan USA och Kina samt en svagare dollar är andra faktorer som kan bli positiva för Asien.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Kinesiska stödåtgärder väntar
Carnegie Asia

Kinesiska stödåtgärder väntar

De asiatiska börserna utvecklades svagt i januari. Carnegie Asia föll i värde med 1,6 % under månaden. Asiens börser inledde året med stigande kurser efter att Kina vid årsskiftet stimulerade...

Gunnar Påhlson 5 februari 2020
Xiaomi – kinesisk mobiltillverkare ny i portföljen
Carnegie Asia

Xiaomi – kinesisk mobiltillverkare ny i portföljen

De asiatiska börserna fick en stark avslutning på året. Carnegie Asia steg i värde med 3,4 procent i december. Under året som helhet steg fonden i värde med 21,2 procent....

Gunnar Påhlson 8 januari 2020
Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla
Carnegie Asia

Dialog om ESG-märkt kobolt till Tesla

De asiatiska börserna utvecklades sidledes i november. Carnegie Asia föll i värde med 0,3 procent. I november var jag på resa i Asien för att besöka nya och gamla företag....

Gunnar Påhlson 5 december 2019