”Positivt men inte avgörande för infrastrukturtillgångar”
De största vinnarna var Terna Energy, Verisign och SHO-BOND Holdings. De största förlorarna Liberty Broadband, Encompass Health och Norfolk Southern.
Bidens infrastrukturprogram har, efter flera förseningar, äntligen röstats igenom. Som vi trodde så var det ”det hårda paketet” med investeringar i främst fysisk infrastruktur som röstades igenom. Det kommer till att leda till en dubbling av de federala investeringarna de kommande åren. Det är, som jag tidigare sagt, positivt men inte avgörande för infrastrukturtillgångar.
Den andra stora nyheten är att covid har kommit tillbaka i alla investerares medvetande, denna gång som omicron. Jag har ingen aning om hur det kommer att sluta men givet att produkterna och tjänsterna som säljs av infrastrukturbolagen vi äger är must-haves och inte nice-to-haves borde de klara av sämre konjunktur eller eventuell nedstängning bra.
Vi har gjort två nya investeringar under november. Telenor är ett norskt telekom-bolag som förutom sin nordiska verksamhet även har cirka 45 procent av sin omsättning från utvecklingsländer som Thailand, Malaysia, Pakistan och Bangladesh. Vi får 6-7 procent i utdelning plus eventuell tillväxt.
Vi har även investerat i Liberty Broadband. Det är ett amerikanskt holdingbolag vars största tillgång är deras ägarandel i Charter Communications. (De äger även 100 procent av CGI, Alaskas största bredbandsbolag.) Charter är ett av USA:s största bredbandsbolag och har idag 31 miljoner kunder.
Anledningen till att vi investerade via Liberty istället för direkt i Charter är att vi får en substansrabatt på cirka 20 procent. John Malone, som är huvudägare i Liberty Broadband är allmänt känd som en av de bästa inom mediabranschen, kommer med hög sannolikhet realisera den rabatten någon gång i framtiden. Jag skulle bli förvånad om han inte lyckas få premium.
Vi har också sålt två bolag i november. Liberty Broadband ersätte T-Mobile då vi tyckte att Liberty har bättre potential och en tydligare hållbarhetsprofil. I Norden fick Telia lämna plats för Telenor. Värderingsmässigt tycker vi det inte är så stor skillnad men vi tycker att Telenor har en intressantare geografisk närvaro.
Mer om fonden
Carnegie Listed Infrastructure A
Järnvägar, telekommaster, återvinning och vattenrening – Carnegie Listed Infrastructure är en fond för dig som … Vill ha ett långsiktigt sparande Ser det växande behovet av hållbar infrastruktur Vill investera...
Mer info