Stäng

Politiska händelser oroar

Den ryska börsen föll något i september, Kronförsvagningen under månaden gjorde dock att nedgången i svenska kronor inte blev så dramatisk. Rysslandsfonden föll 0,4 procent under månaden.

Den ryska ekonomin kom tillbaka kraftigt i juni och juli, driven av framför allt ökad konsumtion. Det ser dock ut som om återhämtningen nu kommer av sig. Augustisiffrorna tyder på att den uppdämda efterfrågan som fanns efter ”lock down” perioden i april och maj inte längre räcker till. Industriproduktionen i augusti var till exempel ner 7,2 procent på årsbasis.

Den ryska centralbanken har publicerat sin långsiktiga plan för penningpolitiken. Banken räknar med att fortsätta stimulanserna även under 2021 och första halvan av 2022. Från och med andra hälften av 2022 tror man att penningpolitiken kommer att gå in i ett neutralt läge.

Förutom mordförsöket på Navalnij och den politiska oron i Vitryssland har vi nu ytterligare en politisk händelse att bekymra oss för. Ett nytt krig mellan Armenien och Azerbajdzjan har blossat upp i Nagorno-Karabach. Turkiet stöder mycket aktivt den azeriska sidan och Ryssland kan känna sig förpliktat att stödja den armeniska.

Vill det sig illa kan vi snart ha en konflikt mellan Ryssland och Turkiet. Det vore ingen betjänt av.

Den ryska regeringen har föreslagit att beskattningen ska ökas på oljesektorn och gruvsektorn. Det är naturligtvis negativt för alla bolag inom dessa sektorer. Skattebördan på oljesektorn kommer att öka med ca 200 miljarder rubel 2021. De oljebolag som drabbas värst är Tatneft och Gazpromneft. Från gruvsektorn räknar man med att få in ytterligare 161 miljarder rubel per år till statskassan.

Internetbolaget Yandex och fintechbolaget TCS Group har kommit överens om att Yandex ska köpta TCS. Köpeskillingen är 5,48 miljarder dollar som ska erläggas i kontanter och aktier. Priset innebar en överkurs på 8 procent vid tillkännagivandet. Marknaden har i huvudsak varit positiv till affären.

Mer om fonden

Rysslands­fond A

Carnegie Rysslandsfond investerar i aktier noterade i Ryssland och i övriga delar av forna Sovjetunionen. Här finns enorma naturtillgångar, men också många spännande företag i nyare branscher. Fonden får också investera i bolag vars...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Riktigt starka rapporter, men Moskvabörsen faller
Carnegie Rysslandsfond

Riktigt starka rapporter, men Moskvabörsen faller

Den ryska börsen föll kraftigt i oktober. Nedgången var framförallt driven av den globala oron i samband med Covid -19 och det amerikanska presidentvalet. I Rysslands fall har också det...

Fredrik Colliander 4 november 2020
Oroliga tider, men starka ryska rapporter
Carnegie Rysslandsfond

Oroliga tider, men starka ryska rapporter

Volatiliteten på den ryska marknaden är fortsatt låg. Kronförstärkningen har dock fortsatt att påverka andelsvärdet i svenska kronor negativt även i augusti. Trots detta steg Rysslandsfonden 1 procent även mätt...

Fredrik Colliander 2 september 2020
Duvaktiga signaler från ryska centralbanken
Carnegie Rysslandsfond

Duvaktiga signaler från ryska centralbanken

Den ryska aktiemarknaden var ganska lugn i juli och oljepriset var stabilt. Fortsatta coronautbrott på många håll i världen, framför allt i USA och Latinamerika har inte lett till någon...

Fredrik Colliander 5 augusti 2020