Stäng
Språk
Meny

Orolig i börsturbulensen? Hör gärna av dig!

Under senaste veckornas turbulens på världens börser har våra direktkunder hört av sig frekvent med frågor och funderingar, vilket är naturligt. Nedan har Daniel Donatello, privatkundsansvarig, samlat de vanligaste frågorna och svaren.

Hur bör jag resonera kring mitt månadssparande?

Har du möjlighet att låta månadssparandet fortsätta i vanlig takt innebär en nedgång i fonderna att du får fler fondandelar för samma belopp. Du köper helt enkelt fonden till en lägre kurs.

Tanken med månadssparandet är just att sprida sina inköp för att på så sätt få ett förhoppningsvis bra snitt över tiden. Den långsiktige ser en nedgång som en ”rea” på sina fondköp.

Kan jag få råd från er hur jag ska tänka kring mitt fondsparande?

Vi på Carnegie Fonder får inte ge direkta råd till våra kunder och kan därför inte svara på hur man individuellt ska agera kring sitt sparande. Vi kan däremot agera bollplank och informera om våra fonder, så man är alltid välkommen att ringa in till oss med fondspecifika frågor. Men vi är av åsikten att det är du som vet bäst själv hur du ska agera i ditt sparande, beroende på vilken sparhorisont och riskvilja som du har.

Hur tänker Carnegie Fonder i tider av turbulens?

En rekommendation är att läsa vår välbesökta fondblogg där du hittar både läsvärda artiklar samt respektive förvaltares månadsrapporter. Att läsa månadsrapporter är ett mycket bra sätt att löpande få insyn kring hur våra fondförvaltare tänker månatligen kring förändringar i fondernas innehav, makrohändelser, kommentarer kring fondutveckling. med mera. I fondbloggen har du möjlighet att filtrera fram artiklar utefter önskad fond eller önskad tidsperiod.

Hur går jag tillväga för att köpa/sälja fondandelar hos er?

För att handla fonder kan du antingen göra detta via blankett eller genom vår onlinetjänst Carnegie Fonder Online. Köp- och säljblanketterna hittar du i vårt blankettförråd. Det går bra att skriva ut dessa, fylla i och signera, och sedan scanna/ta kort på blanketterna och mejla till spara@carnegiefonder.se, alternativt posta dessa till oss.

Om du inte har handlat fonder via Carnegie Fonder Online tidigare behöver du skicka in en signerat avtal för att få möjlighet att handla via tjänsten. Detta kan du göra digitalt om du loggar in i vår onlinetjänst och klickar på Mina Uppgifter, sedan hittar du avtalet under Köp/Sälj Online. Du kan även skicka in avtalet till oss som du hittar här. Det går bra att skriva ut, signera och sedan maila en inscannad kopia till spara@carnegiefonder.se. Sedan tar det 1-2 dagar innan handelsfunktionen aktiveras på ditt konto.

Vilken kurs får jag om jag köper eller säljer idag?

Fonder är inte börshandlade, vilket innebär att du aldrig med säkerhet vet vilken andelskurs du får när du genomför ett köp eller en försäljning. Handlar du fonden innan dess bryttid kommer du att få den andelskurs som sätts i slutet av handelsdagen. Tänk på att olika fonder kan ha olika handelsdagar.

Vilka bryttider har fonderna hos er?

Generellt gäller bryttiden 16:00 om du handlar våra fonder direkt hos oss. Om du skickar in din order efter bryttiden har passerat flyttas ordern till nästa bankdags bryttid. Bryttiden kan skilja sig mellan olika fonder.  Är du osäker på vilken bryttid som gäller är du välkommen att ringa in till våra kundspecialister på 08-12 15 50 00 så hjälper vi dig med frågor kring önskad fond.

Hur lång tid tar det innan jag har likviderna på mitt konto vid en försäljning?

Har man sålt fondandelar tar det i regel 1 till 2 bankdagar efter handelsdagen innan likviderna finns på kontot. Vid en försäljning på fondkonto skickar vi likvida medel direkt till ditt externa bankkonto, medan vid en försäljning på ISK landar likviderna på ISK-kontot och sedan kan du begära ett uttag av pengarna.

Har du fler frågor eller fundering är du varmt välkommen att höra av dig till våra kundspecialister via mejl eller telefon. Du når oss på spara@carnegiefonder.se eller 08-12 15 50 00.

Fler artiklar

”En trygg grundsten i långsiktigt sparande”

”En trygg grundsten i långsiktigt sparande”

På 40 snabba sekunder beskriver Simon Reinius målsättningen för Carnegie Global Quality Companies som investerar i precis vad fondnamnet är, globala kvalitetsbolag.

Simon Reinius 19 maj 2022
”Syns man inte finns man inte”

”Syns man inte finns man inte”

Med många resdagar träffar Johan Kruse kunder i hela Sverige för att inspirera rådgivare om Carnegie Fonders produktutbud och för att förstå kundens affär. Men med myror i brallan finns...

Kristina Flintull 4 maj 2022
Kallelse till bolagsstämma

Kallelse till bolagsstämma

För andelsägare i Carnegie Fonders Luxemburgbaserade fonder hålls årlig bolagsstämma i Luxemburg den 28 april 2022. För mer information, vänligen läs kallelsen eller kontakta oss via businessupport@carnegiefonder.se. Carnegie Fonder Portfolio med andelar...

Kristina Flintull 21 april 2022