Stäng

Starka balansräkningar gäller

Den svartaste svan jag någonsin sett. Tydligare än så går det inte att beskriva Corona och dess effekter på världen, hälsan och börserna.

Visst förstod vi alla att produktionsproblemen i Kina skulle skapa bekymmer och därmed orsaka ett förlorat kvartal eller två, men att i princip hela västvärlden skulle stänga ner ett par veckor, kanske mer, var nog helt orimligt att förutse.

Nu går världen igenom en stor kris på flera håll och människor dör, samhällen drabbas hårt liksom våra nära och kära. 2020 har börjat tungt och tyvärr lär det nog ur samhällets perspektiv bli mycket värre innan det blir bättre.

De ekonomiska effekterna är förstås omöjliga att sia om i dagsläget, men att vi redan är i recession och fritt fall i konjunkturen är ställt utom allt rimligt tvivel. Hög arbetslöshet i de flesta västländerna i kombination med mindre konsumtion och fortsätta nollräntor gör att vi kortsiktigt befinner oss i deflation.

Men sen kommer hjulen börja snurra, produktion flytta hem – vem vågar vara 100 procent beroende av Kina igen? – med högre kostnader som resultat. Stater kommer skuldsätta sig hårt och därtill lär det bli en enorm utbyggnad av sjukvården i nästan alla länder. Det bör tala för inflation om ett par år och kanske slutet på låga räntor.

Sverigefonden har fallit precis som mycket annat och initialt i stora ras vet vi att det mesta faller oavsett kvalitet eller långsiktiga förutsättningar. På sikt brukar dock detta rättas till och starka bolag med bra balansräkningar framstå som vinnare, det vill säga flera av våra bolag.

I början av ett ras klarar sig ofta aktier med så kallad låg volatilitet och höga P/e-tal och motsatsen gäller värdebolag med låga P/e-tal, och så har varit fallet även denna gång. Men tittar vi på nyckeltalen kan vi konstatera att flera av våra bolag handlas på samma nivåer som under finanskrisen, exempelvis Securitas och SKF och börsen som helhet handlas till cirka 1,5 gånger eget kapital. Snittet senaste 20 åren är en bra bit över 2 gånger eget kapital. Å andra sidan har vi vid ett par ras varit på nere på 1,2 gånger eget kapital.

Mer om fonden

Sverigefond A

Carnegie Sverigefond investerar i svenska börsnoterade aktier och innehåller landets bästa och mest stabila bolag. Vi investerar långsiktigt i värdebolag – bolag med hållbara verksamheter, starka balansräkningar och goda utdelningsmöjligheter. Carnegie Sverigefond...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Verkstadsbolagen imponerar
Carnegie Sverigefond

Verkstadsbolagen imponerar

Kallaste juli på länge för oss som semestrade hemma värmdes delvis upp av den starka Stockholmsbörsen. Världens återhämtning fortsätter med allt bättre i siffror i kombination med fina rapporter från...

Simon Blecher 6 augusti 2020
En ljus framtid för den som lyfter blicken
Carnegie Sverigefond

En ljus framtid för den som lyfter blicken

Stockholmsbörsen klättrade vidare uppåt under juni i takt med att världen fortsätter att öppna upp. De flesta signalerna pekar nu ganska tydligt på en kraftig återhämtning i Kina och förhoppningen...

Simon Blecher 2 juli 2020
Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”
Carnegie Sverigefond

Blecher till NCC: ”Fortsätt med höga ambitioner inom hållbarhet”

NCC har beslutat att omorganisera sitt hållbarhetsarbete. Detta väckte frågor hos Carnegie Sverigefonds förvaltare Simon Blecher och analytikern David Östman, som därför kallade till en påverkansdialog med NCC. ”Vi vill...

Madeleine Bergh 1 juli 2020