Stäng

Nytt kapitel för Ratos

I slutet av månaden tog fonden in Ratos som ett av de största innehaven. Vi tror att marknaden helt glömt bort bolaget, som för tio år sedan gick från att vara en darling bland investmentbolagen till en röra av lågpresterande bolag med nedskrivningsbehov.

Sedan Jonas Wiström gick från ordförande till VD i december 2017 har en stor omstruktureringsresa skett utan att få större uppmärksamhet. Management i både Ratos som moderbolag samt i flera av dotterbolaget är utbytta och flera nedskrivningar har tagits. När nu 11 utav 12 bolag visar högre EBITA marginal i fjärde kvartalet jämfört med ett år sedan, tror vi att ett nytt kapitel har börjat.

Bestående av 12 dotterbolag i olika industrier med ägarandel från 32 procent till 100 procent är det en spretig portfölj. Vi tror delar av den kommer renodlas, och andra delar kommer växa sig större där marknaden till slut kommer fokusera på affärsområden snarare en enskilda bolaget vilket kommer förenkla bilden av Ratos. Många känner till Plantasjens svaga utveckling, men få har lagt märke till hur marginalerna vänt senaste året. Ännu färre har upptäckt att materialleverantören Diab är en klart större del av bolaget än Plantasjen och har en stark medvind från utbyggnad av vindkraftverk och energisnåla fordon, branscher som kräver lätta men starka material. Ett annat bolag som vi upplever att flera fortfarande förknippar på ett negativt sätt med Ratos är Aibel som köptes på helt fel timing. Sanning är att efter några år av låg marginal har den nu klart vänt uppåt, något som vi tror kommer bestå kommande år givet fasen på projektportföljen, och att orderboken idag består till 50 procent av vindkraft och elektrifieringsuppdrag.

Med nya finansiella mål som innebär flera förvärv tycker vi inte Ratos nuvarande struktur är helt olik andra serieförvärvare, som typiskt har en klart högre värdering. Vi har också värderat Ratos på dotterbolagsnivå genom att gå igenom samtliga dotterbolag med egna estimat och värderingar. Hur vi än vrider och vänder på värderingsmetoden hittar vi över 50 procent uppsida.

Det finns alltid en risk att billiga bolag förblir billiga. I Ratos fall tror vi att det avslutade omställningsarbetet och en påbörjad förvärvsresa kommer tvinga fler att lägga ned tid på Ratos. Dessutom är vi positiva till merparten av de dotterbolagens utveckling kommande år. Allt detta gör att marknaden behöver ompröva sin negativa inställning till bolaget, som ser helt annorlunda ut idag än det gjorde för tre, fem, och tio år sedan.

Placeringsmöjligheterna i fonden har ändrats så att antal företag i fonden ska uppgå till 20-35 stycken, från tidigare 20-30.

Mer om fonden

Carnegie Småbolagsfond A

Carnegie Småbolagsfond investerar i mindre värdebolag på Stockholmsbörsen. Mindre bolag har historiskt haft en starkare kursutveckling än större företag, de har större möjligheter att växa och blir oftare uppköpta. Detta...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Nya innehav: Ambea, Academedia och MTG
Carnegie Småbolagsfond

Nya innehav: Ambea, Academedia och MTG

Stockholmsbörsen fortsatte den starka inledningen på året med en uppgång om 3,0 procent i februari, småbolagsindex utvecklades något starkare med en uppgång om 3,5 procent. Carnegie Småbolagsfond ökade med 1,9...

Mattias Montgomery 3 mars 2021
Nya innehav i NCAB, Nobina och Inzile
Carnegie Småbolagsfond

Nya innehav i NCAB, Nobina och Inzile

Stockholmsbörsen inledde året med en uppgång om 4,0 procent i januari, småbolagsindex utvecklades svagare med en nedgång om 1,4 procent. Carnegie Småbolagsfond minskade med 2,1 procent. Under månaden har fonden...

Mattias Montgomery 3 februari 2021
Mattias Montgomery tar över Carnegie Småbolagsfond
Carnegie Småbolagsfond

Mattias Montgomery tar över Carnegie Småbolagsfond

Hårt jobb med egen analys som bygger på långsiktiga scenarion. Det är receptet Mattias Montgomery tar med sig som ny förvaltare av Carnegie Småbolagsfond. Viktor Henriksson har förvaltat Carnegie Småbolagsfond...

Erik Amcoff 26 januari 2021