Stäng
Språk
Meny

Så agerar Carnegie Fonder i coronakrisen

Coronakrisen ställer till det ordentligt, även på marknaden. Här publicerar vi kontinuerligt förvaltarnas kommentarer och tankar. Vi lägger även ut informationen löpande på Linkedin

Företagsobligationer – Vilka möjligheter finns det framåt?

Trots försiktiga prisuppgångar befinner sig obligationspriserna på historiskt låga nivåer, vilket gör att många krediter ser attraktiva ut avkastningsmässigt. Möjligheterna, precis som utmaningarna, är många framöver och det gäller att navigera rätt i dessa tider av oro där en ny världsbild ritas upp. Ränteförvaltarna, Niklas Edman och Mikael Engvall, ger en uppdatering om marknaden, hur de agerar i sina fonder och möjligheterna framöver.

17 april 2020

Kina är på väg tillbaka

Gunnar Påhlson har över 30 års erfarenhet av asiatiska investeringar och var tidig med att inse att corona skulle skapa problem i Kina och Asien efter samtal med asiatiska kontakter i mitten av januari. Att det skulle få så enorma konsekvenser för den globala ekonomin var däremot svårt att föreställa sig.

8 april 2020

Telefonkonferens: Asien i coronakrisen

Är du rådgivare? Välkommen att delta i en telefonkonferens med Gunnar Påhlson, förvaltare av Carnegie Asia och Carnegie Indienfond.
När? Tisdagen den 7 april kl.10.00
Hur? Telefonnummer och konferens-id skickas till e-postadressen du anger i anmälningsformuläret.

3 april 2020

Globala aktier i coronakrisen

Lyssna i efterhand på telefonkonferensen med Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare av Carnegie Global. Konferensen modereras av Daniel Donatello och pågår i cirka 30 minuter.

3 april 2020

 

”Hyresrätter är ett säkrare kort”

Senaste tiden har flera segment inom fastighetssektorn fallit, men det finns bolag som ses som säkrare kort. Och för den långsiktiga investeraren kan det vara köpläge, säger Carnegie Fastighetsfond Nordens förvaltare Jonas Andersson i ett refererat från en telefonkonferens.

30 mars 2020

Telefonkonferens om Carnegie Global

Välkommen att delta i en telefonkonferens med Mikael Tarnawski-Berlin, förvaltare av Carnegie Global, som ger en uppdatering om senaste tidens utveckling och diskuterar framtidsutsikterna för Carnegie Global. Ställ gärna frågor till Mikael i anmälningsformuläret.

30 mars 2020

”Det behövs massiva fiskala stimulanser”

John Strömgren har förvaltat Carnegie Strategifond sedan 1996 och sett ett flertal kriser komma och gå – men ingen så allvarlig som coronakrisen. Det som gäller nu är att hålla sig till stabila och finansiellt starka bolag, gärna med råvarutillgångar, säger John Strömgren i ett referat från en telefonkonferens tillsammans med ränteförvaltaren Niklas Edman.

26 mars 2020

Telefonkonferens om Carnegie Fastighetsfond Norden

Är du rådgivare? Välkommen att delta i en telefonkonferens med Jonas Andersson, förvaltare av Carnegie Fastighetsfond Norden.
När? Måndagen den 30 mars kl.10.15
Hur? Telefonnummer och konferens-id skickas till e-postadressen du anger i anmälningsformuläret.

26 mars 2020

Förvärvsmöjligheter för kassastinna bolag

Det kanske låter magstarkt att prata om bra avkastning efter den senaste månaden, men det är när som det ser absolut mörkast ut som de bästa investeringarna görs. Exempelvis har både Alphabet och Berkshire Hathaway – två stora innehav i Carnegie Global – över 100 miljarder dollar i kassan, skriver Mikael Tarnawski-Berlin.

26 mars 2020

 

Telefonkonferens om Carnegie Strategifond

Är du rådgivare? Välkommen att delta i en telefonkonferens med John Strömgren, förvaltare av Carnegie Strategifond, och ränteförvaltaren Maria Andersson som ger en uppdatering om senaste tidens utveckling och diskuterar förutsättningarna framåt för fonden.
När? Torsdagen den 26 mars kl.10.15
Hur? Telefonnummer och konferens-id skickas till e-postadressen du anger i anmälningsformuläret.

25 mars 2020

Vad kan vi lära oss av tidigare börskrascher?

Att pricka en botten är förstås inte lätt, men om vi tittar på samtliga ”drawdowns” som har varit över 25 procent sedan 1950 har en investering i aktier varit en lönsam affär i över 90 procent av fallen på 1,3, 5 och 10 års sikt, skriver analytiker Karl Norin.

25 mars 2020

 

Carnegie Total: Fokus på rebalansering

Carnegie Total, vår fond i fond som investerar i Carnegie Fonders egna fonder samt utvalda fonder i Carneo-gruppen, håller fast vid sin 60/40-modell. ”I nedgångsfasen har vi koncentrerat oss på att rebalansera vikten mellan tillgångsslagen”, skriver förvaltaren Magnus Gustafsson.

25 mars 2020

 

”Tre signaler att hålla utkik efter”

Coronakrasch, stimulanspaket och favoritbolag. Här följer ett referat av en telefonkonferens med Simon Blecher, som bland annat pekade på tre signaler som kan innebära vändningen för börsen.

