Stäng

Spin-Off hittar norsk pärla

Det blev en rivstart för de finansiella marknaderna med våldsamma uppgångar för ett antal kortade aktier i USA, vid det här laget vet väl alla att en film redan håller på att göras om händelserna kring Gamestop, och i samband med detta också ett antal galna rörelser.

Aktiemarknaden har en förmåga att ständigt hitta på nya ord, fenomen och uttryck för vad som sker och denna epidemi har knappast varit ett undantag. I USA talar man reopening stocks och stay-at-home stocks.

Den förra är det som kommer att gynnas när samhället öppnar upp igen och det mesta normaliseras och den senare är de som gynnas nu av att det digitala samhället exploderar och mycket sker i hemmet. Electrolux Professionells är en klassisk reopening aktie, där vi vet att det är trögt nu med mycket hotell och restauranger stängda, men där bolaget kan bli en stor vinnare om något år eller två. Nästan skuldfritt och med en ledning som vill göra förvärv borde bolaget på sikt kunna fördubbla både marginal och omsättning. Men det gäller att lyfta blicken över kommande månader.

”Kommer tiotusentals anställda spela paddel på arbetstid även nästa år och kommer ungarna fortsätta spela som galningar även efter epidemin?”

Och det gäller det mesta. Handen på hjärtat, kommer folk bygga en trall även i sommar? Kommer tiotusentals anställda spela paddel på arbetstid även nästa år och kommer ungarna fortsätta spela som galningar även efter epidemin? Vi är tveksamma.

Spin Offen har byggt en position i en norsk pärla som heter Sikri. Bolaget är en avknoppning som skedde i spåren av samgåendet mellan Evry och Tieto och har enormt ambitiösa mål. De hjälper offentligt finansierade verksamheter att digitalisera till exempelvis bygglovsansökningar och vi tror att den icke cykliska affärsmodellen kommer få uppmärksamhet när förvärvstakten kommer igång. Under tiden siktar bolaget på att ha en organisk tillväxt över 15 procent, vilket inte är orimligt när vi undersökt tillväxt hos mindre konkurrenter. Starka huvudägare med bra historik och stort insiderägande är attraktivt, samtidigt som aktien handlas klart billigare än sina konkurrenter.

Om bolaget når sina mål ser aktien extremt billig ut.

Mer om fonden

Carnegie Spin-Off A

Carnegie Spin-Off är unik fond som fokuserar på värdeskapande strukturaffärer i Sverige och Norden. Det kan vara företag som redan har knoppat av en verksamhet, företag som själva är avknoppade,...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Spin off-trenden är stekhet
Carnegie Spin-Off

Spin off-trenden är stekhet

En sak är i alla fall helt klar, trenden med Spin Off är väldigt stark. Varje vecka annonserar nya bolag att de funderar på att knoppa av en verksamhet och...

Simon Blecher 7 juni 2021
Varför är Annehem bortglömt?
Carnegie Spin-Off

Varför är Annehem bortglömt?

Penningpolitiken fortsätter att driva upp tillgångspriser på allt ifrån vin, konst och lägenheter till aktiemarknaderna. April var inget undantag. Mer glädjande är att Spin off trenden fortsätter såväl lokalt som...

Simon Blecher 6 maj 2021
Varför flyger inte kycklingarna?
Carnegie Spin-Off

Varför flyger inte kycklingarna?

Lagom till påsken och allt tal om ägg kan det vara värt att återbesöka ett av fondens mindre innehav, men där potentialen är stor: Scandi Standard. Mer känt under varumärkena...

Simon Blecher 9 april 2021