Stäng

Kinnevik helt rätt i tiden – med rabatt

Mitt i en av våra värsta kriser någonsin valde då börsen, som så många gånger tidigare, att stiga kraftigt och blicka framåt precis när alla väntar på ett bättre köpläge.

Det är förstås möjligt, för att inte säga troligt, att börsen faller tillbaka en smula i närtid och det enda vi vet om corona är att detta kommer att ta tid och kosta både liv, ekonomi och ett förändrat samhälle, men visst är det imponerande att börsen i alla fall för nu lyfter blicken.

Vi har sagt det flera gånger och säger det igen; 2020 är ett förlorat år för vinsterna och nu handlar det om att skydda balansräkningarna, varför inställda utdelningar bör applåderas – pengarna finns ju kvar i bolagen, och titta på framtida vinster. Vår största farhåga där är att förväntningarna på 2021 är på tok för höga. Därför tror vi att marknaden kommer att bli besviken flera gånger under det närmaste året.

Och på det sättet har den senaste tidens delårårsrapporter varit av mindre betydelse då den speglar historien och inte framtiden. Men de flesta bolagen vi talat med visar ändå en imponerande förmåga att hantera ras i efterfrågan, säkerhet för sina anställda och stängda fabriker.

Vi har gjort en del förändringar i portföljen, bland annat ökat innehaven i SKF, Skanska och avknoppningen Electrolux Professional . Den senare har idag ett börsvärde på 7-8 miljarder, vilket är hälften av vad alla trodde för ett år sedan.

Nytt innehav är Kinnevik. Portföljen består av relativt stabila Tele 2 i kombination med spännande Zalando som går från klarhet till klarhet i takt med skiftet från Offline till Online snabbas på. I Kinneviks onoterade portfölj finns också Mathem och andra innehav som ligger rätt i tiden. Allt detta kan köpas till en rabatt över 20 procent, när flera andra investmentbolag handlas med premie.

Börsen är tudelad i den meningen att läkemedel och teknik är på plus medan många bolag tappat 30-40 procent på kort tid. Vi tror att värderingsskillnaden på sikt lär rätta till sig.; men alla bör vara beredda på en djup lågkonjunktur.

 

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

En ljus framtid för den som lyfter blicken
Carnegie Sverigefond

En ljus framtid för den som lyfter blicken

Stockholmsbörsen klättrade vidare uppåt under juni i takt med att världen fortsätter att öppna upp. De flesta signalerna pekar nu ganska tydligt på en kraftig återhämtning i Kina och förhoppningen...

Simon Blecher 2 juli 2020
Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”
Carnegie Sverigefond

Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”

NCC har beslutat att omorganisera sitt hållbarhetsarbete. Detta väckte frågor hos Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher och analytikern David Östman, som därför kallade till en påverkansdialog med NCC. ”Vi vill...

Madeleine Bergh 1 juli 2020
CF THOR – Ett unikt verktyg för hållbarhetsanalys
Carnegie Sverigefond

CF THOR – Ett unikt verktyg för hållbarhetsanalys

Carnegie Fonder investerar i värdebolag som ska vara undervärderade och välskötta – och hållbara. Analysen görs i CF THOR, berättar förvaltaren Simon Blecher. Klimatförändringar, resursbrist, hårdare lagstiftning och högre förväntningar...

Erik Amcoff 10 juni 2020