Stäng
Språk
Meny

”Och solen har sin gång”

Indonesien är Asiens tredje mest folkrika land, efter Kina och Indien, med 270 miljoner invånare och fördelaktig demografi. Medelåldern är 28 år.

Kinas nolltolerans mot Covid innebär att tillväxten faller drastiskt ned mot nollan i år. Vi har tidigare skrivit om Indien och dess strukturella drivkrafter.

Även Indonesien ser en stark återhämtning för ekonomin i år. Landet har efter en framgångsrik vaccinationskampanj uppnått att 90% av befolkningen har fått två sprutor. Ekonomin öppnades i april och så sent som förra veckan togs de sista restriktionerna bort. Det är dock krav på att bära munskydd på allmän plats och i kollektivtrafiken.

Turisterna återvänder till Bali och inhemsk konsumtion ser en återhämtning. BNP tillväxten i år ligger på 5,4%. Indonesien gynnas av höga råvarupriser i år vilket ger ett starkt inflöde av exportintäkter och innebär att man nu har överskott i handelsbalansen. Detta har givit centralbanken respit avseende räntehöjningar. Valutan har trots oförändrat ränteläge varit stabil. Nu väntas ändå centralbanken höja räntan med 0,5% i augusti. Inflationen är jämförelsevis låg med 4,5%.

Jag har under en vecka i Indonesien träffat ett tjugotal företag från alla sektorer. Bilden är entydig. Ekonomin är tillbaka på fötter och de flesta bolagen ser en positiv utveckling för verksamheten. Det finns dessutom ett antal långsiktiga strukturella drivkrafter för tillväxten här.

Både Unilever, som säljer dagligvaror som tvål, tvättmedel och livsmedel, och Matahari Department store, som framför allt säljer kläder, kosmetika och kapitalvaror ser en återhämtning i efterfrågan efter att Covid restriktionerna hävts. Matahari har genomgått en omstrukturering med ny företagsledning och bantning av antalet varuhus och fokusering på kärnverksamheten för att sänka sina kostnader. Ledningen utlovar att återuppta aktieutdelningen till en nivå som med dagens aktiekurs motsvarar en direktavkastning på 10%.

Bankerna ser tillväxt av utlåningen mellan 10 och 15 procent. Indonesien hade aldrig nollränta, utan bankerna åtnjuter en Asiens högsta räntemarginaler.

Bank Mandiris utlåning ökar med 10%. Tack vare en framgångsrik digitalisering med superappen ”Livin”, har man lyckats sänka sin inlåningskostnad. Man bantar också kontorsnätverket och sänker sina kostnader vilket ger dem en ratio för kostnader/intäkter på 35%. På ”Livin-appen” kan kunderna ansöka om lån upp till 1 miljard Rupies, motsvarande 650 000 kronor, efter kreditprövning, utan att besöka kontoret.

Bank Rakyat har en tillväxt på 16% för mikrolån. Dessa lån är räntesubventionerade av staten men ger ändå en god marginal till banken. Mikroutlåningen har hög ränta, 28%, och ger en marginal på hela 23%. Kreditförlusterna i detta segment är dock högre. Totalt har banken 8,2% i räntemarginal och kreditkostnaden ligger på 3,1%, högre än för affärsbankerna som ligger runt 2%.

Telkom Indonesia med en marknadsandel på 40%, ser en ökning av datatrafiken i nätet med 20%. Datatrafiken svarar för 81% av intäkterna. Man har 170 miljoner abonnenter för mobiltelefoni och 10 miljoner hushåll uppkopplade mot fibernätverket. Målet är att dubbla detta till 20 miljoner hem, av totalt 65 miljoner i landet. Efter avslutat priskrig har tarifferna höjts med 10% i år. Ökad dataanvändning driver också snittintäkten per användare per månad.

Ökad digitalisering av bankerna, konsumtion med e-handel och övriga internettjänster innebär att behovet av datacenter växer. Telkom Indonesia har idag 27 datacenters i landet samt ett hyperscale center i Jakarta, där Amazon är en av kunderna. Detta är en mycket lönsam affär med Ebitda marginal på 40%.

”Även regeringens satsningar på att bygga ny infrastruktur är en viktig drivkraft.”

Även regeringens satsningar på att bygga ny infrastruktur är en viktig drivkraft. Det byggs en ny snabbtågsförbindelse mellan Jakarta och Bandung. Flera nya tullvägar projekteras. Regeringens plan att bygga en ny huvudstad utanför Balikpapan på Kalimantan är ett megaprojekt som kommer ta lång tid att färdigställa men bygget av nya vägar är redan i gång. Wijaya Karya, statligt byggbolag verksamma inom infrastrukturprojekt som vägar, broar och hamnar gynnas av detta. Även Semen Indonesia, (Indonesiens största cementproducent), och Jasa Marga, (operatör av tullvägar), gynnas.

Semen Indonesia som jag träffar, berättar för mig att man har ambitiösa målsättningar för att reducera bolagets koldioxidutsläpp. Verksamhetens utsläpp av koldioxid, Co2 emission Scope 1, har minskat med 16,2% till 2021. Nytt mål till år 2030 är att minska detta ytterligare med 27%. Till år 2060 har man anslutit sig till regeringens målsättning om ”Net zero target”.

Slutligen träffar jag Siloam Hospital, som med 41 sjukhus i 28 städer och totalt 3900 vårdplatser, är landets största operatör av privat sjukvård.

Tack vare regeringens hälsovårdsreform har idag 242 miljoner människor tillgång till subventionerad sjukvård i BPJS programmet. I detta program är kostnaden 30% lägre än normal taxa. Samtidigt har privata sjukvårdsförsäkringar ökat kraftigt, 12 miljoner människor har idag försäkring som täcker privatvård.

Siloam har egna universitet som utbildar sjuksköterskor och läkare. Intäkten i snitt per patient har ökat med 80% de senaste tre åren, tack vare att Siloam erbjuder avancerad vård såväl för cancer, hjärtsjukdomar och diabetes, samt för andra välfärdssjukdomar som ökar i takt med förändrade levnadsvanor för medelklassen. Pandemin innebar också att patienter som tidigare åkte till Singapore för vård, nu sökte vård lokalt.

 

Mer om fonden

Carnegie Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Förändringar i portföljen
Carnegie Asia

Förändringar i portföljen

USA och Kina kom överens om ett avtal där amerikanska börsmyndigheten tillåts genomföra inspektioner av kinesiska bolag noterade på Nasdaq. Detta var något oväntat men icke desto mindre positivt. Återstår...

Gunnar Påhlson 6 september 2022
Chicken race i fastighetssektorn
Carnegie Asia

Chicken race i fastighetssektorn

Kinas ekonomi växte bara med 0,4 procent under andra kvartalet. Det måste vara en stor besvikelse för Xi Jinping, som satt upp ett mål på 5,5 procents tillväxt för 2022....

Gunnar Påhlson 9 augusti 2022
Marknaden har alltid rätt
Carnegie Asia

Marknaden har alltid rätt

När man studerar ekonomi lär man sig två saker; marknaden har alltid rätt och antagandet om att marknaden är effektiv och börsens prissättning utgör en korrekt och effektiv allokering av...

Gunnar Påhlson 6 juli 2022