Stäng
Språk
Meny

Överdrivna reaktioner åt båda håll

”As january goes, so goes the year ”är ett populärt uttryck från andra sidan Atlanten och med tanke på hur året inleddes på andra sidan ska det enligt sägnen bli ett negativt börsår.

Här hemma valde dock börsen att gå upp och det var faktiskt revanschernas månad. Hennes & Mauritz steg kraftigt då de ännu en gång slog förväntningarna genom att komma in med bättre siffror än väntat. Att försäljningen dessutom överraskade positivt och varulagret fortsätter att sjunka samtidigt som balansräkningen är urstark gjorde knappast det hela sämre.

Det går helt enkelt så bra att Karl Johan Persson väljer att kliva av vd-rollen och sätta sig som ordförande. Imponerande med tanke på hur negativa alla var för 1-2 år sedan. Imponerande och klokt är också att nye vd:n tidigare varit hållbarhetschef. Då förstår man vilka utmaningar bolaget står inför och på tal om att vara framsynta visar H&M att de anpassat sig till marknadsläget genom att öppna ytterst få butiker i år.

Negativa var också hedgefonderna och många andra till NCC med en total felaktig fokusering på dess balansräkning (något vi tog upp i flera månadsrapporter under hösten). NCC kom i princip med femte rapporten i rad utan nedskrivning och därtill höjdes utdelningen till 5 kronor per aktie. Exklusive leasing och pension har NCC numera faktiskt nettokassa och är sakta på väg mot att lyfta marginalen ytterligare.

Det tål att upprepas att en vändning av ett företag alltid tar längre tid än vad man tror, men tålamod är en dygd.

Hur ska vi då sammanfatta rapporterna? Vi säger strax över godkänt. Lönsamheten hålls uppe på höga nivåer, kassaflödena är bra i nästan alla branscher och utdelningarna överraskade på uppsidan (mest i Volvo, en annan kär vän). Kursreaktionerna har varit alldeles för stora och överdrivna åt båda håll, men detta skapar möjligheter.

Vi ökade under månaden innehavet i Handelsbanken som på nuvarande nivåer känns som relativt låg risk och det passar som bekant oss.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”
Carnegie Sverigefond

Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”

NCC har beslutat att omorganisera sitt hållbarhetsarbete. Detta väckte frågor hos Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher och analytikern David Östman, som därför kallade till en påverkansdialog med NCC. ”Vi vill...

Madeleine Bergh 1 juli 2020
CF THOR – Ett unikt verktyg för hållbarhetsanalys
Carnegie Sverigefond

CF THOR – Ett unikt verktyg för hållbarhetsanalys

Carnegie Fonder investerar i värdebolag som ska vara undervärderade och välskötta – och hållbara. Analysen görs i CF THOR, berättar förvaltaren Simon Blecher. Klimatförändringar, resursbrist, hårdare lagstiftning och högre förväntningar...

Erik Amcoff 10 juni 2020
Börsen och samhället öppnar upp
Carnegie Sverigefond

Börsen och samhället öppnar upp

Varför stiger börsen undrar varenda investerare i hela världen? Det enkla svaret är för att ingen vill eller tror det (!); det vill säga ”alla väntar på nedgång” och då...

Simon Blecher 8 juni 2020