Stäng

Lilla Duni fortsätter leverera stabila siffror

Risk. Och det lite mer jargongiga ”risk on” får karaktärisera aktiemarknaden i april 2018, i synnerhet den svenska i takt med att konjunkturen tuffar på och hundratals bolag presenterade sina kvartalsrapporter, skriver Carnegie Sverigefondsförvaltare Simon Blecher i sin månadsrapport.

Stockholmsbörsen steg rejält; över 4 procent. Mindre bolag ännu mer. Stora svängningar på rapporter och diverse analytikers olika rekommendationer fick stora konsekvenser för kursrörelserna och det mesta med hög risk fick bra betalt.

Vi såg våldsamma kursuppgångar för tonvis med bioteknikbolag, vi såg högt värderade verkstadsbolag fortsätta upp (läs Alfa Laval och Assa Abloy) medan de lågt värderade möttes av axelryckningar (läs SKF) och vi såg stora rörelser i många spelbolag, teknikbolag liksom naturligtvis i råvarubolag.

Följaktligen brydde sig ingen om lilla Duni som rapporterade stabila siffror ännu ett kvartal… Men vi passade på att träffa nya vd:n, Johan Sundelin. Han verkar taggad och vi hoppas att han kan använda Dunis starka balansräkning till ett par förvärv i Europa och Asien; vi hade också en bra diskussion om vikten av hållbarhet och Duni jobbar hårt på att fortsätta minska utsläppen och återanvända sina produkter så gott det går. Under tiden får vi en aktie vars vinst värderas lägre än börsen och utdelning högre.

Glädjande nog rapporterade Telia fina siffror och utgår vi från att aktieägarna kommande år får drygt 3 kronor per aktie i form av utdelning och återköp och det är slut med vansinnesaffärerna skulle en kurs på 60 kronor ändå innebära 5 procent i årlig direktavkastning; inte illa för ett egentligen stabilt bolag.

Vi ökade innehavet i Industrivärden C då rabatten plötsligt gått från 6–7 procent till närmare 15 procent; glöm inte att utdelningen fås utan rabatt och eftersom denna vidarebefordras direkt från innehaven får vi allt annat lika en högre utdelning via Industrivärden. Och vi gillar portföljen. Som efter försäljningen av halva posten i SSAB innehåller allt mindre risk.

Läs mer om Carnegie Sverigefond och aktiv förvaltning

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Utdelningarna är tillbaka
Carnegie Sverigefond

Utdelningarna är tillbaka

Stockholmsbörsens positiva momentum fortsatte i september och i dagarna har i princip merparten av årets nedgång återhämtats. Även om börsuppgången är tudelad – många mindre bolag och techaktier har våldsamma...

Simon Blecher 8 oktober 2020
Börsen i USA extra het – smittar av sig
Carnegie Sverigefond

Börsen i USA extra het – smittar av sig

I USA var börsen hetare än någonsin under augusti och en del av den uppgången smittade av sig på Europa liksom Stockholmsbörsen. Två steg fram och ett steg tillbaka fortsätter...

Simon Blecher 3 september 2020
Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

Blecher i Di: ”Jag är rädd för att det kan sluta illa”

I en intervju i Dagens Industri berättar Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off, om börsutvecklingen i höst, aktiers värderingar och småspararnas påverkan på marknaden. Blecher inleder med...

Madeleine Bergh 18 augusti 2020