Stäng

Spin-Off hittar norsk pärla

Det blev en rivstart för de finansiella marknaderna med våldsamma uppgångar för ett antal kortade aktier i USA, vid det här laget vet väl alla att en film redan håller på att göras om händelserna kring Gamestop, och i samband med detta också ett antal galna rörelser.

Aktiemarknaden har en förmåga att ständigt hitta på nya ord, fenomen och uttryck för vad som sker och denna epidemi har knappast varit ett undantag. I USA talar man reopening stocks och stay-at-home stocks.

Den förra är det som kommer att gynnas när samhället öppnar upp igen och det mesta normaliseras och den senare är de som gynnas nu av att det digitala samhället exploderar och mycket sker i hemmet. Electrolux Professionells är en klassisk reopening aktie, där vi vet att det är trögt nu med mycket hotell och restauranger stängda, men där bolaget kan bli en stor vinnare om något år eller två. Nästan skuldfritt och med en ledning som vill göra förvärv borde bolaget på sikt kunna fördubbla både marginal och omsättning. Men det gäller att lyfta blicken över kommande månader.

”Kommer tiotusentals anställda spela paddel på arbetstid även nästa år och kommer ungarna fortsätta spela som galningar även efter epidemin?”

Och det gäller det mesta. Handen på hjärtat, kommer folk bygga en trall även i sommar? Kommer tiotusentals anställda spela paddel på arbetstid även nästa år och kommer ungarna fortsätta spela som galningar även efter epidemin? Vi är tveksamma.

Spin Offen har byggt en position i en norsk pärla som heter Sikri. Bolaget är en avknoppning som skedde i spåren av samgåendet mellan Evry och Tieto och har enormt ambitiösa mål. De hjälper offentligt finansierade verksamheter att digitalisera till exempelvis bygglovsansökningar och vi tror att den icke cykliska affärsmodellen kommer få uppmärksamhet när förvärvstakten kommer igång. Under tiden siktar bolaget på att ha en organisk tillväxt över 15 procent, vilket inte är orimligt när vi undersökt tillväxt hos mindre konkurrenter. Starka huvudägare med bra historik och stort insiderägande är attraktivt, samtidigt som aktien handlas klart billigare än sina konkurrenter.

Om bolaget når sina mål ser aktien extremt billig ut.

Mer om fonden

Carnegie Spin-Off A

Carnegie Spin-Off är unik fond som fokuserar på värdeskapande strukturaffärer i Sverige och Norden. Det kan vara företag som redan har knoppat av en verksamhet, företag som själva är avknoppade,...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Är Nyfosa vårt nya Entra?
Carnegie Spin-Off

Är Nyfosa vårt nya Entra?

Vi berättade i förra månadsrapporten att vi köpt in oss i Annahem, som under februari rapporterade fina siffror och ett substansvärde på 36 kronor. Kursen är runt 28 kronor, vilket...

Simon Blecher 5 mars 2021
Turbulent år stoppade inte bolagen att knoppa av
Carnegie Spin-Off

Turbulent år stoppade inte bolagen att knoppa av

Carnegie Spin-Off avslutar sitt första helår med att stiga med drygt 17 procent, varav drygt 1,60 i december. Vare sig corona, stängda länder, presidentval i USA eller Brexit stod i...

Simon Blecher 8 januari 2021
Spin-off-trender: Fler sneglar mot värdeskapande strukturaffärer
Carnegie Spin-Off

Spin-off-trender: Fler sneglar mot värdeskapande strukturaffärer

Carnegie Spin-Off investerar i värdeskapande strukturaffärer i Sverige och Norden. Fondförvaltare Mattias Montgomery ger oss en inblick i vad som är aktuellt i det spännande avknoppnings-universumet. Effekter av coronapandemin Efter...

Mattias Montgomery 6 november 2020