Stäng

Starka balansräkningar gäller

Den svartaste svan jag någonsin sett. Tydligare än så går det inte att beskriva Corona och dess effekter på världen, hälsan och börserna.

Visst förstod vi alla att produktionsproblemen i Kina skulle skapa bekymmer och därmed orsaka ett förlorat kvartal eller två, men att i princip hela västvärlden skulle stänga ner ett par veckor, kanske mer, var nog helt orimligt att förutse.

Nu går världen igenom en stor kris på flera håll och människor dör, samhällen drabbas hårt liksom våra nära och kära. 2020 har börjat tungt och tyvärr lär det nog ur samhällets perspektiv bli mycket värre innan det blir bättre.

De ekonomiska effekterna är förstås omöjliga att sia om i dagsläget, men att vi redan är i recession och fritt fall i konjunkturen är ställt utom allt rimligt tvivel. Hög arbetslöshet i de flesta västländerna i kombination med mindre konsumtion och fortsätta nollräntor gör att vi kortsiktigt befinner oss i deflation.

Men sen kommer hjulen börja snurra, produktion flytta hem – vem vågar vara 100 procent beroende av Kina igen? – med högre kostnader som resultat. Stater kommer skuldsätta sig hårt och därtill lär det bli en enorm utbyggnad av sjukvården i nästan alla länder. Det bör tala för inflation om ett par år och kanske slutet på låga räntor.

Sverigefonden har fallit precis som mycket annat och initialt i stora ras vet vi att det mesta faller oavsett kvalitet eller långsiktiga förutsättningar. På sikt brukar dock detta rättas till och starka bolag med bra balansräkningar framstå som vinnare, det vill säga flera av våra bolag.

I början av ett ras klarar sig ofta aktier med så kallad låg volatilitet och höga P/e-tal och motsatsen gäller värdebolag med låga P/e-tal, och så har varit fallet även denna gång. Men tittar vi på nyckeltalen kan vi konstatera att flera av våra bolag handlas på samma nivåer som under finanskrisen, exempelvis Securitas och SKF och börsen som helhet handlas till cirka 1,5 gånger eget kapital. Snittet senaste 20 åren är en bra bit över 2 gånger eget kapital. Å andra sidan har vi vid ett par ras varit på nere på 1,2 gånger eget kapital.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Sverigefondens största innehav har starka balansräkningar
Carnegie Sverigefond

Sverigefondens största innehav har starka balansräkningar

Som så många gånger förr blev oktober jobbigt för Stockholmsbörsen. Covid 19 som förvärrades, utökade nedstängningar av europeiska länder – dock är fabriker och skolor öppna på sina håll denna...

Simon Blecher 9 november 2020
Utdelningarna är tillbaka
Carnegie Sverigefond

Utdelningarna är tillbaka

Stockholmsbörsens positiva momentum fortsatte i september och i dagarna har i princip merparten av årets nedgång återhämtats. Även om börsuppgången är tudelad – många mindre bolag och techaktier har våldsamma...

Simon Blecher 8 oktober 2020
Börsen i USA extra het – smittar av sig
Carnegie Sverigefond

Börsen i USA extra het – smittar av sig

I USA var börsen hetare än någonsin under augusti och en del av den uppgången smittade av sig på Europa liksom Stockholmsbörsen. Två steg fram och ett steg tillbaka fortsätter...

Simon Blecher 3 september 2020