Stäng

Stillfront och Bufab levererar

Stockholmsbörsen steg med 4,5 procent i september, småbolagsindex steg med 6,2 procent. Carnegie Småbolagsfond ökade med 6,4 procent.

I september förflyttades fokus från börsbolagens kvartalsrapporter till makroekonomiska indikatorer. Sammanfattningsvis utvecklas den globala ekonomin bättre än väntat och återhämtningen var stark.

Stillfront hade ett händelserikt september med ännu en värdeskapande storaffär och därtill nya finansiella mål på en kapitalmarknadsdag. Förvärvet bidrar signifikant till bolagets vinst per aktie. De uppdaterade finansiella målen är ambitiösa men inte ouppnåeliga. Stillfront har de senaste åren överträffat samtliga ambitiösa målsättningar och vi ser en god sannolikhet till att så blir fallet även denna gång.

Vi ser en fortsatt god potential i aktien. Kursutvecklingen har varit god men det har även vinstutvecklingen varit så värderingen är inte ansträngd trots att bolaget verkligen levererat. Bolaget är välkapitaliserat även efter den senaste affären och signalerar en fortsatt optimism såväl avseende den operationella utvecklingen som kommande potentiella förvärv. Aktien steg med 21 procent i september.

Bufab är ett bolag vi verkligen tycker om. Det är välskött, har en skicklig ledning, en stark huvudägare och en verksamhet som är sådär lagom tråkig samtidigt som den har en stor potential såväl organiskt som genom potentiella förvärv. Att leverera C-parts, starkt förenklat skruvar och muttrar, till industribolag låter inte så avancerat men det gäller att göra det säkert, kostnadseffektivt, miljövänligt och kundanpassat. Och det gör Bufab.

Naturligtvis påverkades bolaget av att all världens industribolag stoppade sin produktion när Corona bröt ut. Bolaget meddelade i september att de såg en tydlig återhämtning i juli och augusti. Samtidigt skördar bolaget frukterna av ett tidigare initierat besparingsprogram. Vi tror på en fortsatt god organisk utveckling samt ytterligare värdeskapande förvärv och ser i ljuset av det aktien som attraktivt värderad. Aktien steg med 19 procent i september.

I september har vi ökat vårt innehav i Millicom. Att verka som teleoperatör i Latinamerika under coronapandemin har varit förknippat med prövningar. Majoriteten av intäkterna är kontantkortbaserade och de flesta kontantkort fylls på i fysiska butiker. När samhällen drabbas hårt av corona, med nedstängningar som följd, får det konsekvenser.

I grund och botten är Millicom ett intressant och välskött bolag, mobiltelefoni och bredband i länder där såväl demografi som penetration är väsentligt mer attraktiva än i den utvecklade världen därtill med en väsentligt lägre aktievärdering än våra teleoperatörer här hemma har aktien onekligen en attraktivitet.

Coronapandemin har inneburit utmaningar, men när vi nu, tack och lov, ser en minskande pandemi och en aktivitet som tilltar i regionen talar mycket för att Millicoms verksamhet passerat det värsta. I det läget hamnar strålkastarljuset återigen på den attraktiva värderingen.

Mer om fonden

Småbolags­fond A

Carnegie Småbolagsfond investerar i mindre värdebolag på Stockholmsbörsen. Mindre bolag har historiskt haft en starkare kursutveckling än större företag, de har större möjligheter att växa och blir oftare uppköpta. Detta...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

”Imponeras av hur bolagen hanterat situationen”
Carnegie Småbolagsfond

”Imponeras av hur bolagen hanterat situationen”

Stockholmsbörsen steg med 3,7 procent i augusti, småbolagsindex steg med 5,2 procent. Carnegie Småbolagsfond ökade med 6,8 procent. I augusti fick vi som vanligt de sista halvårsrapporterna och när vi...

Viktor Henriksson 4 september 2020
”Rapporten var rakt igenom urstark”
Carnegie Småbolagsfond

”Rapporten var rakt igenom urstark”

Stockholmsbörsen steg med 3,4 procent i juli, småbolagsindex steg med 7,6 procent. Carnegie Småbolagsfond ökade med 8,5 procent. Som vanligt präglades juli månad av börsbolagens halvårsrapporter. Generellt slog rapporterna marknadens...

Viktor Henriksson 6 augusti 2020
Ökat innehav i Knowit och Systemair
Carnegie Småbolagsfond

Ökat innehav i Knowit och Systemair

Stockholmsbörsen steg med 2,4 procent i juni, småbolagsindex steg också med 2,4 procent. Carnegie Småbolagsfond ökade med 3,6 procent. Vi har ökat innehavet i Knowit. It-konsulten har länge uppvisat en...

Viktor Henriksson 6 juli 2020