Stäng

Miljövänliga trender, men till vilket pris?

Pengar är gratis och börsen rusar. Tydligaste tecknet på en börsbubbla är att internetaktivister, (som innan corona ägnade sig åt dataspelande eller vadslagning på sportevent), i USA gör gemensam sak och driver upp kursen på konkursfärdiga bolag till himlen. Risknivån på detta beteende är hög, skriver Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Asia.

Carnegie Asia var som mest upp 12 procent i januari innan månaden stängde med en värdeökning på 6,1 procent.

Några stekheta trender i Asien

Elbilar

Politiska beslut och oro för miljön innebär att elbilar säljer som aldrig förr. Långt ifrån alla tillverkare går dock med vinst. Kinesiska Xpeng och Nio är bra exempel på detta fenomen. Aktiekursen steg snabbt, vinst eller ej.

Självkörande bilar

Självkörande bilar som drivs av AI är också populärt. På mindre än en månad har flera nya samarbeten annonserats som skickar upp aktiekurserna till trädtopparna. Det ryktas att Hyundai Motor ska tillverka Apples nya elbil med AI teknik. Geely, som äger Volvo personvagnar, inleder ett samarbete med kinesiska Baidu och Tencent för att utveckla självkörande bilar.

Batterier

Elbilar kräver batterier. Detta är en lönsam affär för LG Chemical och Samsung SDI, som hör till de ledande producenterna. Långa kontrakt med de europeiska biltillverkarna ger skalfördelar och lönsamhet samtidigt som priset för batterierna blir lägre.

Råvaror

Batterier behöver litium, nickel, koppar och kobolt. En elbil behöver fem gånger så mycket koppar som en bil med förbränningsmotor. Kopparpriset steg kraftigt när Biden vann valet i USA i november. Förhoppningen är att Bidens mer miljövänliga approach öppnar för subventioner för elbilar även i USA. Att investera i koppargruvor är dock en grannlaga uppgift om man som vi vill tillämpa ESG regelverket, och kräver noggrann genomlysning av bolagens miljöarbete, inte minst i Kina.

Halvledare

Corona gav ökad efterfrågan på datorer när hela världen jobbar hemma. Samtidigt fick bilindustrin en oväntat snabb och kraftig återhämtning av efterfrågan när behovet av privat transport istället för kollektivtransport blev en nödvändighet. På detta kommer skiftet till elbilar vars styrsystem drivs av halvledare. Dessutom sker nu skiftet till 5G telefoni som också använder mer halvledarteknologi. Produktionen räcker inte till och priserna stiger. Både TSMC, Samsung Electronics och Mediatek som fonden har investeringar i gynnas av detta. Bolagen är mycket lönsamma och även välskötta.

Efterfrågan på solpaneler stiger snabbt, för snabbt?

Förnybar energi är ingen ny trend, men när Kina i december annonserade att man vill bygga ut vind- och solkraftproduktionen med 120 GW under 2021, steg flera tillverkare av solpaneler snabbt. Kinas övergripande målsättning är att bli koldioxidneutrala till år 2060.

Även i Europa stiger efterfrågan på solpaneler snabbt. Alla vill ha gratis el. Statliga subventioner för miljövänlig elproduktion tillsammans med lägre pris på panelerna, när tillverkarnas höga volym ger skalfördelar, gör att försäljningen av solpaneler exploderar.

Kina producerar 80 procent av all polysilikon i världen, som är det material som solpaneler görs av. En stor del av produktionen har tack vare statliga subventioner och industribidrag förlagts till provinsen Xinjiang i västra Kina.

Xinjiang Goldwind Technology, Xinyi Solar Holdings och GCL-Poly Energy är några exempel på bolag verksamma i denna bransch.

Några är välskötta lönsamma företag, några andra är det inte. Värderingen är i vissa fall lite väl magstark. I andra fall genererar bolagen förluster, inte vinst och ännu mindre någon utdelning. Vinsterna får väl antas ligga i framtiden för de optimistiska prognoserna.

”Solenergi är miljövänligt och passar utmärkt som ett hållbart tema för fonder som tar hänsyn till ESG. Det är dock tre bokstäver i ESG.”

Solenergi är miljövänligt och passar utmärkt som ett hållbart tema för fonder som tar hänsyn till ESG. Det är dock tre bokstäver i ESG. E står för environment. S står för social, det vill säga arbetsvillkor med mera. G står för bolagsstyrning.

När det gäller tillverkning av solpaneler i Kina, avslöjas i rapporter som vi tagit del av, att arbetsvillkoren, som sorterar unden S som i social, lämnar en del övrigt att önska. Det hävdas enligt denna information att delar av personalen inte befinner sig i fabrikerna frivilligt utan som en del i ett omskolningsprogram.

Nu hör det till saken att Xinjiang provinsen i Kina också är känd för de interneringsläger där personer av avvikande religion och bakgrund omskolas för att integreras i samhället. Ska man med rent samvete investera i denna sektor, bör man först undersöka detta närmare. Hur som helst framstår inte bolagens värdering som speciellt attraktiv efter den senaste tidens kursrusning.

Solkraft är miljövänligt, javisst, men till vilket pris?

Mer om fonden

Carnegie Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Portföljbolagen som gynnas av omställningarna
Carnegie Asia

Portföljbolagen som gynnas av omställningarna

De asiatiska marknaderna föll tillbaka under april. Carnegie Asia föll i värde med 1,2 procent. Vi har tidigare skrivit om intressanta investeringsteman i Asien. Flera av dessa drivs av ett...

Gunnar Påhlson 7 maj 2021
Alla vill ha elbil och förnybar energi – men ingen vill investera i nya gruvor
Carnegie Asia

Alla vill ha elbil och förnybar energi – men ingen vill investera i nya gruvor

Efterfrågan på basmetaller som koppar och aluminium förväntas öka kraftigt framöver. Priserna på LME har redan stigit sedan förra året. Priset på till exempel koppar har mer än dubblats sedan...

Gunnar Påhlson 26 april 2021
Ökad reglering av fintech-bolagen
Carnegie Asia

Ökad reglering av fintech-bolagen

De asiatiska marknaderna föll tillbaka under mars. Tack vare en valutaförstärkning för dollarn på drygt 4 procent steg ändå värdet uttryckt i kronor. Carnegie Asia steg i värde med 1,1...

Gunnar Påhlson 7 april 2021