Stäng
Språk
Meny

Så blir du en aktievinnare på makroanalys

Iran, handelskrig, Trumps senaste tweet och Brexit. Den som läser nyheterna kan lätt få uppfattningen att framtiden ser mörk ut och att det är dags att ta sig ur marknaden. Innan du gör det tänkte jag förklara vad som krävs för att göra den här typen av makroekonomiska analyser lönsamma.

  1. Din analys måste vara rätt, dvs det som du är orolig för ska hända måste hända. Brexit måste leda till någon form av ekonomisk kollaps, handelskriget måste leda till lågkonjunktur i Kina och USA, eller så måste Trump trycka på den röda knappen. Det är svårare än vad det låter, för den som minns föregående års tidningsrubriker inser att mycket av det vi var oroliga för, slutade aldrig så allvarligt som vi trodde. När hörde du t.ex. något om Greklands statsskuld senast?
  2. Det du tror ska hända måste vara något som inte resten av marknaden tror. Om både du och resten av marknaden tror att det ska bli lågkonjunktur i Sverige under 2019 är din analys inte värd något, eftersom aktiepriserna redan reflekterar det. Du måste ha en avvikande analys.
  3. Du måste få rätt i timingen. På aktiemarknaden är det ingen skillnad mellan att ha fel och att ha rätt i sak men fel i timing. De som positionerat sig för lågkonjunktur sedan 2011 har missat en dubblering av kapitalet hittills.
  4. Slutligen, måste du lista ut hur din analys påverkar dina aktieinnehav. Det är svårare än vad man tror. Om du t.ex. listat ut att Trump skulle vinna valet 2016 skulle du förmodligen ha sålt dina amerikanska aktier. (”Experterna” var överens om att en Trump-vinst skulle vara förödande för ekonomin.) Den som gjorde det har missat en 40-procentig uppgång av S&P 500.

För att summera: om du lägger 15 minuter på makroekonomiska analys, har du slösat bort minst 14. Välj istället aktier som klarar sig bra även i sämre tider. Om något så är det bättre att köpa än att sälja aktier när nyheterna är dåliga.

Baron Rothschild uttryckte det bättre: ”When there is blood on the streets, buy stocks”.

 

Mer om fonden

Global A

Nya Carnegie Global är en aktivt förvaltad aktiefond för dig som vill spara långsiktigt i några av världens bästa bolag. Målet med Carnegie Global är att den ska fungera som...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
En väldigt billig snabbväxare
Carnegie Global

En väldigt billig snabbväxare

Månadens vinnare var Bayer som steg 16 procent efter rykten om att en förlikning i Roundup-målet börjar närma sig. Månadens förlorare var Alliance Data Systems (ADS). Tänkte därför passa på...

Mikael Tarnawski-Berlin 4 september 2019
Urstark rapport från största innehavet – Alphabet
Carnegie Global

Urstark rapport från största innehavet – Alphabet

Juli blev en bra månad. Uppgången var bred och de flesta portföljbolagen utvecklades bra. Vad som är positivt är att uppgången i de flesta fall varit grundad i högre rapporterade...

Mikael Tarnawski-Berlin 6 augusti 2019