Stäng

Nischat bolag med strukturellt driv

Maj präglades av ett negativt börssentiment. Det var ett stort fokus på det eskalerade handelskriget men också på konjunktursignaler som indikerar en inbromsande konjunktur. Stockholmsbörsen föll med 6,9 procent och småbolagsindex med 2,1 procent. Fonden backade med 3,9 procent i maj.

Catena var fondens bästa innehav med en uppgång om 7,4 procent. Det var generellt en stark månad för fastighetsaktier, drivet av räntor som föll kraftigt från redan låga nivåer. Logistikfastigheter, som är den nisch i vilken Catena verkar, har ett konjunkturkänsligt element. Men samtidigt finns underliggande strukturella drivare.

Många bolag vill inte ha egna lager, vilket driver efterfrågan på logistikfastigheter. Även den växande e-handeln gynnar sektorn.  Catena växer kraftigt organiskt genom att förvärva mark, exploatera och hyra ut och vi tror att den fina utvecklingen kommer att fortsätta.

Även Coor lyckades uppvisa en positiv kursutveckling i maj. Bolaget redovisade i början av månaden en kvartalsrapport med god omsättningstillväxt men kanske en lönsamhet som var lite åt det låga hållet. Vi oroar oss inte över lönsamhetsutvecklingen.

Coor har växt kraftigt organiskt och när bolaget tar en ny stor order brukar det kosta lite initialt, den riktigt fina lönsamheten på ett kontrakt kommer först när verksamheten är inkörd. Så den lägre lönsamheten har goda anledningar. Även i maj vanns flera stora uppdrag, bolaget gör ett bra jobb.

Maj var en svag månad för konjunkturkänsliga aktier i allmänhet och fordonsrelaterat i synnerhet. Concentrics kurs föll med 16,2 procent. Underleverantören till lastvagnsindustrin är ett imponerande företag med en sällsynt hög och stabil lönsamhet. Bolagets kvartalsrapport för årets första kvartal som presenterades i början av maj var inget undantag.

Lönsamheten imponerar. Bolaget lider kortsiktigt av en tappad storkund, men i ljuset av det är det mycket imponerande att kunna leverera rekordlönsamhet. Bolaget annonserade i maj sina första ordrar inom elektrhydrauliska styrsystem, intressant med tanke på den elektrifiering som sannolikt når även lastvagnsindustrin på sikt. Värderingen av detta kvalitetsbolag är låg.

Carnegie Micro Cap är en spetsfond för dig med lite mer kapital att investera.

Läs mer om Select-familjen här!

 

Mer om fonden

Micro Cap

Carnegie Micro Cap investerar i Stockholmsbörsens mindre bolag, med ett marknadsvärde på 0,5-5 miljarder kronor. Minsta insättning i fonden är 250 000 kronor, därefter kan kompletterande insättningar om minst 20...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Många rapporter slog förväntningarna med råge
Carnegie Micro Cap

Många rapporter slog förväntningarna med råge

Stockholmsbörsen steg med 3,4 procent i juli, småbolagsindex steg med 7,6 procent. Carnegie Micro Cap ökade med 9,7 procent. Som vanligt präglades juli månad av börsbolagens halvårsrapporter. Generellt slog rapporterna...

Viktor Henriksson 6 augusti 2020
Ändring av fondbestämmelser i Carnegie Micro Cap
Carnegie Micro Cap

Ändring av fondbestämmelser i Carnegie Micro Cap

Styrelsen för Carnegie Fonder AB har beslutat att ändra fondbestämmelserna för fonden Carnegie Micro Cap. Ändringarna berör främst villkoren för handel och görs i syfte att göra fonden tillgänglig för...

Viktor Henriksson 10 juli 2020
Attraktiva värderingar i fokus
Carnegie Micro Cap

Attraktiva värderingar i fokus

Stockholmsbörsen steg med 2,4 procent i juni, småbolagsindex steg också med 2,4 procent. Carnegie Micro Cap ökade med 7,6 procent. Månaden karaktäriserades av statistik som var överraskande stark och indikerade...

Viktor Henriksson 3 juli 2020