Stäng
Språk
Meny

Räkna med turbulens

Stockholmsbörsen backade med 6,6 procent i februari, småbolagsindex var ännu något svagare med en nedgång om 8,0 procent. Carnegie Micro Cap backade med 8,7 procent.

Februari blev en dramatisk börsmånad. Först tre veckor av rejäl optimism följt av en vecka med kraftiga börsfall i spåren av coronavirusets utbredning. Portföljen hade svårt att hänga med i uppgången men gick inte ned lika mycket som marknaden i nedgången.

Börsnedgången har slagit brett, starkt förenklat har det mesta, såväl sektorer som enskilda aktier gått ned lika mycket. Då kan det vara klokt att söka efter aktier med god sannolikhet att stå emot de effekter coronaviruset kommer att medföra. För att vi kommer att se tydliga sådana är tyvärr sannolikt. Kan vi även hitta aktier med värderingsstöd tror vi att dessa har goda chanser att klara turbulensen väl.

Kycklingproducenten Scandi Standard har tydligt defensiva egenskaper, en strukturellt ökande kycklingkonsumtion och en stigande lönsamhet och därmed god vinsttillväxt. Värderingen var låg redan innan nedgången. Här ser vi en överdriven nedgång i spåren av coronaviruset.

Data från Kina indikerar en uppgång i dataspelandet de senaste veckorna. Streamingtjänster som streamar dataspel har noterat nya rekordnoteringar. En ganska logisk vinnarsektor när vi stannar hemma i större utsträckning. Vi har redan en positiv inställning till dataspelsektorn, trenden är mycket tydlig, sektorn tar marknadsandelar från andra underhållningsindustrier. Det kommer inte att avta nu. Vi har valt att investera i Stillfront då bolaget växer kraftigt såväl organiskt som genom förvärv men trots det värderas en bra bit under såväl börsen som sektorn.

Teleoperatörer är sannolikt opåverkade av det som händer. Småbolagsfonden är investerad i Millicom. 2019 var ett stökigt år för bolaget då huvudägaren Kinnevik först enligt rykten tackade nej till ett bud på bolaget, sedan meddelade att en stor aktiepost skulle säljas för att slutligen backa från det och bestämma sig för att dela ut hela innehavet till sina aktieägare. Ett förfarande som pressade värderingen. Bolaget har en anmärkningsvärt låg värdering, har nyligen levererat klart godkända siffror för 2019 samt sjösatt ett återköpsprogram. Ett attraktivt alternativ i tider som dessa.

Byggrelaterat är attraktivt ur flera perspektiv. Det finns ett stort behov av bostäder, skolor, daghem, kontor och infrastruktur i Sverige. Det påverkas inte av coronaviruset. De finanspolitiska stimulanser som sannolikt kommer träffar ofta byggsektorn. Våra favoriter är Instalco och Nordic Waterproofing som båda är välskötta, lågt värderade och med en god direktavkastning.

 

 

Mer om fonden

Micro Cap

Carnegie Micro Cap investerar i Stockholmsbörsens mindre bolag, med ett marknadsvärde på 0,5-5 miljarder kronor. Minsta insättning i fonden är 250 000 kronor, därefter kan kompletterande insättningar om minst 20...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Spännande tillskott i portföljen
Carnegie Micro Cap

Spännande tillskott i portföljen

Stillfront fortsätter i sitt höga tempo. Efter att i januari förvärvat Storm8 är det i april amerikanska Candywriter som köps upp. Förvärvet ser som brukligt är när Stillfront gör affärer...

Viktor Henriksson 7 maj 2020
”En uppenbar vinnare”

”En uppenbar vinnare”

Uppenbara vinnare senaste tiden är bolag verksamma inom dataspel och bygg. Det är sektorer som småbolagsförvaltaren Viktor Henriksson tycker är extra intressanta och som har en ljus framtid. Bolagsfavoriter inom...

Kristina Flintull 6 maj 2020
Vi ökar i Coor och Instalco
Carnegie Micro Cap

Vi ökar i Coor och Instalco

Carnegie Micro Cap backade med 22,3 procent i mars. Vi ökade innehaven i två kvalitetsbolag som fått oförtjänt med stryk. Stillfront som är fondens största innehav klarade börsraset i mars...

Viktor Henriksson 7 april 2020