Stäng
Språk
Meny

Lugnet före stormen?

Läget i den svenska ekonomin fortsätter att förbättras trots motvind i form av pandemin och dess effekter. Konjunkturinstitutets barometerindikator steg i mars till 105,3 från 103,8 i februari. Det är den högsta noteringen sedan april 2019.

Indikatorn pekar fortsatt på ett positivare stämningsläge än normalt i ekonomin och uppgången förklaras uteslutande av de starka signalerna från tillverkningssektorn. Även PMI för tillverkningsindustrin bekräftar den starka trenden. Inköpschefsindex steg från 61,8 i februari till 63,7 i mars. Dessutom fick vi även en väsentligt starkare PMI-siffra för eurozonen i mars, där index steg till 62,5, den högsta nivån på flera år.

Hastigheten i börsuppgången har mattats av något. Är det lugnet före stormen? Aktiemarknaden har haft en fantastisk uppgångsfas men nu verkar investerare befara att en rekyl är att vänta runt hörnet. Marknaden oroar sig för att Fed inom en snar framtid är tvungen att börja strama åt den mycket expansiva penningpolitiken. Den amerikanska centralbanken är tydlig i sin kommunikation att de inte tänker dra tillbaka stimulanserna i närtid. Centralbankschefen, Jerome Powell, har varit väldigt bestämd med att de inte låter sig skrämmas av inflationsförväntningar och stigande långräntor. De kommer att avvakta tills de är säkra på att återhämtningen är solid. Den amerikanska centralbanken skrev upp tillväxtprognoserna rejält för 2021, från 4,2 till 6,5 procent. Powell försöker minska oron för stigande långräntor och pekar på att uppgången är naturlig när ekonomin återhämtar sig.

Ända sedan ”taper Tantrum” 2013 har det funnits en påtaglig oro i marknaden för vad som kommer att hända den dagen Fed beslutar sig för att trappa ner på sina tillgångsköp. President Joe Biden har i dagarna presenterat ett nytt stort infrastrukturpaket på 2 000 miljarder dollar. Riskerar USA en överhettning? Inflationsförväntningarna skruvas upp och det finns en påtaglig risk att de långa räntorna fortsätter att stiga.

I vår ränteexponering föredrar vi kort duration för att begränsa ränterisken. Sektorrotationen från tillväxt- till värdeaktier som vi noterat under början av året kommer troligtvis att fortsätta ett bra tag till.

 

Carnegie Total

Carnegie Total hade en positiv månad och steg med 3,4procent. Av fondens aktiefonder utvecklades Carnegie Sverigefond bäst med en uppgång på 8,3 procent. Även Carnegie Spi-Off, Carnegie Rysslandsfond och Carnegie Global utvecklades väl med en uppgång mellan 6,9 och 8,3 procent. Inom räntedelen utvecklades Carnegie High Yield Select bäst med en uppgång på 1 procent. Även Carnegie Corporate Bond och Carnegie Investment Grade utvecklades väl och steg med 0,4 respektive 0,1 procent.

 

 

Mer om fonden

Carnegie Total 3 SEK

Carnegie Total är en blandfond som investerar i några av Carnegie Fonders mest framgångsrika fonder. I Carnegie Total finns både aktiefonder och räntefonder, vilket innebär att du får en god riskspridning....

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Total ökar i Carnegie Global Quality Companies
Carnegie Total

Total ökar i Carnegie Global Quality Companies

Aktiemarknaden uppvisar kraftiga rörelser och mycket talar för att volatiliteten även framåt är hög. Maj blev en händelserik månad där den amerikanska aktiemarknaden var ner 5,5 procent som mest, men...

Magnus Gustafsson 7 juni 2022
Svagaste aprilmånaden sedan 70-talet
Carnegie Total

Svagaste aprilmånaden sedan 70-talet

Rapportperioden går mot sitt slut och många av bolagen som rapporterat har lyckats överträffa analytikernas förväntningar, vilket resulterat i höjda vinstestimat för innevarande år. April blev trots relativt starka kvartalsrapporter...

Magnus Gustafsson 5 maj 2022
Är en recession oundviklig?
Carnegie Total

Är en recession oundviklig?

Aktiemarknaden har återhämtat sig senaste två veckorna. Den amerikanska aktiemarknaden har sedan mitten av mars stigit med cirka 9 procent, men för första kvartalet är indexet ner nästan 5 procent....

Magnus Gustafsson 4 april 2022