Stäng

På jakt efter framtidens tillväxt

Gunnar Påhlson har lång erfarenhet av investeringar i Asien och förvaltar idag Carnegie Asia och Carnegie Indienfond. En del i arbetet som fondförvaltare är att träffa bolag som vi redan är investerade i och hitta framtida välskötta företag. Nu är Gunnar i Taiwan – här finns flera bolag i Taiwan som är viktiga aktörer för global teknologi när stora delar av världen ska digitaliseras.

Konferensutsikt i Taipei, Taiwan

Jag är nu i Taipei Taiwan på Citigroups teknologikonferens för att träffa bolag och följa utvecklingen.

Vad ska driva framtidens tillväxt inom teknologi globalt?

Idag träffar jag sju företag och fem imorgon. De taiwanesiska teknologibolagen är världsledande underleverantörer till många av de stora företagen internationellt som tex. Apple, Tesla, Qualcom, Huawei, Lenovo med flera.

Ett bolag som jag mött är Tongda Group Holdings från Hongkong. Tongda tillverkar chassin till mobiltelefoner och notebooks. Bland kunderna finns ledande kinesiska märken som Xiaomi, Huawei och Oppo, men man säljer även till Apple.

Mobiltelefontillverkarna övergår alltmer från metallchassin till plast- och glaschassin med metallram för att antennsystemet för 5G ska fungera samt för att kunna ladda telefonerna trådlöst. Denna trend driver tillväxten för Tongda. Man tillverkar också komponenter för att göra telefonerna vattentäta.

Ett av de största innehaven i Carnegie Asia är TSMC, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company. Jag träffade Elizabeth Sun, bolagets Senior Director på Corporate Communications Division, som jag känner sedan tidigare.

Gunnar och Elizabeth Sun från TSCM
Gunnar Påhlson och Elizabeth Sun från TSCM.

TSMC är världsledande på storskalig tillverkning av kundanpassade halvledare, till flertalet applikationer, för många av de stora globala kunderna. Tillväxten drivs av smartphones, high performance computing, fordonssektorn och IOT (Internet of things).

Bolaget lyckas med att både vara ledande avseende ny teknologisk standard samt tillväxt, lönsamhet och god direktavkastning. Bolagets bruttomarginal ligger stadigt över 50%.

Mer om fonden

Asia

Carnegie Asia är fonden för dig som tror på kraften i en ung och allt mer välutbildad befolkning med stort konsumtionsbehov. Nästan halva jordens befolkning bor i Asien, och trots...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger
Carnegie Asia

Centralbankerna trycker pengar och börsen stiger

”Don’t fight the Fed” som man brukar säga. De asiatiska marknaderna utvecklades starkt i juni. Carnegie Asia steg i värde med 8,2 procent. Facit för första halvåret blev en nedgång...

Gunnar Påhlson 3 juli 2020
Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong
Carnegie Asia

Världens ögon fortsatt på Kina och Hong Kong

De asiatiska marknaderna utvecklades något svagare i maj. Carnegie Asia föll i värde med 4,2 procent under månaden. Marknaderna föll inte så mycket i lokal valuta. I princip hela nedgången...

Gunnar Påhlson 8 juni 2020
Kina 95 procent normalt
Carnegie Asia

Kina 95 procent normalt

De asiatiska marknaderna återhämtade sig i april efter ett rekordstort fall i mars. Carnegie Asia steg i värde med 4,8 procent under månaden. Det har nu gått över tre månader...

Gunnar Påhlson 6 maj 2020