Stäng
Språk
Meny

När faller USA-börsen?

Två steg fram och ett steg tillbaka har på något sätt symboliserat det senaste årets börsuppgång, varför nedgången i november kanske inte var särskilt förvånande. Stockholmsbörsen föll med över 3 procent drivet av vinsthemtagningar i kombination med mycket negativt brus kring bostadsmarknaden vars effekter smittat av sig på många fler sektorer.

Det förvånande är inte att Stockholmsbörsen, efter ytterligare ett starkt år, rekylerar ner något utan att USA inte gör det. Faktum är att USA slår rekord nästan dagligen, till viss del drivet av kommande skattesänkningar (som för första gången faktiskt ser ut att gå igenom), men främst genom osannolika kursuppgångar för ett fåtal stora teknikbolag.

Om Stockholmsbörsen redan nu är lite orolig, hur ska den då hantera en nedgång – om så bara en vinsthemtagning – som förr eller senare kommer i USA?

Svagheten på bostadsmarknaden lär bestå ett par kvartal och kommer förmodligen att göra att Sverige växer mindre än väntat kommande två-tre år. Takten av nybyggnation måste snabbt minska, vilket förmodligen lär ske den hårda vägen genom massiva prissänkningar och projekt/mark som lämnas tillbaka till kommunerna (och därmed aldrig startar), osålda bostadsrätter som blir hyresrätter och kanske börjar vi äntligen förstå avgiftens betydelse för priset och därmed räknar kvadratmeter plus skuld i föreningen när vi köper lägenhet i framtiden.

Flera affärer präglade portföljen under månaden. Holmen sålde mark i Jämtland till nästan 4(!) gånger bokfört värde och då är hälften av det de sålde obrukbart (!). Ännu ett bevis på att vi inte ser skogen för alla träd.

Dometic gjorde ett mycket stort förvärv i USA som lär öka bolagets vinst med över 20 procent kommande år. Aktien handlas nu till 30 procents rabatt mot övriga börsen trots en fantastisk marknadsposition, höga marginaler och hög organisk tillväxt.

Vi ökade innehavet i Investor under månaden då rabatten plötsligt ökat igen och nästan uppgår till 25 procent.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”
Carnegie Sverigefond

Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”

NCC har beslutat att omorganisera sitt hållbarhetsarbete. Detta väckte frågor hos Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher och analytikern David Östman, som därför kallade till en påverkansdialog med NCC. ”Vi vill...

Madeleine Bergh 1 juli 2020
CF THOR – Ett unikt verktyg för hållbarhetsanalys
Carnegie Sverigefond

CF THOR – Ett unikt verktyg för hållbarhetsanalys

Carnegie Fonder investerar i värdebolag som ska vara undervärderade och välskötta – och hållbara. Analysen görs i CF THOR, berättar förvaltaren Simon Blecher. Klimatförändringar, resursbrist, hårdare lagstiftning och högre förväntningar...

Erik Amcoff 10 juni 2020
Börsen och samhället öppnar upp
Carnegie Sverigefond

Börsen och samhället öppnar upp

Varför stiger börsen undrar varenda investerare i hela världen? Det enkla svaret är för att ingen vill eller tror det (!); det vill säga ”alla väntar på nedgång” och då...

Simon Blecher 8 juni 2020