Stäng
Språk
Meny

Ökar i ständigt missförstådda Skanska

Nu börjar konjunkturen bli allt sämre. Tyska siffror har varit dåliga i flera månader och fortsätter att förvärras, de svenska hänger också på och mot slutet av månaden visade även amerikansk statistik att vi är på väg mot sämre tider.

Simon Blecher, förvaltare.

Men handen på hjärtat, är någon förvånad? Har vi inte sett och väntat på dessa signaler i över två år? Är det inte därför cykliska aktier, med SKF och Volvo i spetsen, står lägre än för två år sedan trots tydliga vinstökningar?

Vi gissar att marknaden sett igenom detta och kanske därför upplevde vi i början av september en våldsam rotation där banker/verkstad steg och fastigheter i sällskap med lite mer stabila/defensiva bolag föll tillbaka.

”Vi blir alltså inte förvånade om vinsterna vänder ner kommande år, men kurserna upp.”

Mot slutet av perioden, i takt med att statistiken kom in allt sämre, reverserades det hela. Månaden slutade positivt och det är vår grundhypotes att detta får symbolisera marknaden kommande månader – väl medveten om att oktober sin vana trogen startat oroligt – på sätt att konjunkturen blir sämre medan börskurserna håller uppe.

Vi blir alltså inte förvånade om vinsterna vänder ner kommande år, men kurserna upp. Notera att de flesta cykliska bolag tål vinstnedgångar på 20-30 procent utan att framstå som dyra i förhållande till sin historiska värdering.

En av månadens bättre aktier var ständigt missförstådda Skanska. Trots kursuppgången värderas nu bolaget ”bara” till 80 miljarder kronor, vilket motsvarar fastigheterna, marknaden, kassan, infrastrukturprojekten och Skanska bostad. Byggrörelsen är således gratis! Kommande månader räknar vi med att Skanska säljer Solna United och en gigantisk kåk i Seattle, vilket tillsammans uppgår till tio procent av börsvärdet. Vi ökade under månaden innehavet och Skanska är ånyo ett av våra största innehav.

Vi fortsätter också att köpa aktier i Electrolux i takt med att bolagets avknoppning av Professionella produkter närmar sig. Liksom i Securitas. Lite obegripligt att stabila och defensiva Securitas värderas lägre än börsen och till samma utdelning trots att stabiliteten borde premieras, särskilt när folk börjar oroa sig för konjunkturen.

 

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
Marknaden missar Electrolux potential
Carnegie Sverigefond

Marknaden missar Electrolux potential

Augusti vimlade av negativa konjunktursignaler, särskilt från Tyskland och Kina, och de sedvanliga hårda orden mellan Kina och USA liksom allmän Brexitoro och därtill ett evinnerligt tjat om yieldkurvor. För...

Simon Blecher 6 september 2019
Investera barnbidraget långsiktigt
Carnegie Sverigefond

Investera barnbidraget långsiktigt

  Alla vet att det är bra att spara till sitt barn och om du kan avvara barnbidraget till ett månadssparande åt barnet så är det fantastiskt. Med barnbidraget som...

Kristina Flintull 30 augusti 2019