
Vad är en fond? Frågor och svar!
Varför spara, vad är ISK och vilka alternativ finns det egentligen? Nedan har vi svarat på några vanliga frågor. Har du fler frågor? Mejla oss på spara@carnegiefonder.se eller ring 08-121 550 00 så får du prata med Daniel, Oscar, Elin, Beatrice eller någon annan av våra kundspecialister.
Vad är en fond?
En fond är en samling värdepapper som ägs av dem som sparar i fonden. Det är alltså inte Carnegie Fonder AB som äger Carnegie Sverigefond, vi bara förvaltar den. När du sparar i en fond köper du andelar i fondens värdepapper. Fonder är ett enkelt sätt att få tillgång till en värdepappersportfölj och den värdeökning som dessa investeringar kan ge.
Vad är en aktiefond?
En aktiefond innehåller aktier, det vill säga ägarandelar i företag. Ju bättre företagen utvecklas, desto bättre avkastning ger aktierna och desto bättre avkastning ger fonden. Våra aktiefonder innehåller oftast 20-30 aktier, vilket vi tycker ger bra möjligheter till avkastning och en god riskspridning.
Aktiefonder har oftast en högre risknivå än ränte- och blandfonder, men ger också bättre möjlighet till en bra avkastning på sikt. Därför väljer många att ha aktiefonder till sitt långsiktiga sparande, som till pensionen eller till barnen.
Aktiefonder kan ha olika inriktning, till exempel svenska aktier, indiska aktier, amerikanska aktier eller aktier från hela världen. Det finns också aktiefonder inriktade på enskilda branscher.
Vad är en räntefond?
Det finns olika räntefonder, men den gemensamma nämnaren är att räntefonder investerar i värdepapper som ger ränta. Aktier ger inte ränta, men det gör däremot statsobligationer och företagsobligationer. Den som investerar i obligationer lånar i praktiken ut pengar till en stat eller ett företag. Precis som med aktier är det klokt att sprida riskerna i flera obligationer, till exempel i en räntefond. Generellt sett har räntefonder klart lägre risknivå än aktiefonder.
Ok, men blandfond då, förklara det om du kan.
Enkelt! En blandfond innehåller oftast en blandning av aktier och obligationer. Till exempel Carnegie Strategifond investerar i både aktier och företagsobligationer, vilket ger en risknivå ungefär mitt emellan en aktiefond och en räntefond. Ett annat exempel är Carnegie Total, som investerar i andra aktiefonder och andra räntefonder, vilket ger en ännu större riskspridning än Carnegie Strategifond.
Jag vill ha en indexfond, har jag kommit rätt?
Nej.
Jag vill ha en aktivt förvaltad fond, har jag kommit rätt?
Ja! Alla våra fonder är aktivt förvaltade. Våra fondförvaltares jobb är att hitta attraktiva företag att investera i. De träffar och besöker företagen, gör en ordentlig analys och gör allt de kan för att skapa en långsiktigt bra avkastning, utan att ta onödiga risker. Här kan du läsa mer om hur Carnegie Sverigefond har slagit index genom åren.
Kostar det nåt?
Ingenting är gratis, inte ens indexfonder. Våra fonder har olika förvaltningsavgifter som redovisas på vår hemsida och i årsrapporter. Avgiften dras varje dag, med 1/365-del. Det fina med fonder är att all historisk utveckling redovisas efter det att avgiften dragits. När du jämför hur olika fonder har utvecklats, i tidningen eller på någon hemsida, så är det alltså utvecklingen efter avgifter som redovisas. Vad du ser är vad du får.
Hur mycket måste jag spara?
Det beror på. Om du går på Svenska Spels reklam och ska skrapa fram en mångmiljonvinst redan i helgen så behöver du inte spara någonting. Grattis.
Vi andra kan göra klokt i att spara. Säg att du har fått en dotter och vill spara åt henne så att hon får hjälp att finansiera sitt första boende. 150 000 kronor skulle kanske sitta fint. I så fall behöver du spara 430 kronor i månaden i 18 år. Då antar vi att du sparar i en fond som stiger i genomsnitt 5 procent per år, vilket är ett ganska rimligt antagande för en aktiefond. Historiskt har avkastningen i många fall varit högre än så, men med framtiden vet man aldrig.
Vad finns det för alternativ till ett konto på banken?
Ett bankkonto ger ofta knappt någon avkastning alls, så om du sparar på flera års sikt kan det var klokt att fundera på en aktiefond eller blandfond i stället. Om du sparar på kortare sikt, kanske i ett så kallat buffertsparande för oförutsedda händelser, så kan räntefonder vara ett alternativ. Då kan du få viss avkastning till en oftast mycket lägre risk än aktiefonder. Hos oss är Carnegie Likviditetsfond den fond som har lägst risk.
