Insikt, Nyhet
Mattias Sjödin – Fondförvaltare och långgrillare
Intresset för aktier växte tidigt hos Mattias Sjödin. Redan efter lumpen hamnade han på ett vikariat på bank i Skellefteå, där han även växt upp. Resan efter det har varit lång för att till slut landa på Carnegie Fonder. Men, det är inte bara aktier som roar Mattias. När han har tid över grillar han gärna åtta timmar i sträck och åker motorcykel. Han har även en speciell samling som vi får veta mer om. Idag är Mattias medförvaltare för Carnegie Sverigefond, men hans resa i branschen började redan 1997.
”Under tonåren bodde jag i Skellefteå. Efter att jag gjort lumpen i Umeå hamnade jag på ett vikariat på SEB i Boliden som ligger några mil från Skellefteå. Det var där jag fick upp intresset för aktier. Det fanns ett litet aktieteam i Umeå som jobbade med aktierådgivning som regelbundet hälsade på vårt kontor. SEBs aktieanalys i Stockholm skrev även veckobrev med aktietips och som ung var det väldigt spännande att få ta del av.”
Efter sin tid på SEB började Mattias studera på universitetet, ekonomlinjen i Umeå, och intresset för finans växte för fullt. För att fördjupa sina kunskaper åkte han på utbytesår i Belgien och läste finanskurser. När han kom hem fick han jobb på Carnegie som Junior Analytiker.
”På den tiden fanns det endast några få analytiker på avdelningen, firman var fortfarande relativt liten. Det var en annan tid då. Vi hade internet men det var inte mycket mer än så. Jag minns att vi hade tre lånemobiler som man fick skriva på och låna om man skulle ut och resa. Vi hade även morgonfax där vi fick turas om att skriva nyheter som faxades ut till kunder, likt våra nyhetsbrev som vi har idag. Under mina första år på Carnegie hände det väldigt mycket och jag fick vara med om att antalet anställda dubblades under mina första tre år. I och med det fick jag mer och mer ansvar och efter fyra år var jag ansvarig för Basindustri-teamet.”
Under sin tid på Carnegie kom Mattias i kontakt med Investor. De hade en funktion som man skulle kunna likna med att ha en intern hedgefond som Mattias började arbeta med. Där var han fram till 2011.
”2011 skedde det en hel del förändringar på Investor, de la ner divisioner och personer fick gå. Här gav Investor möjligheten att gå in och bidra med kapital om vi valde att starta upp något eget. Jag och mitt team började leta efter fler investerare och hittade en man vid namn Bengt Ågerup som hade sålt sitt bolag Q-Med.”
Ågerup och Investor valde att gå in i bolaget och fonden som Mattias och hans team startade. Bolaget gick bra till en början, fonden hade fin avkastning och fler investerare valde att ansluta sig. Utmaningen låg i att få in nytt kapital i fonden. Kraven kring regelstyrning och redovisning ökade. Fonden var ingen UCITS-fond vilket gjorde att de fick leta institutionellt kapital men var fortfarande för små för att institutionellt skulle välja att investera.
”Efter ungefär fyra år drog Ågerup ut sitt kapital ur fonden och vi fick ett avbräck i fondens storlek. Han hade en lika stor del som Investor och de pengarna hade dessutom växt, så det blev väldigt svårt för oss att kompensera för det. Till slut kom Nordea in som ägare och vi drog på med kostnader för att göra en UCITS-fond.”
Då kom pandemin. Världens börser föll.
”Vi hade satsat men ännu inte växt våra intäkter. Folk var rädda i början på pandemin och det var svårt att skapa beslut att satsa nytt kapital. Då blev beslutet att vi lägger ner, och genomför en ordnad avveckling.”
När Mattias lagt ner firman konsultade han lite och funderade på vad han ville göra med livet. Under vintern samma år fick han kontakt med Simon Blecher.
”När jag var analytiker på Carnegie för 20 år sedan jobbade han på Affärsvärlden och skrev åt dem, vi hade lite kontakt redan då. Jag fick höra att det skulle bli lite förändringar på Carnegie Fonder. Andreas Uller skulle bli ny VD och Simon Blecher skulle bli CIO. I och med det skulle Simon behöva mer stöd i förvaltningen och på den vägen kom jag in här. Jag började här i april 2021. Jag trivs jättebra och får jobba med något jag tycker är roligt.”
Men vem är egentligen Mattias bakom sin roll som fondförvaltare?
”Jag kör motorcykel, det tycker jag många blir förvånade över. Jag gör även långgrillningar. Om det är roligt att veta om mig vet jag inte men det är något jag gör mycket. Jag har en BBQ-grill, det är inte en med gasol eller en vanlig utan en med pellets där man grillar saker i åtta timmar. Där gör jag bland annat baby back ribs och pulled pork.”
En annan ”fun fact” om Mattias är att han var en av de 50 första att få Covid-19 i Sverige.
”När jag till slut fick testa mig kom det en man iklädd något som liknade en rymddräkt och testade mig. Jag var själv inte orolig men det jag var mest rädd för var att smitta andra, speciellt gamla, så jag isolerade mig. Dagen jag fick beskedet att jag var smittad gick Sverige från ungefär 30–70 i antal smittade. Jag brukar säga att jag var i mitten där, alltså en av de 50 första.
Mattias ställde upp i en hel del försöksprogram. En ”kändisläkare” hörde även av sig och ville att han skulle testa snabbtester från Kina då de behövde en person som hade Covid-19 för att se om testerna fungerade. Han var även med i ett försöksprogram som hjälpte folk som låg på intensiven genom att han fick vara med och ge blod.
”Jag tror vi var sju stycken i det programmet. De sa faktiskt att jag hade gett mest blod av alla, för man fick inte ge mer än varannan vecka och jag var där bokad precis varannan vecka. Jag gav några liter blod, de skickade tillbaka de röda blodkropparna och det som blir kvar ser ut som aprikossaft och det var plasma med antikroppar fick jag förklarat. En rolig sak är att jag fick massor utav te-muggar. Varje gång jag gav blod fick jag välja en mugg, så nu jag har en hel upplaga av te-muggar i köket hemma.”
Vi avslutar med att fråga Mattias om hans bästa spartips.
”Kom i gång tidigt, det ger en väldig effekt. Det klassiska ”Time in the market beats timing in the market”. Om du är ung, framför allt, ska du verkligen inte vara rädd när börsen rasar, fortsätt bara att köpa då för det går upp under tid. Spara regelbundet och bry dig inte så mycket om börsens svängningar, om man sparar i fonder. Ska man handla med aktier kan man börja prata om något mer avancerade strategier. Spara gärna i fonder men om du vill ha aktier skulle jag säga att du måste ha minst 10 aktier om du inte köper investmentbolag, gärna 15, så att du får en riskspridning. Det kan man faktiskt göra även om man inte har så stort kapital nuförtiden.”