Stäng
Språk
Meny

Investeringssparkonto

En populär sparform utan inlåsning

Vad kul att du är intresserad av ISK! Om du redan har bestämt dig så klickar du här för att öppna ISK och legitimera dig säkert med ditt BankID.

Ring gärna vår kundtjänst på 08 12 15 50 00 eller mejla spara@carnegiefonder.se om du behöver hjälp eller vill diskutera ditt sparande. Vi svarar vardagar kl 09-17.

Flexibelt sparande

Köp och sälj andelar utan att utlösa skatt vid varje affär. Du betalar en schablonskatt istället för vinstskatt.

Passar för många

Det går utmärkt att spara till dig själv och till minderårig.

Inget krångel

Slipp K4-blanketten. Vi räknar ut din schablonintäkt och lämnar in kontrolluppgiften till Skatteverket.

Öppna konto

Allt om investeringssparkonto

Konto

 • Vad är ett investeringssparkonto (ISK)?

  Ett investeringssparkonto är ett konto gjort för sparande av värdepapper, exempelvis fondandelar. Det som gör ISK unikt är att du betalar schablonskatt istället för vinstskatt, vilket i de flesta fall gynnar dig som investerare.

 • Hur öppnar jag ett ISK?
  • Befintlig kund? Logga in i Carnegie Fonder Online med BankID. I inloggat läge, välj ”Ansök om nytt konto” i menyn och följ instruktionen. När ansökan är komplett och inskickad får du ett bekräftelsemejl. Kontot är uppsatt inom en vecka.
  • Ny kund? Registrera dig som kund i Carnegie Fonder Online, Fyll i kontoansökan där då också väljer typ av konto (fondkonto eller ISK) som du önskar. När ansökan är komplett och inskickad får du ett bekräftelsemejl. Kontot är uppsatt inom en vecka.

  Kom ihåg att ta del av viktig förhandsinformation om ISKavtalsvillkor och allmänna villkor för ISK.

 • Vilka fördelar finns det med ISK?
  • Köp och sälj fondandelar utan att utlösa skatt vid varje affär
  • Schablonintäkten kan kvittas mot utgifter i kapital i deklarationen
  • Kan även innehas av omyndig
  • Låg skatt (för närvarande; skatten baseras på statslåneräntan)
  • Slipp deklarationskrångel och K4-blankett. Carnegie Fonder räknar ut underlag och lämnar kontrolluppgifter till Skatteverket.
  • Ingen inlåsning
 • Varför ska jag spara i ISK hos Carnegie Fonder?

  Vi är experter på våra egna fonder och du får en närmare kontakt med våra fondförvaltare. Som sparare hos oss får du inbjudningar till investerarträffar och tillgång till hela vårt fondutbud. Våra kundspecialister hjälper dig med alla slags ärenden och har nära kontakt med förvaltarna vid frågor. Befintliga kunder uppskattar tryggheten att ha direkt kontakt och få ett ansikte på vem som faktiskt förvaltar dina pengar.

  • Vem kan öppna ett ISK?
   Du som är privatperson, svensk medborgare och bosatt i Sverige. Även minderåriga kan öppna ISK. Du kan ha flera ISK, men flera personer kan inte dela på ett ISK.
  • Vem kan inte öppna ett ISK?
   Företag kan inte öppna ISK. Inte heller du som är begränsat skatteskyldig i Sverige eller som skattar utomlands. Om du flyttar och skattar utomlands konverterar vi ditt ISK till ett fondkonto med vanlig kapitalvinstbeskattning.
 • Vilka fonder kan jag spara i mitt ISK hos Carnegie Fonder?

  Du kan spara i alla våra fonder här på Carnegie Fonder och kombinera din portfölj utefter dina egna preferenser. Hur länge planerar du att spara, vilken risk är du villig att ta och vilken avkastning förväntar du dig?

