Stäng

Ny investering

Carnegie Global steg 0,2 procent under månaden. Valutaeffekterna var positiva och adderade 3,0 procent. De största vinnarna var Unilever, Paychex och Ryman Healthcare och de största förlorarna var Franklin Covey, Salesforce och Alphabet.

Börsutvecklingen till trots fortsätter corona påverka våra portföljbolag. Disney tvingades avskeda 28 000 anställda, främst inom parker, kryssningar och affärer. Hittills har bolaget försökt att behålla de flesta i hoppet om att pandemin ska gå över fort, men det har blivit ohållbart givet utvecklingen. Marknaden förväntade sig detta och reagerade inte på nyheterna.

Det stora samtalsämnet (bortsett från corona) är det amerikanska presidentvalet. Det är en viktig händelse, men jag hade inte lagt för mycket tid på att försöka förutspå vem som kommer att vinna eller vad konsekvenserna blir för oss långsiktiga investerare. Jag skrev lite om hur jag ser på det på fondbloggen.

Vi investerade i Microsoft under september, samtidigt som vi sålde Franklin Covey. Jag har följt Microsoft under flera år och borde ha investerat tidigare. Sedan Satya Nadella tog över som VD 2014 har bolaget gått från klarhet till klarhet. Bolaget har framgångsrikt ställt om till en Software-as-a-Service modell för sina kärnprodukter Office och Windows. De har också framgångsrikt etablerat sig som nummer två inom Cloud efter Amazon.

Slutligen har de påbörjat omställningen till Cloud inom spel. Marknaden har gett Satya högsta betyg, Microsofts värde har ökat med över 1200 miljarder dollar (!) sedan han tog över. Men vi investerar in i historien utan i framtiden. Jag tror att Microsoft bara börjat skrapa på ytan inom Cloud och att de har en, i princip, orubblig position inom Windows och Office till vilken de kan addera nya produktivitetstjänster.

Vi sålde Franklin Covey främst för att kunna köpa Microsoft. Jag tror fortfarande att bolaget har en ljus framtid, men möjligtvis att de ligger längre bort än vad jag trodde när vi investerade.

Mer om fonden

Global A

Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som bas...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Är det rimligt?
Carnegie Global

Är det rimligt?

Augusti blev en bra månad för Carnegie Global. Fonden steg med 7,4 procent. Valutaeffekterna var negativa och utan dem skulle fonden ha stigit 8,4 procent. De största positiva bidragarna var...

Mikael Tarnawski-Berlin 3 september 2020
Valutakursförändringar bör inte oroa en långsiktig sparare
Carnegie Global

Valutakursförändringar bör inte oroa en långsiktig sparare

Under juli månad sjönk fonden med 1,9 procent. Det som utmärkte juli var att den svenska kronan förstärktes i förhållande till den amerikanska dollarn. Under månaden kostade valutakursförändringar 4,9 procent....

Mikael Tarnawski-Berlin 6 augusti 2020
”Saas-modellen är en av världens bästa affärsmodeller”
Carnegie Global

”Saas-modellen är en av världens bästa affärsmodeller”

Under juni sjönk Carnegie Global med -0,5 procent. Då vi inte gjort några ändringar i portföljen tänkte jag passa på att berätta mer om Salesforce (CRM) som vi köpte i...

Mikael Tarnawski-Berlin 6 juli 2020