Stäng
Språk
Meny

Sju förvaltare listar tio aktiefavoriter

Vem bryr sig om höstmörkret när det finns så många spännande börsbolag? Vi bad några förvaltare att lyfta fram en varsin aktuell favoritaktie.

Viktor Henriksson, Carnegie Micro Cap

AQ Group kallas lite slarvigt för en kontraktstillverkare och det stämmer förvisso att man bedriver tillverkning åt stora industriföretag, men det handlar snarare om ett samarbete än ren kontraktstillverkning.

Bolaget har en fin historik och vidtog under 2018 kraftfulla åtgärder med ett par områden i bolaget som hade problem. Den positiva utveckling vi sett sedan dess bröts i det tredje kvartalet i år med en negativ organisk tillväxt om 3,8 procent och en rörelsemarginal som backade från 7,6 till 7,0 procent.

Siffrorna är ändå klart godkända givet att många industribolag, alltså AQ Groups kunder, valde att dra ned på tillverkningstakten under det tredje kvartalet. Att hålla rörelsemarginalen på 7,0 procent i en sådan miljö får betraktas som klart godkänt.

John Strömgren

John Strömgren, Carnegie Strategifond

Jag vill lyfta fram Essity och Holmen, som båda kommit med bra kvartalsrapporter. Det är lite ovanligt, eftersom de oftast brukar stå i kontrast till varandra.

Bland annat påverkas Essity negativt av höjda massapriser vilket tvärtemot normalt gynnar skogsbolag med integrerad produktion som Holmen. Denna gång bidrog starka rapporter från båda bolagen till kursuppgångar. Essity levererade bättre organisk tillväxt än väntat, men även lönsamheten överträffade förväntningarna.

I Holmens fall var det kanske inte så mycket den starka rapporten som uppvärderingen av skogstillgångarna med drygt 20 miljarder som var den drivande faktorn.

Simon Blecher, Carnegie Sverigefond

Jag måste lyfta fram flera bolag. Många undrar nämligen varför börsen, och särskilt cykliska aktier, stiger när konjunkturen blir allt sämre, men då missar man det faktum att börsen oroat sig för konjunkturen sedan 2017 och bolag som Sandvik, SKF och Volvo handlas till samma kurser som 2007 trots att skuldsättningen nu vänts till kassa i två av dem.

Visst kan börsen snabbt tappa ett par procent, på något galet tweet eller en oväntad politisk händelse. Men när man tittar på värderingen av Stockholmsbörsen, utgår från stillastående vinster och sätter ett normalt avkastningskrav förefaller det faktiskt ganska attraktivt med svenska värdeaktier – särskilt för oss med ett långsiktigt perspektiv.

Mikael Tarnawski-Berlin, Carnegie Global

Vad sägs om Ryanair, Europas miljövänligaste flygbolag? Ryanair har Europas yngsta flygplansflotta med de mest bränsleeffektiva motorerna, och är på grund av sina låga priser bäst på att fylla sin plan med passagerare.

Effektiviteten gör att de släpper ut minst koldioxid per passagerarkilometer av alla flygbolag i Europa. Senaste året släppte de ut 66 gram per passagerarkilometer att jämföra med till exempel SAS som ligger på 95 gram.

Men Ryanair är inte nöjda med att vara bäst. På bolagsstämman i september beslutade man att godkänna en ny miljöpolicy med ännu mer ambitiösa mål. Huvudpunkten är att de ska minska sina koldioxidutsläpp med 10 procent nästa 10 år och sedan med ytterligare 10 procent de nästkommande 10 åren.

Utöver det har de satt upp mål kring buller, plastförbrukning och klimatkompensation. Sammantaget så går Ryanair helt klart i täten för flygbranschen i Europa vad gäller miljötänk.

Karin Fries och Fredrik Colliander, Carnegie Rysslandsfond

Karin Fries

Yandex aktie har varit extremt volatil under månaden. Orsaken är att ryska duman diskuterat en lag om att begränsa utländskt ägande i viktiga internetbolag. Första förslaget var att ryska intressen måste kontrollera 80 procent av ägandet men det senaste innebär 50 procent av rösterna. Diskussionen och volatiliteten lär fortsätta.

Yandex kom för övrigt med en mycket stark rapport. Intäkterna steg 38 procent och Ebitda med 29 procent. Även Mail kom med en rapport som var bättre än väntat, 3-4 bättre än konsensus på intäkter och Ebitda. Vi tror på en vändning i aktien.

Gunnar Påhlson, Carnegie Asia och Carnegie Indienfond

I Vietnam investerade Carnegie Asia i ett nytt bolag, Vinhomes. Bolaget är en avknoppning från Vingroup som fonden också har investerat i. Vinhomes äger mark och utvecklar fastigheter och nya bostadsområden framförallt i åtta av de större städerna i Vietnam.

I takt med att medelklassen växer och hushållens inkomster ökar växer behovet av moderna bostäder. Denna trend drivs också av ökad urbanisering i landet. Företaget har en ansenliga landtillgångar och utvecklingsplanerna sträcker sig fram till år 2036.

Gunnar Påhlson

I Indien kom Bajaj Finance med en stark rapport. Utlåningen ökade med 38 procent. Viss marginalpress syntes i och med att ränteintäkterna steg med 35 procent. Vinsten ökade dock med hela 63 procent och kreditförlusterna var under kontroll.

Bolagets unika digitala affärsmodell med egen databas för att bedöma kundernas kreditvärdighet fortsätter att vinna marknadsandelar. Speciellt nu när många sämre skötta finansbolag kämpar med att lösa sin upplåning. Aktien är upp 52 procent i år.

Fler artiklar

Karantän och tester – så agerar Carnegie Fonder i coronakrisen

Karantän och tester – så agerar Carnegie Fonder i coronakrisen

Coronakrisen kräver innovation och anpassningsförmåga. Carnegie Fonder har vidtagit ett flertal åtgärder för att säkerställa verksamheten, skriver vd Hans Hedström. När det i februari stod klart att coronaviruset fått fäste...

Hans Hedström 27 maj 2020
Världens tio bästa börser

Världens tio bästa börser

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning – men den visar exakt vad du hade kunnat få om du börjat spara i tid. Var skulle man då ha investerat...

Erik Amcoff 30 april 2020
7 risker att hålla koll på

7 risker att hålla koll på

Finansmarknaden är full av fantastiska möjligheter, och alla som sparar långsiktigt har goda möjligheter att få en god avkastning. Men det finns också risker. Vissa måste du ta, andra bör...

Erik Amcoff 28 april 2020