Stäng
Språk
Meny

Många av världens börser utvecklades svagt under november

Volatiliteten är tillbaka. Turbulensen på världens aktiemarknader är troligtvis här för att stanna. Coronaviruset har åter muterat och den nya omikron-varianten verkar ha fått fäste och verkar nu sprida sig snabbt. Många av världens börser utvecklades svagt under november. Världsindex backade med -2,5%(MSCI World, AC), den amerikanska börsen med -0,8% (S&P 500) och slutligen den svenska börsen som trots press under slutet av månaden lyckades stiga med +1,67% (SIXRX). Under perioden sökte sig kapital till säkrare tillgångar, obligationsräntor pressades ned samtidigt som en redan stark US-dollar stärktes ytterligare.

I den globala delen av portföljen var det sektorer som defensiva konsumentvaror och teknik som utvecklades starkt under perioden. Bäst utveckling bland bolagen under månaden var Apple (+10,5%), Sony (+5,2%) och Reckitt Benckiser (+3,1%). Sämst utvecklades Merck (-14,9%). Både Apple och Sony levererade bra rapporter inför månaden och handlades därefter upp på förhoppningar om en stark julhandel. Apple har inte drabbats så hårt av senaste tidens logistikproblem, vilket säkert bidragit till att aktien klarat sig relativt väl under månadens slutskede, när farhågor om att spridning av omikron kommer förlänga och förvärra de rådande problemen i globala leverantörskedjor.

Sony har å andra sidan har drabbats hårdare och jobbar febrilt med att försöka möta efterfrågan på PS5-konsoler med planerade ”restocks” hos många större amerikanska försäljare under början på december. Den svenska delen av portföljen utvecklades väl under rådande omständigheter. Bäst avkastande bolag under månaden var JM (+16,5%), Re:Newcell (+15%), Sweco (+14%) och OX2 (+11,5%). Sämst utvecklades SSAB (-8%).

Det blev en händelserik månad och vi fick ta del av de sista kvartalsrapporterna för denna gång. Astra Zeneca kommunicerade ett sämre resultat än väntat där högre kostnader drog ner marginalerna för det tredje kvartalet, samtidigt som den viktigaste produkten Tagrisso inte levde upp till förväntningarna.

 

Fler artiklar

”Nedgången förklaras av oro kring den ekonomiska och politiska utvecklingen i Kina”

”Nedgången förklaras av oro kring den ekonomiska och politiska utvecklingen i Kina”

Aktiemarknaden utvecklades svagt under september. Nedgången kan till stor del förklaras av en oro kring den ekonomiska och politiska utvecklingen i Kina. Dessutom har centralbankerna börjat signalera att de kommer...

Magnus Gustafsson 6 oktober 2021