Stäng
Språk
Meny

När faller USA-börsen?

Två steg fram och ett steg tillbaka har på något sätt symboliserat det senaste årets börsuppgång, varför nedgången i november kanske inte var särskilt förvånande. Stockholmsbörsen föll med över 3 procent drivet av vinsthemtagningar i kombination med mycket negativt brus kring bostadsmarknaden vars effekter smittat av sig på många fler sektorer.

Det förvånande är inte att Stockholmsbörsen, efter ytterligare ett starkt år, rekylerar ner något utan att USA inte gör det. Faktum är att USA slår rekord nästan dagligen, till viss del drivet av kommande skattesänkningar (som för första gången faktiskt ser ut att gå igenom), men främst genom osannolika kursuppgångar för ett fåtal stora teknikbolag.

Om Stockholmsbörsen redan nu är lite orolig, hur ska den då hantera en nedgång – om så bara en vinsthemtagning – som förr eller senare kommer i USA?

Svagheten på bostadsmarknaden lär bestå ett par kvartal och kommer förmodligen att göra att Sverige växer mindre än väntat kommande två-tre år. Takten av nybyggnation måste snabbt minska, vilket förmodligen lär ske den hårda vägen genom massiva prissänkningar och projekt/mark som lämnas tillbaka till kommunerna (och därmed aldrig startar), osålda bostadsrätter som blir hyresrätter och kanske börjar vi äntligen förstå avgiftens betydelse för priset och därmed räknar kvadratmeter plus skuld i föreningen när vi köper lägenhet i framtiden.

Flera affärer präglade portföljen under månaden. Holmen sålde mark i Jämtland till nästan 4(!) gånger bokfört värde och då är hälften av det de sålde obrukbart (!). Ännu ett bevis på att vi inte ser skogen för alla träd.

Dometic gjorde ett mycket stort förvärv i USA som lär öka bolagets vinst med över 20 procent kommande år. Aktien handlas nu till 30 procents rabatt mot övriga börsen trots en fantastisk marknadsposition, höga marginaler och hög organisk tillväxt.

Vi ökade innehavet i Investor under månaden då rabatten plötsligt ökat igen och nästan uppgår till 25 procent.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Strukturaffärer lockar i Lux och ABB
Carnegie Sverigefond

Strukturaffärer lockar i Lux och ABB

Stockholmbörsens ångade vidare även i november, även om det var stora rörelser mellan små och stora bolag. Mindre bolag steg hela 4 procent, medan de större – läs OMX 30...

Simon Blecher 9 december 2019
Blecher: ”Attraktivt med svenska värdeaktier”
Carnegie Sverigefond

Blecher: ”Attraktivt med svenska värdeaktier”

Lite humor att Stockholmsbörsen, dito i USA och flera andra noterar toppnivåer samtidigt som olyckskorparna tjatar om ”Brexit”, ”Trump” och lågkonjunktur. Med andra ord blev det normalt sett ”läskiga” oktober...

Simon Blecher 7 november 2019
Ökar i ständigt missförstådda Skanska
Carnegie Sverigefond

Ökar i ständigt missförstådda Skanska

Nu börjar konjunkturen bli allt sämre. Tyska siffror har varit dåliga i flera månader och fortsätter att förvärras, de svenska hänger också på och mot slutet av månaden visade även...

Simon Blecher 4 oktober 2019