Marknadskommentar
MARS 2024
Mars blev en stark börsmånad för många av världens aktiemarknader. Den amerikanska börsen steg med 3 procent i lokal valuta och den svenska med 6 procent. De svenska småbolagen utvecklades betydligt bättre än börsen som helhet, indexet steg med 7,6 procent. De långa räntorna sjönk något under månaden, den svenska tioåringen backade med 9 punkter och den amerikanska med 5 punkter.
MÅNADENS SPANINGAR
1. Bra betalt för stabil Stibor. Även om marknaden väntar sig en första räntesänkning från Riksbanken relativt snart har vi fram till det senaste Riksbanksmötet sett hur förväntansbilden om kommande sänkningar successivt skjutits framåt i tiden. Lite längre räntor ligger fortsatt väsentligt lägre än den rörliga räntan. För våra fonder med kort duration har det inneburit att vi löpande fått bra betalt från räntekomponenten. I väntan på ett agerande från Riksbanken har Stibor legat stabilt på nivåer strax över fyra procent under det senaste halvåret. Adderar vi lite kreditmarginal har även försiktiga fonder haft en bra avkastning och en stabil start på året.
2. Under första kvartalet 2024 noterar vi att S&P 500 satt 22 stycken all time high (2023 sattes inget, och 2022 gjorde index ett all time high). Indexet är upp 10 procent de första 61 handelsdagarna vilket gör 2024 till det 14:e bästa börsstarten de senaste 100 åren. Samtidigt har volatiliteten varit låg. VIX har snittat 13.7 under första kvartalet, dvs. en rörelse på ca 0,8 procent/dag. Maximal drawdown (största nedgång från high) är hittills 1.7 procent. Skulle det stå sig för året, vilket vi förvisso inte tror, så är det den minsta drawdown på S&P någonsin (data 100 år tillbaka). Intressant är också att korrelationen mellan aktier och obligationer (USA) har stigit och är den högsta sedan 90-talet. Även i Sverige har vi sett ökad korrelation mellan aktier och obligationer. När ISM manufacturing för mars publicerades och kom in på 50.3 markerade det slutet på den längsta perioden (16 månader) med ISM under 50 sedan 2001. Samtidigt som marknaderna förväntar sig sänkningar från världens centralbanker ser vissa konjunktursignaler starkare ut än på mycket länge.
3. Marknaden är fortsatt stark och vi bibehåller vår vy att krediter på sina håll börjar se dyrt ut i relation till konjunkturella utsikter. Om Norden börjar se dyrt ut så är Europa nästan inte investeringsbart med låga kreditmarginaler, långa löptider och sämre villkor och skydd för investerare. Med andra ord tycker vi fortsatt att nordiska krediter med något kortare löptider utgivna av stabila kvalitetsnamn är mest attraktivt just nu. Kvalitetsnamn för oss är bolag som har en väl fungerande samt en sen länge etablerad affärsverksamhet och som har en konservativ finansiell policy vilken speglar både skuldsättningsnivån och dess relation till kreditgivare.
4. Trots sanktioner ökade Rysslands allra rikaste oligarker sina förmögenheter med 72 miljarder dollar till 577 miljarder under förra året. Allra rikast var Lukoils huvudägare Vagit Alekhperov. Innan Rysslands attack på Ukraina var de dock ännu rikare och uppvisade en kollektiv förmögenhet på 606 miljarder dollar.