Stäng
Språk
Meny

”Kjell & Company har väldigt nöjda kunder”

Stockholmsbörsens breda index backade med 6,2 procent i september. Carnegie Micro Cap Index föll med 7,5 procent. Fonden backade med 6,8 procent i månaden. Sedan årsskiftet har fonden ökat med 19,3 procent vilket är 3,0 procent bättre än jämförelseindex.

I september var fonden en av ankarinvesterarna vid börsnoteringen av Kjell & Company. Huvudanledningen till vår investering är att Kjell har väldigt nöjda kunder. Det låter banalt och är naturligtvis lite förenklat, men det är kundnöjdheten som gör en framgångsrik handlare. Huvuddelen av butikerna ligger centralt i stadskärnor, och när vi 2020 jobbade hemifrån hade just cityhandel en väldigt jobbig situation. Många handlare gick på knäna. Trots det uppvisade Kjell & Company en god organisk tillväxt 2020. Det tycker vi är ett styrketecken.

Många av de produkter Kjell säljer har goda marginaler, det är inte så hård prispress på sladdar och tillbehör. Det är också guld värt att få hjälp av den kunniga butikspersonalen när det till exempel är problem med wifi-täckningen hemma. Den goda servicen gör att priset blir lite mindre viktigt.

”Det är också sannolikt att den goda tillväxten bolaget inom onlineförsäljning kommer att fortsätta. Totalt sett borgar det här för god såväl försäljnings- som vinsttillväxt”.

Vi tror att Kjell kommer att fortsätta sin organiska tillväxt, att vi återvänder till våra arbetsplatser och att stadskärnorna vaknar till liv kommer att hjälpa till. Vi tror också att det förvärv man gjorde i Danmark kan komma att följas av fler affärer. Det är också sannolikt att den goda tillväxten bolaget inom onlineförsäljning kommer att fortsätta. Totalt sett borgar det här för god såväl försäljnings- som vinsttillväxt. I ljuset av det ser de låga värderingsmultiplarna väldigt attraktiva ut. Aktien har stigit från introduktionskursen men det förändrar inte vår syn på värderingen.

Fästelementstillverkaren Bulten fick en stor order i september. En europeisk tillverkare, som inte varit kund tidigare, la en order om ett fullservicekontrakt till en ny elbilmodell. Ordervärdet är 220 mkr per år. Det är en betydande order, Bulten omsätter ungefär 3 miljarder per år. Bulten har precis som andra fordonsrelaterade aktier haft en svag kursutveckling de senaste månaderna. I september backade aktien 8%. Komponentbrist i allmänhet och halvledarbrist i synnerhet sätter käppar i hjulen för fordonstillverkarna och drar med sig dess underleverantörer i fallet. Bulten har huvuddelen av sin försäljning till fordonstillverkare, så självklart påverkas bolaget. Vi har ökat vårt innehav i år och är fortsatt positivt inställda till aktien. Kortfattat tänker vi så här: Bolaget är välskött, har en skicklig ledning och en stark huvudägare. Balansräkningen är stark och ger utrymme till förvärv. Försäljningsutvecklingen är god, Bulten tar marknadsandelar, i synnerhet inom elbilar. Värderingen är låg, aktien är an av de lägst värderade i fonden. Turbulensen hos kunderna är naturligtvis inte bra, men vi hade varit mer oroade om det varit drivet av en svag slutefterfrågan. Nu vill kunderna köpa bilar och vi gör bedömningen att komponentbristen kommer att lösa sig. Så vi fortsätter att vara positivt inställda till Bulten och gläds åt det stora kontraktet som vanns i september.

Mer om fonden

Carnegie Micro Cap

Carnegie Micro Cap investerar långsiktigt i mindre bolag som är välskötta, framtidssäkrade och har en stark marknadsposition. Bolagen är svenska och har ett marknadsvärde på upp till 10 miljarder kronor....

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”De brukar skämma bort oss med riktigt starka kvartalsrapporter”
Carnegie Micro Cap

”De brukar skämma bort oss med riktigt starka kvartalsrapporter”

Som vanligt domineras juli månads nyhetsflöde av innehavens halvårsrapporter. Utfallet var gott. Flertalet av våra innehav redovisar starka siffror. Bland de starkast rapporterande bolagen var Bufab som slog prognoserna med...

Viktor Henriksson 9 augusti 2022
Carnegie Micro Cap säljer Catena
Carnegie Micro Cap

Carnegie Micro Cap säljer Catena

I juni avyttrade vi den sista delen av innehavet i Catena. Vi har ägt aktien sedan fonden startade och har bara gott att säga om bolaget. Trots en kursnedgång nu...

Viktor Henriksson 5 juli 2022
4C Group nytt innehav
Carnegie Micro Cap

4C Group nytt innehav

I maj deltog fonden i börsnoteringen av krishanteringsbolaget 4C Group. Bolaget tillhandahåller en mjukvara, Exonaut, som hjälper företag och organisationer att simulera och öva för olika former av kriser. Bolaget...

Viktor Henriksson 7 juni 2022