Stäng
Språk
Meny

Stark efterfrågan gav prishöjningar och därmed bättre marginaler

Den indiska marknaden fortsatte sin positiva utveckling i juli. Denna månad rapporterade de indiska företagen sina resultat för första kvartalet. Givet att Indiens ekonomi var nedstängd samma period förra året, borde jämförelsen i årstakt vara enkel. Indien drabbades dock av andra vågen av Covid under våren vilket inverkade negativt på företagens utveckling framförallt i april och maj. Skillnaden var att i år införde man bara selektiva nedstängningar, vilket innebar att den ekonomiska påverkan blev lägre.

Några av fondens långsiktiga kärninnehav fortsatte att utvecklas väl och levererade starka rapporter. Ultratech Cement gynnades av ökad byggaktivitet, både bostäder och investeringar i infrastruktur växer. Försäljningen ökade med hela 55 procent medan vinsten steg med 62 procent. Stark efterfrågan gav prishöjningar och därmed bättre marginaler.

Även Asian Paint gynnades av att husmarknaden växer. Försäljningen steg med 91 procent medan vinsten ökade med 89 procent. Högre råvarupriser innebar en negativ påverkan för marginalerna.

Tillväxten i utlåning steg med 20 procent för Icici Bank. Räntenettot steg med 18 procent. Högre räntemarginaler tillsammans med lägre avsättningar för kreditförluster gav ett ökat resultat med 78 procent.

Dabur ökade sin omsättning och vinst med 32 procent. Inom IT sektorn utvecklades Infosys väl. Försäljningen respektive vinst steg med 18 respektive 21 procent. Bra orderingång och bättre marginaler ger positiv signal för resten av året.

Fordonsindustrin tillhör det segment som kom med sämre rapporter. Både Maruti Suzuki och Bajaj Auto, av fondens innehav, utvecklades svagare. Även Dr Reddy´s Laboratories kom med en svag rapport till följd av sämre lönsamhet i USA. Reliance Industries rapporterade något svagare vinstutveckling till följd av att detaljhandeln var svag detta kvartal.

Under månaden reducerade vi innehavet i HDFC Bank, Kotak Mahindra Bank och i Tata Consultancy. Fonden nyinvesterade i State Bank of India, Icici Prudential Life och i Divi´s Laboratories.

 

Mer om fonden

Carnegie Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Indiens centralbank vaknade sent
Carnegie Indienfond

Indiens centralbank vaknade sent

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas svagt under juni månad. Även i Indien fortsätter inflationstrycket att öka, drivet av högre energipriser samt högre pris på spannmål, vilket i sin tur...

Gunnar Påhlson 6 juli 2022
Att äga eller inte äga – det är frågan
Carnegie Indienfond

Att äga eller inte äga – det är frågan

Vår investeringsfilosofi bygger på kunskap, erfarenhet och egen analys. Vi strävar efter att ha koncentrerade portföljer med investeringar i välskötta företag, med en ledande marknadsposition och en god historik av...

Gunnar Påhlson 7 juni 2022
Tio goda skäl för att investera i Indien
Carnegie Indienfond

Tio goda skäl för att investera i Indien

Indien har en gynnsam demografi. Av den totala befolkningen på 1,3 miljarder människor är 60 procent under 30 år. Den indiska ekonomin drivs till stor del av inhemsk konsumtion, vilket...

Gunnar Påhlson 24 maj 2022