Stäng
Språk
Meny

Fondkonto

Ett traditionellt konto för långsiktigt sparande

Ett fondkonto är en traditionell sparform som kan öppnas av både privatpersoner, företag och åt minderåriga personer. Alla våra fonder är möjliga att spara i via ett fondkonto och enklast skapar du ett konto i Carnegie Fonder Online, där du också kan göra transaktioner och följa dina innehavs utveckling.

 

Kvitta vinster och förluster

Med ett fondkonto kan du kvitta vinster mot förluster i din deklaration.

Skatta först när du säljer

Ingen skatt dras från ditt fondkonto förrän du bestämmer dig för att sälja.

Öppna fondkonto

Allt om fondkonto

Frågor får svar

 • Hur kan jag spara i mitt fondkonto på Carnegie Fonder?

  Insättningar till ett fondkonto kan göras på tre olika sätt – allra enklast är direkt i Carnegie Fonder Online med BankID som legitimation.
  Klicka här för att bli kund och legitimera dig säkert med ditt BankID. Följ därefter instruktionerna för att komma igång med ditt sparande. Inga transaktioner görs förrän du är registrerad som sparare.

  1. Carnegie Fonder Online
   Vår onlinetjänst där du följer, köper, säljer och byter dina innehav. Om du är befintlig kund, men inte kan handla online krävs det att du fyller i en anmälningsblankett med ditt bankkontonummer för att kunna göra transaktioner. Denna process tar cirka 3-10 dagar. När kontot är på plats tar köp av fondandelar 2-3 dagar att genomföra och försäljning av andelar tar 1 dag.
  2. Månadsspara
   När du blir ny kund kopplas ditt bankkonto till autogiro, vilket tar mellan 3-10 dagar. Den 28e varje månad dras önskat belopp och ett fondköp genomförs automatiskt varje månad. Är du befintlig kund och saknar autogirokoppling för att handla i Carnegie Fonder Online? Fyll i denna blankett så hjälper vi dig!
  3. Bankgiroinsättning via din internetbank
   På varje fondsida finns respektive bankgironummer till den fond du vill investera i. Ange ditt personnummer och namn som referens. Insättningen tar 2 -3 dagar för oss att hantera och du får en bekräftelse när den är genomförd.
 • Kan jag ta ut pengar från mitt konto när jag vill?

  Du kan ta ut pengar från ditt fondkonto och sälja av fondandelar när du vill.

  Kom ihåg att bryttiden är kl.16:00 varje hel bankdag, därefter kan det dröja tre bankdagar efter att ordern är lagd tills att du ser pengarna på ditt bankkonto. Fonder baserade i Luxemburg kan ta ytterligare en dag att sälja. Du gör uttag allra lättast direkt i Carnegie Fonder Online.

 • Vilka fonder kan jag spara i mitt fondkonto hos Carnegie Fonder?

  Du kan spara i alla våra fonder här på Carnegie Fonder och kombinera din portfölj utefter dina egna preferenser. Hur länge planerar du att spara, vilken risk är du villig att ta och vilken avkastning förväntar du dig?

  Via Carnegie Fonder Online köper och säljer du fondandelar. Samtliga Carnegie Fonders fonder är godkända för sparande på fondkonto, besök gärna fondsidorna för mer information.

 • Kan jag flytta mitt sparande någon annanstans till ett konto hos Carnegie Fonder?

  Ja!

  • Om du har Carnegie Fonders fonder på ett fondkonto hos ett annat institut går det i regel bra att flytta till ett fondkonto hos oss. Men kom ihåg att vi endast kan ta emot våra egna fonder. Denna flytt är skattefri. Använd denna blankett.
 • Omfattas fondkonto av insättningsgarantin?

  Insättningsgarantin avser likvida medel och uppgår till motsvarande 100 000 euro.

 • Vad kostar det att ha ett fondkonto?

  Det är gratis att öppna fondkonto här på Carnegie Fonder. Det är bara förvaltningsavgiften och den årliga avgiften du behöver tänka på, precis som vanligt.

 • Hur beskattas fondkonto?

  Ett traditionellt fondkonto beskattas enligt vanliga regler för inkomst av kapital. Vid en vinstrealisering, (när du säljer fondandelar för mer än vad du köpte för) betalar du 30 procent i skatt på din vinst. Du betalar alltså inte skatt på eventuella förluster.

  En fördel med fondkonto är att det är möjligt att kvitta vinster med förluster i samband med att du deklarerar

 • Hur öppnar jag ett fondkonto?
  • Befintlig kund? Logga in i Carnegie Fonder Online med BankID. I inloggat läge, välj ”Ansök om nytt konto” i menyn och följ instruktionen. När ansökan är komplett och inskickad får du ett bekräftelsemejl. Kontot är uppsatt inom en vecka.
  • Ny kund? Registrera dig som kund i Carnegie Fonder Online, Fyll i kontoansökan där då också väljer typ av konto (fondkonto eller ISK) som du önskar. När ansökan är komplett och inskickad får du ett bekräftelsemejl. Kontot är uppsatt inom en vecka.