Stäng

Luftkonditionering hett efterfrågad i 40-gradigt Indien

Den indiska marknaden utvecklades starkt i mars. Carnegie Indienfond steg i värde med 7,1 procent. En kraftig valutaförstärkning på 5 procent bidrog positivt till utvecklingen.

Det indiska bokslutsåret 2020/21 stängde med positiv börsutveckling den sista mars. Året kommer att gå till historien som ett av de svagaste i termer av BNP-utveckling. Faktum är att det är det sämsta året på 40 år. (Indien är dock långt ifrån ensamt om detta.)

Vi ser en kraftig ekonomisk återhämtning under det kommande året. BNP kan förväntas stiga med tvåsiffriga tal och även företagsvinsterna får en återhämtning. Sedan ekonomin öppnade i oktober är det framför allt ökad efterfrågan på kapitalvaror och bostäder som driver utvecklingen.

Försäljningen av bilar och motorcyklar såg en snabb ökning tidigare men visar nu en mer normal trend. Bankerna erbjuder huslån under 7 procent och vissa delstater sänkte lagfartsavgiften för bostadsköp. Detta har satt fart på försäljningen av bostäder som i sin tur driver efterfrågan av cement (Ultratech Cement), husfärg (Asian Paint) och luftkonditionering (Voltas).

Vi går nu in i sommarsäsongen med temperaturer på över 40 grader. I och med att många nu arbetar i hemmet ökar behovet av kyla. Stigande råvarupriser inverkar negativt på marginalerna för många industriföretag. Voltas har dock höjt priserna med 10 procent i år. Flera indiska bolag drar nytta av en snabb global återhämtning.

Tunga lastbilar i USA visar en mycket stark försäljning vilket gynnar Bharat Forge tillverkar gjutna metallkomponenter till lastbilar. Balkrishna Industries, som tillverkar specialdäck till bland annat gruvindustrin, ser bra orderingång. Motherson Sumi Systems, som tillverkar komponenter till alla ledande bilmärken globalt, signalerar även de stark försäljning. Dessutom utgör hela 24 procent av deras framtida orderbok delar till elfordon, som växer snabbt i betydelse.

Bankerna har kommit igenom pandemin utan allt för stora förluster hittills. Det är dock tuff konkurrens om nyutlåningen vilket har lett till ett priskrig om huslånen. De flesta banker är försiktiga med utlåning till rena konsumtionslån och företagens investeringar har inte tagit fart ännu.

Den senaste veckan har smittspridningen vad gäller covid-19 ökat kraftigt igen, speciellt i Maharashtra där Bombay ligger. På kort sikt kan det påverka utvecklingen negativt.

Mer om fonden

Carnegie Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Stark månad: investeringar i infrastruktur och nya stödåtgärder bidrog
Carnegie Indienfond

Stark månad: investeringar i infrastruktur och nya stödåtgärder bidrog

Den indiska marknaden utvecklades starkt i februari. Carnegie Indienfond steg i värde med 3,9 procent. En expansiv statsbudget med stora investeringar i infrastruktur, nya stödåtgärder och rekapitalisering av banksystemet innebar...

Gunnar Påhlson 4 mars 2021
Förutsättningar för ökad tillväxt
Carnegie Indienfond

Förutsättningar för ökad tillväxt

Den indiska marknaden föll tillbaka i januari, efter två månader med stark kursutveckling. Carnegie Indienfond föll i värde med 2,0 procent. Indiens ekonomi är nu tillbaka i full swing. Antalet...

Gunnar Påhlson 4 februari 2021
”Stort inflöde av internationellt kapital till Indien”
Carnegie Indienfond

”Stort inflöde av internationellt kapital till Indien”

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas mycket starkt i december. Carnegie Indienfond steg i värde med 4,6 procent. Efter det amerikanska presidentvalet i november präglades marknaden av ökad optimism globalt....

Gunnar Påhlson 8 januari 2021