Vad är ESG, exkludering, Global Compact och ansvarsfulla investeringar?
Kärt barn har många namn. Dessa begrepp handlar om hur vi som förvaltare tar ansvar för att inte investera i vad som helst och att försöka påverka de bolag vi investerar i. ESG står för environment, social och governance, det vill säga miljöfrågor, sociala frågor och ägarstyrningsfrågor – frågor som vi tar i beaktande när vi väljer företag att investera i.
Vi investerar nämligen inte i index, utan väljer bara bolag som vi själva tror på, långsiktigt. Vi exkluderar branscherna tobak, porr, kärnvapen och andra så kallade kontroversiella vapen. Vi kräver också att bolagen ska följa Global Compact, FN:s tio principer om hur bolag ska agera ansvarsfullt. Vi uppmanar också alla företag att mäta och redovisa sin klimatpåverkan.
Vi kallar det ansvarsfulla investeringar.
Vad är ett fondkonto?
Ett fondkonto är platsen där du har dina fondandelar hos oss. Det kostar ingenting. Den dag du säljer, förhoppningsvis med vinst, betalar du 30 procent av vinsten i skatt.
Vad är ISK?
ISK står för investeringssparkonto. Det är ett konto där man kan ha sina fonder och aktier på ett skatteeffektivt sätt. I stället för att betala 30 procent av vinsten i skatt när du säljer, vilket är fallet på ett fondkonto, betalar du ett mindre belopp varje år. Det kostar ingenting att sälja eller byta fonder på ett ISK. Här kan du läsa mer om ISK!
Allvarligt, varför ska jag spara i en Indienfond eller en Asienfond?
Vi tror att en Sverigefond eller en blandfond är en bra grund för de flesta. Men varför inte sprida riskerna genom att investera i tillväxtmarknader? Du får tillgång till andra branscher och en helt annan ekonomisk dynamik som är väldigt intressant att följa – och på sikt sannolikt också lönsamt.
Var finns era fonder?
Nästan överallt. Hos Avanza, Nordnet, Skandia, Max Matthiessen och Nordea, till exempel. Och förstås hos oss själva. Du kan välja våra fonder i premiepensionssparandet (”PPM”), och om du har tjänstepension får du gärna fråga din arbetsgivare eller pensionsrådgivare om våra fonder.
”Carnegie” – är inte det dyrt?
För det första heter vi Carnegie Fonder. Carnegie är något annat, antagligen tänker du på banken som vi delar namn med.
Våra kunder är barn och vuxna, fattiga och rika, företag och stiftelser. Minsta insättning i de allra flesta av våra fonder är 1 krona.
Vi är inte bara till för dem som har pengar, utan framför allt för dem som behöver pengar.
Vad är meningen med livet?
Det vet bara du.
Men livet utvecklar sig olika. Ibland är det solsken, ibland är det uppförsbackar. Och i alla lägen är det bra att ha en sparade slant. Till barnens första egna boende, till den där drömresan eller till pensionen.
Men tänk om börsen kraschar då?
Det kommer den att göra. Då och då. Förr eller senare. Men som vi ser det ska man försöka att inte tänka så mycket på det. Det är nämligen omöjligt att ”tajma” marknaden. Då tycker vi att det är klokare att vara långsiktig, investera i välskötta bolag och investera regelbundet, till exempel genom ett månadssparande.
Varför ska jag välja Carnegie Fonder?
Vi har förvaltat fonder sedan 1988, i 30 år, vilket är längre än de flesta. Våra förvaltare och hela vår organisation har alltså lång erfarenhet. Vi har också en förvaltningsfilosofi som vi känner oss ganska ensamma om, nämligen ”fokuserad värdeförvaltning”.
I korthet betyder det att vi enbart investerar i välskötta och prisvärda bolag, långsiktigt. Samtliga förvaltare har också investerat sina egna pengar i våra fonder, vilket innebär att vi sitter i samma båt som våra andelsägare. Helt enkelt för att vi tror på vår förvaltning.
Jag tycker det här med aktier, fonder och pension är jättetråkigt. Hjälp!
Det är ju det vi gör! Vi hjälper dig att komma igång och förvaltar ditt kapital långsiktigt. Eller på kort sikt, om du vill det. Hör av dig bara så sätter vi igång ett sparande.
Jag har fler frågor, vem kan jag kontakta?
Mejla oss på spara@carnegiefonder.se eller ring 08-121 550 00 så får du prata med Daniel, Oscar, Elin, Beatrice eller någon annan av våra kundspecialister.