Stäng
Språk
Meny

Starka balansräkningar gäller

Den svartaste svan jag någonsin sett. Tydligare än så går det inte att beskriva Corona och dess effekter på världen, hälsan och börserna.

Visst förstod vi alla att produktionsproblemen i Kina skulle skapa bekymmer och därmed orsaka ett förlorat kvartal eller två, men att i princip hela västvärlden skulle stänga ner ett par veckor, kanske mer, var nog helt orimligt att förutse.

Nu går världen igenom en stor kris på flera håll och människor dör, samhällen drabbas hårt liksom våra nära och kära. 2020 har börjat tungt och tyvärr lär det nog ur samhällets perspektiv bli mycket värre innan det blir bättre.

De ekonomiska effekterna är förstås omöjliga att sia om i dagsläget, men att vi redan är i recession och fritt fall i konjunkturen är ställt utom allt rimligt tvivel. Hög arbetslöshet i de flesta västländerna i kombination med mindre konsumtion och fortsätta nollräntor gör att vi kortsiktigt befinner oss i deflation.

Men sen kommer hjulen börja snurra, produktion flytta hem – vem vågar vara 100 procent beroende av Kina igen? – med högre kostnader som resultat. Stater kommer skuldsätta sig hårt och därtill lär det bli en enorm utbyggnad av sjukvården i nästan alla länder. Det bör tala för inflation om ett par år och kanske slutet på låga räntor.

Sverigefonden har fallit precis som mycket annat och initialt i stora ras vet vi att det mesta faller oavsett kvalitet eller långsiktiga förutsättningar. På sikt brukar dock detta rättas till och starka bolag med bra balansräkningar framstå som vinnare, det vill säga flera av våra bolag.

I början av ett ras klarar sig ofta aktier med så kallad låg volatilitet och höga P/e-tal och motsatsen gäller värdebolag med låga P/e-tal, och så har varit fallet även denna gång. Men tittar vi på nyckeltalen kan vi konstatera att flera av våra bolag handlas på samma nivåer som under finanskrisen, exempelvis Securitas och SKF och börsen som helhet handlas till cirka 1,5 gånger eget kapital. Snittet senaste 20 åren är en bra bit över 2 gånger eget kapital. Å andra sidan har vi vid ett par ras varit på nere på 1,2 gånger eget kapital.

Mer om fonden

Carnegie Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Stark men sömnig börs
Carnegie Sverigefond

Stark men sömnig börs

Börsen börjar lite tröttare i den meningen att omsättningen sjunker, vilket förvisso hör till vanligheterna under sommaren, goda nyheter tas inte emot med lika hysteriska kursreaktioner längre och volatiliteten går...

Simon Blecher 6 juli 2021
Konjunkturen är urstark, men det finns varningsflaggor värda att lyfta
Carnegie Sverigefond

Konjunkturen är urstark, men det finns varningsflaggor värda att lyfta

Äntligen! Börsen har legat steget före i över ett år, men nu syns också det alltmer positiva effekterna av en minskad pandemi i Västeuropa och Sverige. Allt fler vaccineras, samhället...

Simon Blecher 7 juni 2021
Hysteriskt aktieintresse, kö av bolag till börsen och riskaptit på topp
Carnegie Sverigefond

Hysteriskt aktieintresse, kö av bolag till börsen och riskaptit på topp

Och så bytte marknaden fot. Stora bolag lugnade ner sig och steg drygt 2 procent; de mindre exploderade och gick upp hela 8 procent. Riskaptiten på topp. Aktieintresset på hysteriska...

Simon Blecher 6 maj 2021