Stäng
Språk
Meny

Select – Så investerar fondbolagets spetsigaste produkter

Carnegie Sverigefond och Carnegie Strategifond är två av Sveriges mest kända och beprövade pensionsfonder. Men fondbolaget har också ett växande utbud med extra nischade fonder: Select.

”Våra select-fonder riktar sig mot investerare som vill ha ett spetsigt komplement i sina portföljer. Dessa fonder är unika och finns enbart tillgängliga hos Carnegie Fonder och utvalda partners med en minsta insättning om 50 000 SEK,”, säger Charlotta Heimer, privatkundsansvarig på Carnegie Fonder.

Charlotta Heimer, privatkundsansvarig

En av fonderna är Carnegie High Yield Select, en femstjärnig kreditfond som sedan starten 2017 har haft en förstklassig riskjusterad avkastning om 25,25 procent, eller 5,93 procent per år. Till skillnad från de flesta andra kreditfond har Carnegie High Yield Select en fokuserad portfölj med ett mer begränsat antal innehav, vilket ökar både risknivån och de långsiktiga möjligheterna. Investeringarna görs i nordiska High Yield-obligationer.

”Det här är vår mest fokuserade kreditfond som investerar i högavkastande företagsobligationer inom high yield i hela Norden. I år (till och med september) har Carnegie High Yield Select stigit drygt 10,21 procent, men man måste tänka långsiktigt. Målet är 5 procents årlig avkastning över tid, något vi är stolta över att ha lyckats leverera hittills”, säger förvaltarna Maria Andersson och Niklas Edman.

Maria Andersson och Niklas Edman, förvaltare av Carnegie High Yield Select

Viktor Henriksson förvaltar Carnegie Micro Cap, en aktiefond som investerar i Stockholmsbörsens mindre bolag. Förvaltningen bygger på noggrann bolagsanalys och långsiktiga investeringar. Ett exempel är Knowit, som länge varit ett av Carnegie Micro Caps favoritinnehav.

”Och nu har ett nytt kapitel inletts i sagan om Knowit, nämligen förvärv. Som bekant älskar aktiemarknaden förvärvande bolag. Så när Knowit vid sommarens jätteförvärv av Cybercom tog in mer pengar än man egentligen behövde såg vi det som positivt. Vi litar på bolaget och tror på fler värdeskapande affärer”, säger Viktor Henriksson och fortsätter:

”Carnegie Micro Cap investerar i mikrobolag som har potential att bli large cap. Lönsamma och välskötta, men ofta för små för att synas på indexflödenas radar.”

Är du intresserad av Select? Bli kund direkt eller kontakta oss på 08-12 15 50 00 eller spara@carnegiefonder.se så berättar vi mer!

En tredje Select-fond är Carnegie Spin-Off, som investerar i värdeskapande strukturaffärs-case i Sverige och Norden. Det kan vara företag som redan har knoppat av en verksamhet, företag som själva är avknoppade, samt företag som står inför en avknoppning.

”Det handlar om företag som redan har knoppat av en verksamhet – som Atlas Copco – företag som själva är avknoppade, som Epiroc, samt företag som står inför en avknoppning, till exempel Sandvik som ska knoppa av SMT. Men vi köper inte allt. Avknoppningar är inga alexanderhugg som alltid löser alla problem. Det gäller att göra sin analys. Carnegie Spin-Off investerar enbart i case vi verkligen gillar och tror på”, säger Simon Blecher, som förvaltar fonden tillsammans med Mattias Montgomery.

Simon Blecher och Mattias Montgomery, förvaltare av Carnegie Spin-Off

”Renodling är extremt lönsamt. Tänk bara på Assa Abloy som knoppades av från Securitas, Electrolux som knoppade av bland annat Husqvarna och Autoliv, som i sin tur knoppade av Veoneer och … listan kan göras lång! Carnegie Spin-Off hittar framtidens svenska och nordiska spin-offs, och är den enda fonden i sitt slag”, avslutar Mattias Montgomery.

Är du intresserad av Select? Bli kund direkt eller kontakta oss på 08-12 15 50 00 eller spara@carnegiefonder.se så berättar vi mer!