Stäng
Språk
Meny

Nytt läge för turbulent Brasilien

Flera år av utredningar kring korruptionsanklagelser och mutor verkar närma sig sin kulmen i Brasilien. Bland annat har JBS hamnat i blåsväder, vilket har skapat ett investeringstillfälle, skriver förvaltarna Jan-Olov Olsson och Mona Stenmark.

Under 2015 gick den brasilianska börsen ner 13% i lokal valuta och 37% i svenska kronor. Den kraftigt försvagade valutan speglar en ekonomi som befinner sig i en väldigt utmanande situation efter år av för lite investeringar och en alltför populistisk politik under alltför lång tid.

Hittills i år är den brasilianska börsen en av de bästa bland tillväxtmarknaderna. Den är upp 13% i lokal valuta och 20% i svenska kronor. Vad är det då som har hänt och hur förändrar det utsikterna för Brasilien?

Förra veckan gjordes ett tillslag mot den förre presidenten Lulas hem efter det att en senator som heter Delcidio do Amaral trätt fram och sagt att han har information som kan bevisa att både den sittande presidenten Dilma Rousseff och den förre Lula tagit mutor och bl a på ett olagligt sätt finansierat sina valkampanjer.

Detta har gjort att börsen rusat då det ger hopp om ett nytt marknadsvänligt styre och bättre utsikter för Brasilien som ett lockande alternativ för investerare. Men som alltid är börsen snabb att diskontera nyheter och det är viktigt att komma ihåg att Brasilien har ett hästjobb framför sig för att få ekonomin på rätt köl igen.

Räntan ligger på 14,25% och den höga inflationen försvårar möjligheterna att sänka den för att stimulera ekonomin. Statsfinanserna är mycket ansträngda samtidigt som det finns enorma investeringsbehov. Det privata deltagandet vad gäller investeringar är lågt då avkastningen på den typen av projekt inte varit särskilt attraktiv.

Utredningen kring Petrobras och korruptionen har lagt en våt filt över aktiviteten i byggsektorn och en ökad arbetslöshet har haft en negativ effekt på konsumtionen som så länge varit en drivkraft för den brasilianska ekonomin. Lägg till detta låga råvarupriser och vi kan se varför Brasilien haft det tufft.

Med det sagt så finns det potential för landet och ett slut på denna utredning öppnar upp för reformer, beslut och ageranden i rätt riktning för att få igång ekonomin igen. Detta tar förstås sin tid och det kommer att dröja innan vi kan se att företagens vinster återhämtar sig.

Dock finns det bolag som vi anser vara starka och med goda framtidsutsikter trots situationen i landet. Ett av dessa är köttproducenten JBS. Till omsättning sett är de den största exportören i Brasilien. Bolaget finns som innehav både i Carnegie Emerging Markets och i Carnegie Emerging Markets Corporate Bond. JBS hamnade i blåsväder då det anklagades för att på ett otillbörligt sätt gynnats av den statliga utvecklingsbanken BNDES genom förmånliga lån som påverkat BNDES negativt.

Det har varit en hel del negativt brus kring detta och både aktien och krediten har tagit stryk. Vi har varit i kontakt med bolaget och diskuterat bolagets verksamhet såväl som anklagelserna som riktas mot dem och vår slutsats är att både aktien och krediten tog oförtjänt mycket stryk och erbjöd därför ett investeringstillfälle i ett kvalitetsbolag.

Det har inte kommit ut några ytterligare nyheter kring anklagelserna förutom en rapport från en kommitté i parlamentet som säger att det inte finns några fakta som stöder anklagelserna.

I samband med den stora korruptionsutredningen har många stora framgångsrika bolag i Brasilien hamnat under lupp då synen varit att man inte kan vara framgångsrik utan att syssla med oegentligheter.

Både aktien och krediten har återhämtat sig från sina lägsta nivåer och vi känner oss
komfortabla med de positioner vi har, men man får nog vara beredd på att det även framöver kan vara volatilt som en följd av fortsatt mediebrus kring bolaget.