Stäng

Storägare ger kursrusning i Stillfront

Mars blev en ytterligare en månad av börsuppgång, om än i lugnare takt jämfört med starten av året. Carnegie Micro Cap steg med 4,6 procent i mars.

Acando blev föremål för ett uppköpsbud från den kanadensiska konsultjätten CGI. Budpremien om 44 procent bedömer vi som anständig och i kombination med att det rör sig om ett kontantbud tror vi att budet går igenom. Med en uppgång om 45 procent i mars blev Acando portföljens bästa innehav.

Som en effekt av Acandobudet steg ett annat portföljinnehav, Knowit, med 13 procent i mars. Knowit har såväl en högre organisk tillväxt som en högre lönsamhet än Acando men hade likväl en likartad värdering som Acando innan budet. Vår uppfattning är att Knowit är attraktivt värderat och om Acando kan bli uppköpt kan Knowit också bli det.

De signaler vi får från den svenska konsultmarknaden är fortsatt starka. Naturligtvis finns ett moment av konjunkturkänslighet men vi tror att det underliggande finns ett strukturellt behov att investera i it. Många svenska företag och myndigheter är underinvesterade.

Stillfront har fått en flygande start på börsåret och noterades för en kursuppgång om 31 procent i mars. I mars ökade de tyska bröderna Wawrzinek sitt ägande rejält genom bolaget Laureus Capital. Det här är intressant på fler än ett sätt. När Stillfront för ett drygt år sedan köpte brödernas bolag, Goodgames, blev de största ägare i Stillfront. Det har funnits en oro för att de skall sälja sina aktier, när de nu väljer att istället signifikant öka sitt innehav och lägga sig precis under 30 procent ägande minskar risken för en stor aktieförsäljning samtidigt som det är en kraftfull signal om en stark tro på bolaget.

Under året som gått har inte Goodgame-delen utvecklats riktigt lika bra som det ursprungliga Stillfront. Att bröderna, som bör kunna Goodgames bättre än någon annan, ökar sitt innehav stärker vår tro på att Goodgames var ett riktigt bra förvärv. Vi noterar den kraftiga kursuppgången, men är av uppfattningen att värderingen var alldeles för låg i slutet av förra året. Vi ser en fortsatt potential i aktien.

TF Bank noterades för en uppgång om 10 procent i mars, glädjande naturligtvis men vi är likväl konfunderade över aktiens låga värdering. Bolaget uppvisar en god organisk tillväxt, kreditförluster som är stabila och en solid kapitalisering. Kvartalsrapporten för förra årets avsluitande kvartal var urstark. Trots det värderas aktien till 9 gånger årets vinst med en hög direktavkastning. Vän av ordning invänder då att svenska banker värderas till låga multiplar.

Då är det viktigt att notera att TF Bank varken har intäktspress, fallande vinst eller inblandning i penningtvättsskandal. Bolaget är i våra ögon mycket välskött och får även ses som en uppköpskandidat. Sektorkollegan Nordax blev utköpt från börsen och det är inte ett helt otänkbart scenario för ett välskött bolag som handlas till låga multiplar.

Mer om fonden

Micro Cap

Carnegie Micro Cap investerar i Stockholmsbörsens mindre bolag, med ett marknadsvärde på 0,5-5 miljarder kronor. Minsta insättning i fonden är 250 000 kronor, därefter kan kompletterande insättningar om minst 20...

Mer info
Köp fond

Fler artiklar

Många rapporter slog förväntningarna med råge
Carnegie Micro Cap

Många rapporter slog förväntningarna med råge

Stockholmsbörsen steg med 3,4 procent i juli, småbolagsindex steg med 7,6 procent. Carnegie Micro Cap ökade med 9,7 procent. Som vanligt präglades juli månad av börsbolagens halvårsrapporter. Generellt slog rapporterna...

Viktor Henriksson 6 augusti 2020
Ändring av fondbestämmelser i Carnegie Micro Cap
Carnegie Micro Cap

Ändring av fondbestämmelser i Carnegie Micro Cap

Styrelsen för Carnegie Fonder AB har beslutat att ändra fondbestämmelserna för fonden Carnegie Micro Cap. Ändringarna berör främst villkoren för handel och görs i syfte att göra fonden tillgänglig för...

Viktor Henriksson 10 juli 2020
Attraktiva värderingar i fokus
Carnegie Micro Cap

Attraktiva värderingar i fokus

Stockholmsbörsen steg med 2,4 procent i juni, småbolagsindex steg också med 2,4 procent. Carnegie Micro Cap ökade med 7,6 procent. Månaden karaktäriserades av statistik som var överraskande stark och indikerade...

Viktor Henriksson 3 juli 2020