Stäng

Konjunkturen är urstark, men det finns varningsflaggor värda att lyfta

Äntligen! Börsen har legat steget före i över ett år, men nu syns också det alltmer positiva effekterna av en minskad pandemi i Västeuropa och Sverige. Allt fler vaccineras, samhället öppnar försiktigt upp och folk börjar till och med komma tillbaka till kontoren.

På tal om kontor håller en av våra mest utskällda aktier på att bli en vinnare, nämligen Atrium Ljungberg. För även om en viss del kommer att fortsätta arbeta hemma och flexibiliteten mellan hem och kontor lär bli större i samhället är det företagen med mest innovativ förmåga som kommer att bli vinnare i kombination med de bästa lägena förstås. Och där finns Atrium.

Ta Sickla som exempel. Plötsligt har Curanten och paddelbanor flyttat in medan Intersport och Hennes & Mauritz flyttat ut. Och det byggs fina och redan sålda (!) lägenheter på Nobelberget där vi inom några år har tunnelbana. Atrium handlas kring 200 kronor, men substansen är runt 220 kronor. Tar vi hänsyn till marken och kommande bostadsprojekt liksom övervärdena kring Slussen är nog substansen närmare 300 kronor. Vi köper alltså en krona för 66 öre (!). Det kan inte vara fel.

Särskilt inte när kvadratmeterpriset på hela Atrium är kring 40.000 kronor samtidigt som merparten av deras fastigheter nog kan säljas till det dubbla.

Över lag fortsätter konjunkturen att vara urstark och bolagen slår rekord i lönsamhet. Kombinationen kostnadsbesparingar – tänk liten marknadsföring, inga mässor och/eller resor – och stark efterfrågan ligger bakom. På sina håll fortsätter vi att se flera bubbeltendenser, särskilt på mindre listor och nystartade bolag. Bank och industribolag handlas fortfarande mellan 12-22 gånger vinsten och där är det lättare att hitta värden och positiv avkastning till hyfsad låg risk.

Vi ökade därför innehavet i Sandvik, som snart knoppar av SMT och därmed kommer få en helt annan avkastning på sysselsatt kapital och bli mer jämförbart med Atlas Copco.

Men varningsflaggorna bör lyftas när vissa biokedjor lockar nyblivna aktieägare med popcorn istället för utdelning…

Mer om fonden

Carnegie Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Hysteriskt aktieintresse, kö av bolag till börsen och riskaptit på topp
Carnegie Sverigefond

Hysteriskt aktieintresse, kö av bolag till börsen och riskaptit på topp

Och så bytte marknaden fot. Stora bolag lugnade ner sig och steg drygt 2 procent; de mindre exploderade och gick upp hela 8 procent. Riskaptiten på topp. Aktieintresset på hysteriska...

Simon Blecher 6 maj 2021
Mars 2021 – en helt annan historia
Carnegie Sverigefond

Mars 2021 – en helt annan historia

Minns ni mars ifjol? Corona var på allas läppar, dödsfallen nådde Europa på allvar, länder stängde ner, sjukvården fick det allt tuffare och mot slutet av månaden började fabriker stänga,...

Simon Blecher 9 april 2021
“Alfa Laval och Assa Abloy gör entré för första gången på många år”
Carnegie Sverigefond

“Alfa Laval och Assa Abloy gör entré för första gången på många år”

Stockholmsbörsen trotsar tech-frossan i USA och det blir alltmer uppenbart att det är dags för en svensk revansch på världens börser då vi äntligen ligger rätt till med vår stora...

Simon Blecher 5 mars 2021