Stäng
Språk
Meny

Stark svensk byggmarknad

Månaden präglades av en inledande nedgång som övergick i en återhämtning. Carnegie Småbolagsfond steg under februari med 0,4 procent. Det skriver Viktor Henriksson i sin förvaltarkommentar.

Den stora händelsen i februari var att amerikanska Mylan la ett bud på Meda med 92 procent budpremie. Carnegie Småbolagsfond ägde dock inga aktier i Meda.

Fondens största innehav, Peab, hade en händelserik månad. Den inleddes med en projektnedskrivning om 800 mkr för Mall of Scandinavia. Det här var i linje med våra förväntningar, varför vi blev förvånade då aktiekursen föll kraftigt. Det har länge varit känt att Peab inte lyckats leverera jättegallerian i enlighet med budget. Någon vecka senare presenterade bolaget sin rapport för Q4 2015. Huvudpunkten var en kraftigt ökad orderingång, och nu vände kursen kraftigt uppåt. Månadens kursrörelse summerades till en uppgång om 16 procent. Vi ser det som positivt att nedskrivningen för Mall of Scandinavia är tagen. Det var det sista projektet från Peabs gamla strategi, innan fokuseringen på lönsamhet inleddes. Den goda orderingången är ett kvitto på att svensk byggmarknad är stark.

Ett annat glädjeämne var det nya innehavet Catena Media. Vi deltog i börsintroduktionen och aktien har fått en bra start på sin börsresa. Bolaget tillhandahåller marknadsföringstjänster för spelbolag, och vi tror på en god efterfrågan på Catena Medias tjänster. Bolaget redovisade i slutet av februari sitt bokslut för 2015. Det visade på en mycket god utveckling för omsättning och resultat. Rapporten mottogs positivt av aktiemarknaden.

Den positiva utvecklingen för fastighetsbolagen fortsatte i februari. En något oväntad räntesänkning från riksbanken eldade på intresset ytterligare. Våra innehav, AtriumLjungberg, Fabege och Hufvudstaden hade en bra månad.

Haldex var månadens besvikelse, med en kvartalsrapport som inte levde upp till förväntningarna. Såväl omsättning som resultat underträffade förväntningarna. Vi konstaterar att värderingen är låg, men är samtidigt besvikna över bolagets prestation under avslutningen på året.

Mer om fonden

Småbolags­fond A

Carnegie Småbolagsfond investerar i mindre värdebolag på Stockholmsbörsen. Mindre bolag har historiskt haft en starkare kursutveckling än större företag, de har större möjligheter att växa och blir oftare uppköpta. Detta...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Värden – Carnegie Fonders hållbarhetsrapport

Hållbarhetsfrågorna står alltmer i fokus. Frågorna är sällan nya för oss då det alltid varit viktigt för oss att investera i företag långsiktigt och med begränsat risktagande. Därigenom har vi...

Hans Hedström 1 oktober 2019
Solid norsksvensk storaffär

Solid norsksvensk storaffär

Intrum Justitia köper norska Lindorff och skapar en storspelare inom kredithantering. Intrum-aktien stiger kraftigt, vilket gynnar Carnegie Småbolagsfond och Carnegie Sverigefond. Vinnare är också Carnegie Corporate Bond och Carnegie Strategifond som...

Erik Amcoff 4 november 2016
Haldex – månadens bästa aktie

Haldex – månadens bästa aktie

Carnegie Småbolagsfond hade en positiv månad, +8,1 procent i juli. Den viktigaste händelsen för fonden under perioden var budet på verkstadsbolaget, skriver Viktor Henriksson. Haldex steg med 31 procent i...

Viktor Henriksson 3 augusti 2016