Stäng
Språk
Meny

Överdrivna reaktioner åt båda håll

”As january goes, so goes the year ”är ett populärt uttryck från andra sidan Atlanten och med tanke på hur året inleddes på andra sidan ska det enligt sägnen bli ett negativt börsår.

Här hemma valde dock börsen att gå upp och det var faktiskt revanschernas månad. Hennes & Mauritz steg kraftigt då de ännu en gång slog förväntningarna genom att komma in med bättre siffror än väntat. Att försäljningen dessutom överraskade positivt och varulagret fortsätter att sjunka samtidigt som balansräkningen är urstark gjorde knappast det hela sämre.

Det går helt enkelt så bra att Karl Johan Persson väljer att kliva av vd-rollen och sätta sig som ordförande. Imponerande med tanke på hur negativa alla var för 1-2 år sedan. Imponerande och klokt är också att nye vd:n tidigare varit hållbarhetschef. Då förstår man vilka utmaningar bolaget står inför och på tal om att vara framsynta visar H&M att de anpassat sig till marknadsläget genom att öppna ytterst få butiker i år.

Negativa var också hedgefonderna och många andra till NCC med en total felaktig fokusering på dess balansräkning (något vi tog upp i flera månadsrapporter under hösten). NCC kom i princip med femte rapporten i rad utan nedskrivning och därtill höjdes utdelningen till 5 kronor per aktie. Exklusive leasing och pension har NCC numera faktiskt nettokassa och är sakta på väg mot att lyfta marginalen ytterligare.

Det tål att upprepas att en vändning av ett företag alltid tar längre tid än vad man tror, men tålamod är en dygd.

Hur ska vi då sammanfatta rapporterna? Vi säger strax över godkänt. Lönsamheten hålls uppe på höga nivåer, kassaflödena är bra i nästan alla branscher och utdelningarna överraskade på uppsidan (mest i Volvo, en annan kär vän). Kursreaktionerna har varit alldeles för stora och överdrivna åt båda håll, men detta skapar möjligheter.

Vi ökade under månaden innehavet i Handelsbanken som på nuvarande nivåer känns som relativt låg risk och det passar som bekant oss.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Starka balansräkningar gäller
Carnegie Sverigefond

Starka balansräkningar gäller

Den svartaste svan jag någonsin sett. Tydligare än så går det inte att beskriva Corona och dess effekter på världen, hälsan och börserna. Visst förstod vi alla att produktionsproblemen i...

Simon Blecher 3 april 2020
”Det är superrea på vissa bolag”
Carnegie Sverigefond

”Det är superrea på vissa bolag”

”Vi kommer går stärkta ut ur det här”. Under måndagen anordnade vi en telefonkonferens med Simon Blecher, modererad av Emilie Fors, partneransvarig. Här följer ett kort referat, som kompletterar den...

Emilie Fors 24 mars 2020
Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

Blecher: ”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

En global finanskris som inte går att stoppa. Coronakrisen är unik och förändrar stora delar av vårt samhälle i grunden. Men vi är långsiktiga ägare av välskötta bolag, och förr...

Kristina Flintull 17 mars 2020