Stäng
Språk
Meny

Månadssparande för framtida möjligheter

John Strömgren förvaltar Carnegie Strategifond, vår äldsta fond som funnits med ända sedan 1988 och som också är vår mest populära fond att månadsspara i.

Daniel Donatello, privatkundsansvarig. John Strömgren, förvaltare av Carnegie Strategifond.

Carnegie Strategifond, ”Stratten”, är till för långsiktigt sparande. Fonden investerar i både nordiska aktier och företagsobligationer och lägger grunden för en hållbar avkastning. Förvaltare är John Strömgren som har ansvarat för fonden i över 24 år!

–Vi arbetar för att ge en hög och stabil avkastning, men till begränsad risk. Vi bryr oss inte så mycket om tillgångsslag, utan fokuserar på den direktavkasting vi kan få, säger John Strömgren.

Sedan starten 1988 har fonden lockat många sparare, både i ett långsiktigt pensionssparande eller för barnens månadsspararande.

–En favorit bland våra kunder är Carnegie Strategifond som även ligger i topp bland fonderna som det är vanligast att månadsspara i (mätt i antal månadssparande), säger Daniel Donatello med ansvar för Carnegie Fonders privatkunder.

Men mars 2020 kom att bli en av de mest dramatiska månaderna i mannaminne för såväl värdepappersmarknader som Carnegie Strategifond. Och spararna möttes av en ovanlig nedgång.

–Corona är en ytterst allvarlig kris, men förhoppningsvis har vi nu det värsta bakom oss och efterfrågan borde kunna återvända så snart situationen normaliserats, säger John.

Rimligen kommer det fler bakslag, men en investering nu har förutsättning att ge relativt bra avkastning på ett par års sikt. Erfarenheten visar att aktieköp som görs efter kursfall med dryga 20 procent i princip alltid är till fördel för den tålmodige.

Långsiktighet betonar Daniel ofta i sina kundsamtal:

–Det vore givetvis önskvärt att förutse börsnedgångar. Men då ska du också vara lika duktig på att förutse när du ska investera igen. Risken ökar att man missar en uppgång.

Och det har flera sparare tagit fasta på genom att utöka sitt månadssparande eller starta upp ett nytt till sitt barn. En fördel med sparformen är att du sprider dina investeringar över tid. Ibland är det billigt att köpa och ibland är det dyrt.

–Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning, men vi kan bara dra slutsatser av det vi vet. Aktiemarknaderna har historiskt gått upp över tid, och vi både hoppas och tror att de kommer fortsätta på samma fina bana framöver, säger John och Daniel.

Att månadsspara har tre stora fördelar

1. Det är enkelt. Pengarna dras automatiskt en gång i månaden.
2. Det blir en god vana. En mindre månadssumma kan på sikt växa till ett betydande belopp.
3. Lägre risk. Genom att spara varje månad sprids köptillfällena och därmed minskar risken att investera vid fel tillfälle. Dessutom är ett långsiktigt sparande i sig något som minskar risken eftersom det inte blir lika beroende av kortsiktiga upp- och nedgångar.

Du kan spara till dig själv eller någon annan. Har du barn? Att spara hela eller en del av barnbidraget i en fond är ingen dum idé. Det kan bli en ordentlig summa när barnet har kommit upp i tonåren.

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om hur du börjar spara!

Ring oss på 08 12 15 50 00  eller mejla spara@carnegiefonder.se så får du hjälp av våra kundspecialister, vars främsta uppgift är att vara ett bollplank för alla som vill spara.

Mer om fonden

Strategifond A

Carnegie Strategifond är en blandfond som investerar i nordiska värdepapper med bra direktavkastning. Fonden har funnits i drygt 30 år och är populär hos människor ”mitt i livet”, som har den...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Återhämtning på företagsobligationsmarknaden äntligen igång
Carnegie Strategifond

Återhämtning på företagsobligationsmarknaden äntligen igång

Utvecklingen på värdepappersmarknaderna indikerar att världsekonomin kommer att återhämta sig relativt snabbt. De massiva stöd som stater och centralbanker implementerar förväntas ge effekt under lång tid. Samtidigt lättar land efter...

John Strömgren 3 juli 2020
”Stor kassa skapar möjligheter”
Carnegie Strategifond

”Stor kassa skapar möjligheter”

Carnegie Strategifond, ”Stratten”, är något av en favoritfond för många pensionssparare. Blandningen mellan aktier med bra utdelning och företagsobligationer med bra ränta har lagt grunden för en trygg, långsiktig avkastning....

Erik Amcoff 22 juni 2020
Rekordstor värderingsskillnad mellan tillväxt- och värdeaktier
Carnegie Strategifond

Rekordstor värderingsskillnad mellan tillväxt- och värdeaktier

I takt med att spridningen av coronaviruset dämpats och att flera länder börjat lätta på restriktionerna för vistelse utanför hemmet har värdepappersmarknaderna successivt stärkts. Aktiemarknaderna har i vissa fall nästa...

John Strömgren 3 juni 2020