Stäng
Språk
Meny

Marknaden missar Electrolux potential

Augusti vimlade av negativa konjunktursignaler, särskilt från Tyskland och Kina, och de sedvanliga hårda orden mellan Kina och USA liksom allmän Brexitoro och därtill ett evinnerligt tjat om yieldkurvor. För att inte tala om rädsla för en kommande recession.

Simon Blecher förvaltar Carnegie Sverigefond.

Vi tror fortfarande att det handlar mer om en avmattning/inbromsning från höga nivåer och att även om tillväxten blir lägre kommande år – vi är väl fast i ett slags Japanscenario – kommer vi på kort sikt att undvika en recession. Aktier förblir fortsatt attraktiva även om avkastningen kommande år borde bli lägre än historiskt.

I denna miljö är väldigt mycket upp till bolagen själva och därför var det väldigt spännande att se flera sådana värdeskapande saker ta form i augusti. Fondens största innehav Investor avser att börsnotera EQT, vilket kommer ta fram stora dolda värden på många miljarder kronor i Investor. EQT är en ganska unik tillgång med stabila intäkter i form av sina avgifter och ett stort förvaltat kapital. Lägg till att flera listade fonder som investerar i riskkapitalbolag gått väldigt bra och det utländska intresset lär vara stort.

Holmen rapporterade och påbörjade ett återköpsprogram, vilket är oerhört begåvat av styrelse och ledning då det innebär att Holmen köper skog till halva marknadspriset. Holmens skogar är ju värderade till mindre än hälften av vad Billerud sålde sina skogar för till AMF.

Electrolux blev en av månadens sämre aktier och det tjatas till leda om att deras kommande rapport ska bli svag, samtidigt som tullarna slår mot bolaget och det är lite valutastrul i Sydamerika. Marknaden väljer därmed att bortse från att bolaget kommer att öka vinsten kraftigt nästa år, ska dela ut sin höglönsamma rörelse Professionella Produkter, som kan bli en ny börsfavorit, och därtill är skuldfritt. En extrautdelning skulle kunna ske i samband med avknoppningen precis som Atlas Copco gjorde när Epiroc skildes av. Vi fortsatte att köpa Electrolux.

Vi ökade också innehavet i ABB, som snart ska återköpa en femtedel av börsvärdet och vars nye vd Björn Rosengren troligtvis kommer att försöka decentralisera och sedermera dela upp bolaget vilket lär skapa värde.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Blecher: ”Attraktivt med svenska värdeaktier”
Carnegie Sverigefond

Blecher: ”Attraktivt med svenska värdeaktier”

Lite humor att Stockholmsbörsen, dito i USA och flera andra noterar toppnivåer samtidigt som olyckskorparna tjatar om ”Brexit”, ”Trump” och lågkonjunktur. Med andra ord blev det normalt sett ”läskiga” oktober...

Simon Blecher 7 november 2019
Ökar i ständigt missförstådda Skanska
Carnegie Sverigefond

Ökar i ständigt missförstådda Skanska

Nu börjar konjunkturen bli allt sämre. Tyska siffror har varit dåliga i flera månader och fortsätter att förvärras, de svenska hänger också på och mot slutet av månaden visade även...

Simon Blecher 4 oktober 2019
Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019