Stäng
Språk
Meny

Ökar i ständigt missförstådda Skanska

Nu börjar konjunkturen bli allt sämre. Tyska siffror har varit dåliga i flera månader och fortsätter att förvärras, de svenska hänger också på och mot slutet av månaden visade även amerikansk statistik att vi är på väg mot sämre tider.

Simon Blecher, förvaltare.

Men handen på hjärtat, är någon förvånad? Har vi inte sett och väntat på dessa signaler i över två år? Är det inte därför cykliska aktier, med SKF och Volvo i spetsen, står lägre än för två år sedan trots tydliga vinstökningar?

Vi gissar att marknaden sett igenom detta och kanske därför upplevde vi i början av september en våldsam rotation där banker/verkstad steg och fastigheter i sällskap med lite mer stabila/defensiva bolag föll tillbaka.

”Vi blir alltså inte förvånade om vinsterna vänder ner kommande år, men kurserna upp.”

Mot slutet av perioden, i takt med att statistiken kom in allt sämre, reverserades det hela. Månaden slutade positivt och det är vår grundhypotes att detta får symbolisera marknaden kommande månader – väl medveten om att oktober sin vana trogen startat oroligt – på sätt att konjunkturen blir sämre medan börskurserna håller uppe.

Vi blir alltså inte förvånade om vinsterna vänder ner kommande år, men kurserna upp. Notera att de flesta cykliska bolag tål vinstnedgångar på 20-30 procent utan att framstå som dyra i förhållande till sin historiska värdering.

En av månadens bättre aktier var ständigt missförstådda Skanska. Trots kursuppgången värderas nu bolaget ”bara” till 80 miljarder kronor, vilket motsvarar fastigheterna, marknaden, kassan, infrastrukturprojekten och Skanska bostad. Byggrörelsen är således gratis! Kommande månader räknar vi med att Skanska säljer Solna United och en gigantisk kåk i Seattle, vilket tillsammans uppgår till tio procent av börsvärdet. Vi ökade under månaden innehavet och Skanska är ånyo ett av våra största innehav.

Vi fortsätter också att köpa aktier i Electrolux i takt med att bolagets avknoppning av Professionella produkter närmar sig. Liksom i Securitas. Lite obegripligt att stabila och defensiva Securitas värderas lägre än börsen och till samma utdelning trots att stabiliteten borde premieras, särskilt när folk börjar oroa sig för konjunkturen.

 

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Starka balansräkningar gäller
Carnegie Sverigefond

Starka balansräkningar gäller

Den svartaste svan jag någonsin sett. Tydligare än så går det inte att beskriva Corona och dess effekter på världen, hälsan och börserna. Visst förstod vi alla att produktionsproblemen i...

Simon Blecher 3 april 2020
”Det är superrea på vissa bolag”
Carnegie Sverigefond

”Det är superrea på vissa bolag”

”Vi kommer går stärkta ut ur det här”. Under måndagen anordnade vi en telefonkonferens med Simon Blecher, modererad av Emilie Fors, partneransvarig. Här följer ett kort referat, som kompletterar den...

Emilie Fors 24 mars 2020
Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

En global finanskris som inte går att stoppa. Coronakrisen är unik och förändrar stora delar av vårt samhälle i grunden. Men vi är långsiktiga ägare av välskötta bolag, och förr...

Kristina Flintull 17 mars 2020