Stäng

Stark utveckling i Indien

Den indiska marknaden steg kraftigt i september. Indienfonden steg i värde med 7,0 procent, varav en starkare utveckling för den indiska valutan svarade för drygt 4 procent.

Det indiska samhället har nu i princip öppnat upp helt efter restriktionerna under coronapandemin, även om antalet sjukdomsfall fortsätter att öka. Aktiviteten i ekonomin är tillbaka till 95 procent utav normal nivå. Detta är tydligt när vi talar med bolag verksamma inom detaljhandel och konsumtion. Tydligast exempel på detta kanske försäljningen av fordon är.

Maruti Suzuki, som har över halva marknaden för personbilar, sålde 160000 bilar i september. För oktober planerar man att tillverka 180000 bilar. Både Hero Motor och Bajaj Auto såg kraftigt bättre efterfrågan på motorcyklar de senaste månaderna.

Reliance Industries sålde en del av Reliance Retail till Silver Lake och General Atlantic till ett pris som indikerar att bolaget värderas till 57 miljarder dollar. Reliance förvärvade förra månaden detaljhandelskedjan Future Group. Externt kapital tas nu in för att finansiera bolagets expansion inom detaljhandeln i Indien. Förhandlingar pågår även med Amazom om en investering i Reliance Retail.

Dr. Reddy´s, en av Indiens ledande tillverkare av generica läkemedel för export, fick ett genombrott då de fick godkänt av FDA i USA att börja sälja cancerläkemedlet Revlimid under 2022. Bolaget har en konkurrenskraftig produktkatalog för behandling av cancer, diabetes, hjärtsjukdomar och hudsjukdomar, både för den amerikanska marknaden och i Europa.

Ett starkt behov hos globala kunder att öka och förbättra digitaliseringen av sina tjänster skapar ett bättre affärsklimat för Indiens IT service bolag, vars omsättning till 90 procent består utav tjänsteexport.

Både Infosys och Tata Consultancy som fonden har investeringar i, ser bättre orderingång framöver.

Telekommunikationsbolagen har nått en överenskommelse med staten om hur telekomlicenserna ska betalas över tid. Detta är positivt för deras förmåga att också kunna betala sina banklån. Det ser dock ut att dröja innan telekombranschen kan uppnå de högre telekomtariffer som utlovats.

Mer om fonden

Carnegie Indienfond A

Carnegie Indienfond erbjuder exponering mot en av världens mest spännande tillväxtmarknader. Indien har det senaste decenniet etablerat sig som en ekonomisk stormakt med oerhört hög tillväxt. Landet har goda förutsättningar att...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Stark månad: investeringar i infrastruktur och nya stödåtgärder bidrog
Carnegie Indienfond

Stark månad: investeringar i infrastruktur och nya stödåtgärder bidrog

Den indiska marknaden utvecklades starkt i februari. Carnegie Indienfond steg i värde med 3,9 procent. En expansiv statsbudget med stora investeringar i infrastruktur, nya stödåtgärder och rekapitalisering av banksystemet innebar...

Gunnar Påhlson 4 mars 2021
Förutsättningar för ökad tillväxt
Carnegie Indienfond

Förutsättningar för ökad tillväxt

Den indiska marknaden föll tillbaka i januari, efter två månader med stark kursutveckling. Carnegie Indienfond föll i värde med 2,0 procent. Indiens ekonomi är nu tillbaka i full swing. Antalet...

Gunnar Påhlson 4 februari 2021
”Stort inflöde av internationellt kapital till Indien”
Carnegie Indienfond

”Stort inflöde av internationellt kapital till Indien”

Den indiska marknaden fortsatte att utvecklas mycket starkt i december. Carnegie Indienfond steg i värde med 4,6 procent. Efter det amerikanska presidentvalet i november präglades marknaden av ökad optimism globalt....

Gunnar Påhlson 8 januari 2021