Stäng
Språk
Meny

Ryska it-bolag växer kraftigt

Februari var en månad med stor volatilitet, både på de internationella marknaderna och på den ryska. Carnegie Rysslandsfond steg slutligen med 3,5 procent under månaden.

Den stora överraskningen var att Rysslands största detaljhandelskedja Magnits grundare och huvudägare Sergey Galitsky under mycket mystiska omständigheter sålde nästan hela sitt innehav till den statsägda banken VTB. Hela affären förfaller mycket underlig och det är oklart varför han gör detta. Galtitsky som lett bolaget sedan start har också avgått från alla poster i bolaget. Aktien handlades först ner kraftigt för att sedan stiga lika kraftigt.

Aktieägarkonflikten i Rysslands största gruvbolag Norilsk Nickel verkar också vara tillbaka. Rusal/Deripaska verkar vara beredd på en ”shoot-out process” i vilken man antingen vill köpa ut Potanins ägarandel eller sälja sin. Konflikten har skapat stor volatilitet i aktien. Rysslandsfonden har dock inga aktier i bolaget.

Fredrik Colliander, förvaltare Carnegie Rysslandsfond.

Den amerikanska regeringen arbetar på ett förslag om nya sanktioner relaterade till Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet. Det finns nu konkreta anklagelser mot 13 ryska medborgare och tre ryska bolag som ska ha försökt påverka valet. Det troligaste förefaller vara att eventuella sanktioner kommer att vara riktade mot dessa.

Den ryska centralbanken sänkte på sitt februarimöte räntan med 25 punkter till 7,5 procent. Vi förväntar oss ytterligare sänkningar framgent. Inflationssiffrorna i januari var på årsbasis 2,2 procent vilket var lägre än väntat.

Gasbolaget Novatek har i en öppen auktion köpt diamantbolaget Alrosas gastillgångar. Affären är strukturellt riktigt och positiv för Novateks långsiktiga tillväxt.

Det kom många rapporter under månaden. Inom IT-sektorn kom Yandex och Mail med goda tillväxtsiffror. Intäkterna växter mycket kraftigt för båda bolagen. Luxofts rapport var däremot en besvikelse. Bolaget lider fortfarande av att bolagets två största kunder inte svarar upp mot förväntningarna. Aktien korrigerade kraftigt. Även Veon kom med en svag rapport som fick aktien att falla. Utdelningen i Veon ser dock stabil ut och direktavkastningen är hela 9 procent. Gasbolaget Novatek och stålkoncernen NLMK kom båda med mycket fina rapporter.

Mer om fonden

Rysslands­fond A

Carnegie Rysslandsfond investerar i aktier noterade i Ryssland och i övriga delar av forna Sovjetunionen. Här finns enorma naturtillgångar, men också många spännande företag i nyare branscher. Fonden får också investera i bolag vars...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Starka och stabila ryska rapporter
Carnegie Rysslandsfond

Starka och stabila ryska rapporter

Den långa uppgång vi haft på den ryska aktiemarknaden kom av sig under november och marknaden konsoliderade något. Carnegie Rysslandsfond föll 0,6 % och är upp 38,2 procent i år....

Fredrik Colliander 5 december 2019
Surguts kassa: 50 miljarder dollar
Carnegie Rysslandsfond

Surguts kassa: 50 miljarder dollar

Den ryska marknaden har varit stark även i oktober och Carnegie Rysslandsfond steg 2,3 procent. Månadens stora samtalsämne var Surgutneftegaz stamakties kraftiga uppgång. Aktien steg med 20 procent under väldigt...

Fredrik Colliander 4 november 2019
Ryssland skruvar upp klimatarbetet
Carnegie Rysslandsfond

Ryssland skruvar upp klimatarbetet

Den ryska marknaden steg även i september. Ryska aktier är bland de bästa på tillväxtmarknaderna i år och trenden fortsätter. Hittills i år är Rysslandsfonden upp 36,13 procent. Värderingarna har...

Fredrik Colliander 2 oktober 2019