Stäng
Språk
Meny

”Marknaden ser fram emot dessa med spänning”

Världens aktiemarknader liksom oljepriset steg kraftigt under december. Den ryska börsen hängde dock alls inte med utan föll då riskpremien ökade. Den fortsatta situationen i Ukraina och Rysslands utpressningsförsök gentemot NATO innebär en klart ökad risk.

Den 17 december ställde Ryssland i princip ett ultimatum till NATO vad gäller Ukraina och Nato-utvidgningen. Ryssarna kräver ett “Treaty between the United States and the Russian Federation on Security Guarantees” och ett “Agreement on Measures to Ensure the Security of the Russian Federation and the Member States of the North Atlantic Treaty Organization [NATO]”. Man kräver att de ryska kraven möts omedelbart. USA och NATO har sagt sig vara beredda att diskutera de ryska kraven. Problemet är att dessa innehåller detaljer som Nato och USA absolut inte kan godkänna. Förhandlingar mellan USA och Ryssland kommer att hållas den 10 januari och mellan NATO och Ryssland den 12e. Den 13 kommer dessutom ett OSCE-möte att hållas. Marknaden ser fram emot dessa med spänning.

Den 23e december höll president Putin sin årliga presskonferens. Den varade i 4 timmar och Putin fick svara på 55 frågor. Presskonferensen innebar inga nyheter utan Putin upprepade bara den information som kommit från presidenten och regeringen under de senaste månaderna.

Ökad oljeproduktion har fått fart på den ryska tillväxten. I oktober var tillväxten 4,9 % på årsbasis. Tillväxten torde bli ca 4,1 % på helåret. Betalningsbalansen uppvisar ett nytt rekordöverskott på 111 miljarder dollar för de första 11 månaderna 2021 och statsbudgeten uppvisar ett överskott på cirka 1 % av BNP. Inflationen fortsätter dock att vara ett problem. Centralbanken höjde räntan med 100 punkter till 8,5 %.

Ekonomiministeriet utarbetar för närvarande Rysslands ”low carbon policy”. Denna kommer att inkludera ett nationellt klimatregleringssystem och ett övervakningssystem för absorption av växthusgaser. Systemet skall vara operativt redan i mars 2023.

Aeroflot, S7, Airbus och Gazpromneft har slutit ett avtal om att bolagen ska avkarbonisera, Avtalet sätter en deadline 2024 för parterna att börja använda hållbart flygbränsle. Gazpromneft har dessutom fått gröna lån för att göra en ekologisk modernisering av sitt raffinaderi i Omsk.

Mer om fonden

Carnegie Rysslandsfond A

Carnegie Rysslandsfond är stängd för handel Som en följd av kriget i Ukraina är Moskvabörsen stängd för utländska investerare, och därför är också Carnegie Rysslandsfond stängd för handel. Vi vet...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

EU fasar ut den ryska oljan
Carnegie Rysslandsfond

EU fasar ut den ryska oljan

Aktiemarknaden i Moskva steg med 11 % i maj mätt i svenska kronor. Den är dock ännu stängd för utlänningar. Rubeln är vidare fortsatt stark trots en nylig sänkning av...

Fredrik Colliander 3 juni 2022
Utlänningar från en ”fientligt” sinnad stat får inta delta i handeln
Carnegie Rysslandsfond

Utlänningar från en ”fientligt” sinnad stat får inta delta i handeln

Trots kriget i Ukraina och alla sanktioner handlas det nu på börsen i Moskva. Restriktionerna är dock många och vi som utlänningar från en ”fientligt” sinnad stat får tyvärr inta...

Fredrik Colliander 3 maj 2022
Förluster ersätts med inkallade soldater
Carnegie Rysslandsfond

Förluster ersätts med inkallade soldater

Trots allt som har hänt den senaste månaden är detta den månadsrapport jag finner svårast att skriva, och då har det blivit ganska många under alla mina år som förvaltare...

Fredrik Colliander 5 april 2022