  Via Carnegie Fonder Online köper och säljer du fondandelar. Samtliga Carnegie Fonders fonder är godkända för sparande i ISK, besök gärna fondsidorna för mer information.

Kostnader/insättningar/uttag/överföringar

 • Hur beskattas ISK?

  Du betalar inte någon skatt de gånger du köper/säljer/byter fondandelar, men däremot beskattas du årligen genom en schablonskatt på din schablonintäkt.

  Räkneexempel:

  Schablonintäkten räknar du fram genom att ta statslåneräntan per den 30 november året innan (-0,09% 2019) + 1%. Men eftersom det finns en undre gräns på 1,25 % blir dock schablonskatten 1,25 % 2020.

  Kapitalunderlaget består av värdet av tillgångarna på kontot vid ingången av varje kvartal samt insättningar av kontanta medel och inflyttade fondandelar. Resultatet delas sedan med 4.
  Låt oss säga att ditt kapitalunderlag är 100 000 kr för år 2019. Din schablonintäkt är då 1250 kr (100 000 kr x 1,25%)

  Schablonskatten beräknas som 30% av schablonintäkten: 375 kr (1250 kr x 30%)
  På ett kapitalunderlag på 100 000 kr kr betalar du därmed 375 kr i årlig skatt, oavsett om innehavet har ökat eller minskat i värde.

   

 • Vad kostar det att ha ett ISK och kan det tillkomma några extra avgifter?

  Det är helt gratis att öppna ISK här på Carnegie Fonder. Det är bara förvaltningsavgiften och den årliga avgiften du behöver tänka på, precis som vanligt.

 • Kan jag flytta mitt sparande någon annanstans till ett ISK hos Carnegie Fonder?

  Ja!

  • Om du har Carnegie Fonders fonder i ett ISK hos ett annat institut går det i regel bra att flytta till ett ISK hos oss. Men kom ihåg att vi endast kan ta emot våra egna fonder. Denna flytt är skattefri. Använd denna blankett.
  • Om dina fondandelar finns på en depå eller ett fondkonto i annat institut sker flytten i två steg, först till fondkonto hos oss och därefter till ISK. OBS: En sådan flytt räknas som en försäljning från ditt fondkonto och utlöser en realisationsskatt. Värdet av de inflyttade värdepapperna räknas som en insättning till ditt ISK och ligger till grund för beskattning. Använd denna blankett.
 • Hur kan jag spara i mitt ISK på Carnegie Fonder?
  • Autogiro. I din ISK-ansökan godkänner du medgivande till autogiro och du kan köpa fondandelar direkt i Carnegie Fonder Online. Pengar dras från ditt anslutna bankkonto via engångsinsättning eller månadssparande.
  • Likvida medel bankgiro. Logga in på din bank och gör en insättning till bankgironummer 251-7506. Ange ditt ISK-kontonummer och personnummer som referens. Din insättning bör synas på ditt ISK inom 2-3 bankdagar.
 • Kan jag ta ut pengar från mitt ISK när jag vill?

  Du kan ta ut pengar från ditt ISK och sälja av fondandelar när du vill.

  Pengarna placeras först på ditt ISK-konto som likvida medel och därefter begär du uttag till ditt bankkonto. Kom ihåg att bryttiden är kl.16:00 varje hel bankdag, därefter kan det dröja tre bankdagar efter att ordern är lagd tills att du ser pengarna på ditt bankkonto. Fonder baserade i Luxemburg kan ta ytterligare en dag att sälja. Du gör uttag allra lättast direkt i Carnegie Fonder Online alternativt använd denna blankett.

 • Går det att överlåta mina fonder på ett ISK till någon annan?

  Det går inte att överlåta hela ditt ISK till någon annan, däremot kan du överlåta och flytta fondandelar till någon annan som gåva.

 • Omfattas ISK av insättningsgarantin?

  Insättningsgarantin avser likvida medel och uppgår till motsvarande 100 000 euro, även i ett ISK.