Stäng

”Optimismen på både börs och konjunktur håller i sig”

Året har börjat starkt och många av världens börser stängde januari på plus. De största vinnarna hittade vi bland de asiatiska börserna, tex Kina (CSI 300) som steg med 6 procent i SEK (3 procent i lokal valuta). Optimismen på både börs och konjunktur håller i sig. Den svensk ekonomin är överraskande stark med tanke på omständigheterna. Konjunkturinstitutets barometerindikator som mäter stämningsläget i den svenska ekonomin steg i januari, från 95,9 föregående månad till 100. Tillverkningssektorn bidrog mest till ökningen. Indikatorn är därmed tillbaka på de nivåer vi såg i början av 2020.

Under månaden skruvade IMF upp sina prognoser för den globala tillväxten. För innevarande år har de justerat upp tillväxtprognosen med 0,3 procentenheter till 5,5 procent, medan för 2022 är oförändrad på 4,2 procent. IMF räknar med att centralbankerna kommer att verka för fortsatt gynnsamma ekonomiska förhållande. Ytterligare finanspolitiskt stöd i ekonomier som Japan, EU och USA ligger som grund för ljusare utsikter. De ser dessutom ett lågt inflationstryck under de närmsta två åren.

Rapportsäsongen har startat och vi kan konstatera att många av företagens rapporter överträffar förväntningarna. I Stockholm har ca två tredjedelar av bolagen slagit vinstförväntningarna, men mottagandet på börsen har inte varit lika positivt. I många fall har vi sett fallande kurser trots starka resultat.

Höga vinstmultiplar gör att börsen är dyr i förhållande till dagens vinstnivåer, men inte i förhållande till räntan. Klimatet för aktier som tillgångsslag är fortsatt gynnsamt och inom företagsobligationer ser vi fortsatt goda förutsättningar för high yield-segmentet.

Carnegie Total Plus

Carnegie Total Plus hade en positiv månad och steg med 1,53 procent. Av fondens aktiefonder utvecklades Carnegie Asia bäst med en uppgång på 6,1 procent. Även Carnegie Sverigefond, OPM Listed Private Equity och Carnegie Spin-off utvecklades väl med en uppgång mellan 0,8 och 2,1 procent.

Inom räntedelen utvecklades Carnegie High Yield Select bäst med en uppgång på 1,75 procent. Även Carnegie Corporate Bond och Carnegie Investment Grade utvecklades väl och steg med 0,7 respektive 0,2 procent.

 

Mer om fonden

Fler artiklar

Orimligt högt värderade bolag
Carnegie Total Plus

Orimligt högt värderade bolag

Börsen fortsätter upp med stöd från vaccinationer och stimulanser, i hopp om en gradvis återgång till det normala. Positivt tolkningsföreträde råder och förväntningarna är höga på en återhämtning och normalisering...

Magnus Gustafsson 3 mars 2021
”Svag dollar talar för att tillväxtmarknader kommer att utvecklas starkt”
Carnegie Total Plus

”Svag dollar talar för att tillväxtmarknader kommer att utvecklas starkt”

2020 är äntligen slut och det har på många sätt varit en berg- och dalbana. Utvecklingen var väldigt dramatisk under våren och vi fick genomlida ett stort fall på aktiemarknaden....

Magnus Gustafsson 7 januari 2021
Goda utsikter för Ryssland 2021
Carnegie Total Plus

Goda utsikter för Ryssland 2021

USA har valt en ny president och aktiemarknaden har eldats på av goda vaccinnyheter.  November blev en urstark börsmånad och många av världens börser uppvisade imponerande uppgångar. Det amerikanska Dowindexet...

Magnus Gustafsson 4 december 2020