Stäng
Språk
Meny

”Marknaden ser fram emot dessa med spänning”

Världens aktiemarknader liksom oljepriset steg kraftigt under december. Den ryska börsen hängde dock alls inte med utan föll då riskpremien ökade. Den fortsatta situationen i Ukraina och Rysslands utpressningsförsök gentemot NATO innebär en klart ökad risk.

Den 17 december ställde Ryssland i princip ett ultimatum till NATO vad gäller Ukraina och Nato-utvidgningen. Ryssarna kräver ett “Treaty between the United States and the Russian Federation on Security Guarantees” och ett “Agreement on Measures to Ensure the Security of the Russian Federation and the Member States of the North Atlantic Treaty Organization [NATO]”. Man kräver att de ryska kraven möts omedelbart. USA och NATO har sagt sig vara beredda att diskutera de ryska kraven. Problemet är att dessa innehåller detaljer som Nato och USA absolut inte kan godkänna. Förhandlingar mellan USA och Ryssland kommer att hållas den 10 januari och mellan NATO och Ryssland den 12e. Den 13 kommer dessutom ett OSCE-möte att hållas. Marknaden ser fram emot dessa med spänning.

Den 23e december höll president Putin sin årliga presskonferens. Den varade i 4 timmar och Putin fick svara på 55 frågor. Presskonferensen innebar inga nyheter utan Putin upprepade bara den information som kommit från presidenten och regeringen under de senaste månaderna.

Ökad oljeproduktion har fått fart på den ryska tillväxten. I oktober var tillväxten 4,9 % på årsbasis. Tillväxten torde bli ca 4,1 % på helåret. Betalningsbalansen uppvisar ett nytt rekordöverskott på 111 miljarder dollar för de första 11 månaderna 2021 och statsbudgeten uppvisar ett överskott på cirka 1 % av BNP. Inflationen fortsätter dock att vara ett problem. Centralbanken höjde räntan med 100 punkter till 8,5 %.

Ekonomiministeriet utarbetar för närvarande Rysslands ”low carbon policy”. Denna kommer att inkludera ett nationellt klimatregleringssystem och ett övervakningssystem för absorption av växthusgaser. Systemet skall vara operativt redan i mars 2023.

Aeroflot, S7, Airbus och Gazpromneft har slutit ett avtal om att bolagen ska avkarbonisera, Avtalet sätter en deadline 2024 för parterna att börja använda hållbart flygbränsle. Gazpromneft har dessutom fått gröna lån för att göra en ekologisk modernisering av sitt raffinaderi i Omsk.

Mer om fonden

Carnegie Rysslandsfond A

Carnegie Rysslandsfond investerar i aktier noterade i Ryssland och i övriga delar av forna Sovjetunionen. Här finns enorma naturtillgångar, men också många spännande företag i nyare branscher. Fonden får också investera i bolag vars...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Tung månad för ryska marknaden
Carnegie Rysslandsfond

Tung månad för ryska marknaden

November blev en förskräcklig månad för den ryska marknaden. En rysk militär uppladdning längs den ukrainska gränsen ledde först till kraftigt ökad geopolitisk risk. Investerarna som sitter på stora vinster...

Fredrik Colliander 6 december 2021
Fortsatt höga gaspriser
Carnegie Rysslandsfond

Fortsatt höga gaspriser

Världens aktiemarknader återhämtade sig kraftigt i oktober. Även den ryska marknaden steg. Dock inte lika mycket som många utvecklade marknader i väst. Rysslandsfonden steg med 1,4 %. Ett stort antal...

Fredrik Colliander 3 november 2021
Q&A med Fredrik Colliander
Carnegie Rysslandsfond

Q&A med Fredrik Colliander

Carnegie Rysslandsfond startade idag för 24 år sedan och Fredrik Colliander har förvaltat fonden i 21 år. 👍 3 minuter med fokus Ryssland: +40% ytd och 10,2% per år sedan...

Kristina Flintull 27 oktober 2021