Stäng

Stark månad: investeringar i infrastruktur och nya stödåtgärder bidrog

Den indiska marknaden utvecklades starkt i februari. Carnegie Indienfond steg i värde med 3,9 procent.

En expansiv statsbudget med stora investeringar i infrastruktur, nya stödåtgärder och rekapitalisering av banksystemet innebar att marknaden steg kraftigt i början av månaden. Inflationsoro och stigande obligationsräntor i USA bidrog till en korrigering av kurserna mot slutet av månaden.

Under månaden har vi haft möten och videosamtal med ett antal indiska bolag för en uppdatering av resultatet för tredje kvartalet. Överlag är det positiva tongångar från de bolag som fonden har investerat i.

Maruti Suzuki rapporterade ökad bilförsäljning, plus tolv procent i februari, jämfört med förra året. Detta var innan pandemin slog till i Indien. Övergången till skärpta utsläppsregler för fordon innebar att försäljningen förra året var lägre än normalt. Stigande råvarupriser bland annat på stål och koppar var dock tydligt och innebar att vinstmarginalen låg strax under 10 procent.

Även ett annat av fondens innehav, Ashok Leyland, som tillverkar lastbilar och bussar, såg kraftig stigande efterfrågan. Försäljningen av medelstora lastbilar, vilket är en tydlig cyklisk indikator, steg med 50 procent. Även Ashok Leyland såg negativ marginalpåverkan av högre stålpriser och meddelade att prishöjningar kommer.

”Försäljningen steg med 40 procent och vinsten steg med 47 procent.”

Voltas som tillverkar luftkonditionering, såg kraftigt ökad omsättning och vinst. Försäljningen steg med 40 procent och vinsten steg med 47 procent. Även Asian Paint som säljer husfärg såg ökad försäljning med 30 procent. Högre oljepris kommer att inverka negativt på deras marginaler. En stark positiv trend för byggindustrin för bostäder hjälper till att skapa efterfrågan.

Ett av fondens större innehav, Ultratech Cement, drar nytta av de ökande investeringarna i infrastruktur samt ökat byggande, inte minst avseende det statliga programmet för billiga bostäder. Försäljningen steg med 14 procent räknat i volym, men tack vare högre priser och bättre kapacitetsutnyttjande steg vinsten med 56 procent.

Under månaden ökade fonden investeringarna i Voltas och i Ashok Leyland. Innehaven i Infosys och i Hindustan Unilever reducerades.

Mer om fonden

Carnegie Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Luftkonditionering hett efterfrågad i 40-gradigt Indien
Carnegie Indienfond

Luftkonditionering hett efterfrågad i 40-gradigt Indien

Den indiska marknaden utvecklades starkt i mars. Carnegie Indienfond steg i värde med 7,1 procent. En kraftig valutaförstärkning på 5 procent bidrog positivt till utvecklingen. Det indiska bokslutsåret 2020/21 stängde...

Gunnar Påhlson 7 april 2021
Förutsättningar för ökad tillväxt
Carnegie Indienfond

Förutsättningar för ökad tillväxt

Den indiska marknaden föll tillbaka i januari, efter två månader med stark kursutveckling. Carnegie Indienfond föll i värde med 2,0 procent. Indiens ekonomi är nu tillbaka i full swing. Antalet...

Gunnar Påhlson 4 februari 2021
”Stort inflöde av internationellt kapital till Indien”
Carnegie Indienfond

”Stort inflöde av internationellt kapital till Indien”

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas mycket starkt i december. Carnegie Indienfond steg i värde med 4,6 procent. Efter det amerikanska presidentvalet i november präglades marknaden av ökad optimism globalt....

Gunnar Påhlson 8 januari 2021