Stäng
Språk
Meny

Så jobbar vi med de Globala målen

 

Carnegie Fonder har skrivit under UN Global Compact. Därmed har vi förbundit oss att arbeta med de 17 Globala målen. Så här funkar det.

Tidigare i år var jag på det första årsmötet med UN Global Compact Network Sweden. Global Compact har funnits sedan 1999, men nu bildas alltså en lokal organisation. På plats för att inspirera var bland andra Lise Kingo, danskan som är ”direktøren for det hele”.

Basen i UN Global Compact är tio principer om hur näringslivet ska förhålla sig i frågor om mänskliga rättigheter, miljö, arbetsrätt och anti-korruption. För vår del, som aktiva förvaltare, kräver vi att de företag vi investerar i ska leva upp till dessa principer, vilket löpande kontrolleras.

Förra året, inför starten av Network Sweden, gick vi på Carnegie Fonder också själva med i UN Global Compact och förband oss därmed att bland annat arbeta med FN:s 17 Globala mål.

Så här gör vi:

  • Som investerare arbetar vi framför allt med mål nr 13 (Bekämpa klimatförändringen). Vi är med i CDP (tidigare Carbon Disclosure Project) och uppmanar våra innehav att mäta, redovisa och minska sina utsläpp av växthusgaser.
  • Som företag arbetar vi med mål nr 1 (Ingen fattigdom), nr 4 (God utbildning för alla) och nr 5 (Jämställdhet). Vi gör det genom att stödja Social Initiatives projekt för att ge utbildning åt flickor i Uganda och barn i Mumbais slum.

 

Mer läsning. ESG-rapport: Governance och gröna obligationer

Fler artiklar

Sju förvaltare listar tio aktiefavoriter

Sju förvaltare listar tio aktiefavoriter

Vem bryr sig om höstmörkret när det finns så många spännande börsbolag? Vi bad några förvaltare att lyfta fram en varsin aktuell favoritaktie. Viktor Henriksson, Carnegie Micro Cap AQ Group...

Erik Amcoff 18 november 2019
Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
Varför ser koldioxidavtrycken ut som de gör?

Varför ser koldioxidavtrycken ut som de gör?

Carnegie Fonder rapporterade per årsskiftet 2016 aktiefondernas koldioxidavtryck för första gången. För att göra det tar vi hjälp av en extern leverantör, Trucost som ägs av Standard & Poor’s. Mellan...

David Östman 29 augusti 2019