24 mars 2020

 

Nya förvaltarkommentarer och portföljdata

Det är oroliga tider och därför har vi tagit fram uppdaterade förvaltarkommentarer med tillhörande portföljdata för några av våra fonder, mitt i månaden (vi uppdaterar med fler fonder löpande).

24 mars 2020

 

”Det går att tänka sig ett positivt scenario”

Det världen behöver nu är en motsvarighet till Draghis löfte om “Whatever it takes” fast gällande finanspolitiska stimulanser istället för tillgångsköp, skriver Carnegie Strategifonds förvaltare John Strömgren.

23 mars 2020

”Kupongavkastning på 7 procent”

”Vi har hela tiden haft goda möjligheter att möta utflöden från fonden och har aldrig avvikit från fondens riskmandat, det vill säga fonden har med god marginal alltid i genomsnitt haft ett vägt kreditbetyg om minst BBB- (investment grade).” Maria Andersson och Niklas Edman, som förvaltar Carnegie Corporate Bond, ger en uppdatering mitt i coronakrisen.

22 mars 2020

Samtliga fonder öppna för handel igen

Under fredagen senarelade vi handeln i fonder som investerar i företagsobligationer. Handeln i samtliga fonder återupptas i morgon måndag, den 23 mars.

22 mars 2020

 

”Beklagligt men riktigt att pausa handeln i kreditfonderna”

Fredagen den 20 mars beslutade vi att senarelägga handeln i våra fonder som investerar i företagsobligationer. Vi förstår att detta kan skapa olägenheter, men det är vår skyldighet att säkerställa alla andelsägares lika rätt, skriver Carnegie Fonders vd Hans Hedström.

21 mars 2020

 

Fonder senareläggs för handel

Rådande exceptionella marknadsoro har lett till att prissättningen av företagsobligationer är osäker. Carnegie Fonder har därför beslutat senarelägga handel och beräkning av NAV i de fonder som investerar i företagsobligationer.

20 mars 2020

 

Ryssland inställt på fortsatt låga oljepriser – och coronaspridning

Oljepriset har kollapsat, men Ryssland anser sig klara det. Ryska oljebolag har positivt kassaflöde redan vid priser på 10 – 20 dollar per fat och statsbudgeten balanserar på 42 dollar per fat. Samtidigt sprider sig coronaviruset, skriver Carnegie Rysslandsfonds förvaltare Fredrik Colliander.

20 mars 2020

Corona cementerar nollräntan

Fastigheter är en av de branscher som har straffats riktigt hårt på börsen. ”Bra fastighetsbolag faller lika mycket som dåliga. Men när fallet är stort blir rekylen desto bättre”, säger Carnegie Fastighetsfond Nordens förvaltare Jonas Andersson, som söker sig till hyresrätter och kvalitetsbolag med låg skuldsättning.

19 mars 2020

”Erfarenheten säger att marknaden vänder innan ekonomin vänder”

Coronakrisen är unik och förändrar stora delar av vårt samhälle i grunden. Men vi är långsiktiga ägare av välskötta bolag, och förr eller senare tar vi oss ur det här också, säger Simon Blecher, förvaltare av Carnegie Sverigefond och Carnegie Spin-Off.

17 mars 2020

”Coronakrisen muterar sig som ett virus”

De asiatiska marknaderna har fallit med nära 14 procent den senaste månaden. Carnegie Asias förvaltare Gunnar Påhlson jämför med tidigare kriser under sin långa karriär och pekar på två saker som kan ta oss ur den: massiva stimulanser och en kulmen för virusets spridning.

16 mars 2020

Niklas Edman
”Ränteförvaltarna om coronakrisen”

Aktiebörserna rasar, och likaså kreditmarknaderna. Hur agerar Carnegie Fonders ränteförvaltare i corona-krisen? Niklas Edman, förvaltare av Carnegie Corporate Bond och Carnegie High Yield Select, och Mikael Engvall, förvaltare av Carnegie Investment Grade och Carnegie Likviditetsfond, berättar.

16 mars 2020

För att se fullständigt fondutbud, klicka här!
Frågor eller funderingar?

Fler artiklar

Älska ränta på ränta-effekten

Älska ränta på ränta-effekten

Egyptens pyramider och Babylons hängande trädgårdar är några av de sju underverk som de flesta har hört talas om. Men enligt Albert Einstein finns det ett till: ränta på ränta-effekten,...

Carnegie Fonder 8 november 2021
Årsstämmor 2021

Årsstämmor 2021

Bolagsstämmans roll Bolagsstämman är ett aktiebolags högsta beslutande organ. Genom ett aktivt stämmodeltagande främjas en väl avvägd maktbalans mellan ägare, styrelse och bolagsledning. Stämman utgör Carnegie Fonders formella möjlighet att...

Hans Hedström 17 augusti 2021
Fallande räntor för svenska statspapper

Fallande räntor för svenska statspapper

I såväl Sverige som i övriga världen såg vi stora ränterörelser under juli. Räntan på svenska statsobligationer kom ned rejält och trots starka inflationssiffror såg vi samma trend i USA....

Mikael Engvall 3 augusti 2021