Stäng

Månadssparande för framtida möjligheter

John Strömgren förvaltar Carnegie Strategifond, vår äldsta fond som funnits med ända sedan 1988 och som också är vår mest populära fond att månadsspara i.

Daniel Donatello, privatkundsansvarig. John Strömgren, förvaltare av Carnegie Strategifond.

Carnegie Strategifond, ”Stratten”, är till för långsiktigt sparande. Fonden investerar i både nordiska aktier och företagsobligationer och lägger grunden för en hållbar avkastning. Förvaltare är John Strömgren som har ansvarat för fonden i över 24 år!

–Vi arbetar för att ge en hög och stabil avkastning, men till begränsad risk. Vi bryr oss inte så mycket om tillgångsslag, utan fokuserar på den direktavkasting vi kan få, säger John Strömgren.

Sedan starten 1988 har fonden lockat många sparare, både i ett långsiktigt pensionssparande eller för barnens månadsspararande.

–En favorit bland våra kunder är Carnegie Strategifond som även ligger i topp bland fonderna som det är vanligast att månadsspara i (mätt i antal månadssparande), säger Daniel Donatello med ansvar för Carnegie Fonders privatkunder.

Men mars 2020 kom att bli en av de mest dramatiska månaderna i mannaminne för såväl värdepappersmarknader som Carnegie Strategifond. Och spararna möttes av en ovanlig nedgång.

–Corona är en ytterst allvarlig kris, men förhoppningsvis har vi nu det värsta bakom oss och efterfrågan borde kunna återvända så snart situationen normaliserats, säger John.

Rimligen kommer det fler bakslag, men en investering nu har förutsättning att ge relativt bra avkastning på ett par års sikt. Erfarenheten visar att aktieköp som görs efter kursfall med dryga 20 procent i princip alltid är till fördel för den tålmodige.

Långsiktighet betonar Daniel ofta i sina kundsamtal:

–Det vore givetvis önskvärt att förutse börsnedgångar. Men då ska du också vara lika duktig på att förutse när du ska investera igen. Risken ökar att man missar en uppgång.

Och det har flera sparare tagit fasta på genom att utöka sitt månadssparande eller starta upp ett nytt till sitt barn. En fördel med sparformen är att du sprider dina investeringar över tid. Ibland är det billigt att köpa och ibland är det dyrt.

–Historisk avkastning garanterar inte framtida avkastning, men vi kan bara dra slutsatser av det vi vet. Aktiemarknaderna har historiskt gått upp över tid, och vi både hoppas och tror att de kommer fortsätta på samma fina bana framöver, säger John och Daniel.

Att månadsspara har tre stora fördelar

1. Det är enkelt. Pengarna dras automatiskt en gång i månaden.
2. Det blir en god vana. En mindre månadssumma kan på sikt växa till ett betydande belopp.
3. Lägre risk. Genom att spara varje månad sprids köptillfällena och därmed minskar risken att investera vid fel tillfälle. Dessutom är ett långsiktigt sparande i sig något som minskar risken eftersom det inte blir lika beroende av kortsiktiga upp- och nedgångar.

Du kan spara till dig själv eller någon annan. Har du barn? Att spara hela eller en del av barnbidraget i en fond är ingen dum idé. Det kan bli en ordentlig summa när barnet har kommit upp i tonåren.

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om hur du börjar spara!

Ring oss på 08 12 15 50 00  eller mejla spara@carnegiefonder.se så får du hjälp av våra kundspecialister, vars främsta uppgift är att vara ett bollplank för alla som vill spara.

Mer om fonden

Strategifond A

Carnegie Strategifond investerar i nordiska aktier med hög direktavkastning och företagsobligationer med hög ränta. Fonden har funnits i drygt 30 år och är populär hos människor ”mitt i livet”, som...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Överraskande starka rapporter från Lifco, Epiroc och Volvo
Carnegie Strategifond

Överraskande starka rapporter från Lifco, Epiroc och Volvo

Efter att fonden stigit varje månad sedan i mars sjönk fonden med 3,7 procent i oktober, innebärande att fondens utveckling hittills i år är -1,7 procent. Aktiemarknaderna, men även i...

John Strömgren 5 november 2020
Ökad skogsexponering
Carnegie Strategifond

Ökad skogsexponering

Fonden steg med 4,21 procent i september, innebärande att fonden nu stigit sex månader i rad. Det stora fallet i mars har nu hämtats igen och utvecklingen hittills i år...

John Strömgren 7 oktober 2020
Världsekonomin stärks
Carnegie Strategifond

Världsekonomin stärks

Samstämmiga marknadsrörelser pekar på att världsekonomin nu håller på att stärkas. Aktiemarknaderna stiger, långräntorna har rört sig något uppåt, kreditmarginalerna krymper och råvarupriserna stiger. På aktiemarknaden är det också de...

John Strömgren 8 september 2020